SISÄLTÖ

Ilmoituksen luonti

Käsittele maksukuukautta

Avaa Oma-aloitteiset verot -sovellus (Visma Fivaldin sovellusikkunassa Taloushallinto / Palkat > Oma-aloitteiset verot). Valitse aluksi Yrityksen valinta -välilehdellä maksukuukausi Käsittele maksukuukautta -alasvetovalikosta. Maksukuukausi on ilmoitettavan arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten eräpäivän kausi muodossa vvvvkk. Esimerkiksi heinäkuun 2024 työnantajasuoritusten maksukuukausi on 202408 ja heinäkuun 2024 arvonlisäveron ja elokuun 2024 työnantajasuoritusten maksukuukausi on 202409.

Yrityslistaus

Maksukuukauden alle ruudulle nousevat perustiedoissa annettujen yritysten tiedot. Tiedot ovat oletuksena yritystunnusjärjestyksessä. Vaihtoehtoisesti yritykset voi lajitella kausiveroilmoituksen tilan mukaan tai yrityksen nimen mukaan.

Yrityslistaa voi lisäksi rajata Yrityslistan rajaus -valinnalla:

  • Kaikki: Tuo näkyville kaikki yritykset, joihin käyttäjällä on oikeudet.
  • Omat: Katsoo perustiedoissa olevat vastuuhenkilöt ja tuo listaan ne yritykset, joihin käyttäjä itse on merkitty vastuuhenkilöksi.
  • Luodut: Tuo yritykset, joissa valitulle kaudelle on jo luotu ilmoitus (lähetetty tai ei lähetetty).
  • Ei luotu: Tuo yritykset, joissa valitulle kaudelle ei ole luotu ilmoitusta.
  • Maksua ei luotu: Yritykset, josta ilmoitus on lähetetty, mutta maksua ei luotu.
  • Ilmoittamatta ALV: ALV-kausi on perustiedoissa ja ALV-ilmoitusta ei ole luotu kaudelle tai on luotu versio, joka on lähettämättä.
  • Ilmoittamatta TAS:TAS-kausi on perustiedoissa ja TAS-ilmoitusta ei ole luotu kaudelle tai on luotu versio, joka on lähettämättä.
    • HUOM. Tulorekisterin käyttöönoton jälkeen TAS-ilmoitukset lähetetään tulorekisterin erillisilmoituksen kautta. Laskun luonti kierrätykseen ensimmäisestä TAS-versiosta voidaan tehdä kausiverosovelluksesta tai erillisilmoituksen massalähetystoiminnolla. Laskut seuraavista TAS-versioista voidaan luoda vain erillisilmoituksen massalähetystoiminnolla.
  • Käyttäjä XXXX: tuo ruudulle ne yritykset, joissa annettu käyttäjä on ALV- tai TAS-vastuuhenkilönä perustiedoissa.

Yrityslistassa on seuraavat sarakkeet:

  • Yritys: Fivaldin yritystunnus ja yrityksen nimi.
  • Y-tunnus: Yrityksen y-tunnus.
  • Ilmoituskerta: Luotujen ilmoituskertojen lukumäärä.
  • Ilmoituksen tila: Tilat ovat ”Ilmoitusta ei ole luotu”, ”Käsitellään”, ”Ilmoitus on luotu” (ilmoitus on luotu mutta sitä ei ole vielä lähetetty), ”Ilm. verottajalle: <päivämäärä>” (ilmoitus on lähetetty verottajalle).
    • HUOM. Varsinainen kuittaus verottajalta tietojen vastaanottamisesta pitää tarkistaa rivin lopussa olevasta i-painikkeesta.
    • Jos TYVI-ilmoittamista ei ole käytössä, näkymässä on Lähetä ilmoitus valituista -painikkeen sijasta Merkitse ilmoitetuksi -painike. Kun ilmoitus merkitään ilmoitetuksi tällä painikkeella, ilmoituksen tilaksi tulee ”Merkitty ilmoitetuksi: <päivämäärä>”.
  • Lähetettyjen ilmoitusten lkm: Verottajalle lähetetyt ilmoitukset, joihin on saatu vastaanottokuittaus.
  • Maksun tila: Tilat ovat ”Nollailmoitus”, ”Miinuslasku (=palautettava vero)”, ”Maksua ei ole luotu”, ”Hyväksytty”, ”Kierrossa”, ”Syötössä”.
  • Kierrätykseen mennyt lkm: Kuinka monta ostolaskua on tältä ruudulta tehty kaudelle.
  • Ilmoittamisjaksot ALV: Kuinka usein ALV-tiedot ilmoitetaan (KK = kuukausi, nelj = neljännesvuosi, V = vuosi).
  • Ilmoittamisjaksot TAS: Kuinka usein TAS-tiedot ilmoitetaan (nämä lähetetään tulorekisteriin erillisilmoituksella kuukausittain).

Yritysrivin oikeassa reunassa on Näytä kierrätys -painike, jolla pääsee suoraan kierrätyksessä olevaan laskuun. TAS-maksujen kohdalla tämä pätee vain Oma-aloitteiset verot-sovelluksesta tehtyihin kierrätyslaskuihin. Tulorekisterin erillisilmoituksen massalähetyksesä luotujen laskujen tarkastelu ja käsittely tehdään ostolaskujen kierrätyksessä.

Yrityslistan i-painike kertoo sekä verottajalle lähetettävien ilmoitusten lähettämiseen että ostolaskujen kierrätykseen vietyjen laskujen tilaan liittyviä viestejä ja virheitä. Painikkeen takaa näkee onnistuneen lähetyksen lähettämät tietovirrat, sekä verottajan vastaanottokuittauksen.

HYVÄ TIETÄÄ: Verottajan vastaanottokuittauksen näkee tällä hetkellä vain tämän i-painikkeen takaa, sekä Taloushallinnon raporteista kohdasta Ilmoitukset > TYVI-sanomat.

Yrityslistarivin värikoodeilla kerrotaan valitun kauden yrityskohtainen ALV- ja TAS-ilmoitusten lähetystilanne siten, että ilmoitus on lähettämättä, jollei sitä ole ollenkaan luotu, tai ilmoitus on luotu, mutta ei lähetetty. (Nämä värikoodit ovat näkyvissä vain, jos perustiedoissa on kausi syötetty.)

  • Vaaleanpunainen: Kauden kumpaakaan ilmoitusta ei ole luotu tai on luotu versio, joka on lähettämättä.
  • Okra: ALV-ilmoitusta ei ole luotu kaudelle tai on luotu versio, joka on lähettämättä.
  • Oliivinvihreä: TAS-ilmoitusta ei ole luotu kaudelle tai on luotu versio, jota ei ole merkitty käsitellyksi.
  • Kun väri sama kuin taustaväri: kauden ilmoitukset on lähetetty.

Luo ilmoitus

Valitse Yrityksen valinta -välilehdellä maksukuukauden yritykset joko ruksaamalla Kaikki yritykset -kenttä tai yrityskohtaisesti. Napsauta Luo ilmoitus valituista -painiketta. Ohjelma tekee ALV ja TAS-ilmoitukset valituille yrityksille. ”Ilmoituskerta”-sarakkeeseen tulee 1, jos kyseessä on ilmoituskuukauden ensimmäinen ilmoitus. Ilmoitusrivin lopussa oleva i-painike tuo ruudulle ilmoituksen teossa tapahtuneet huomaukset ja virheilmoitukset.

Ilmoituksen voi poistaa ja luoda korjausten jälkeen aina uudelleen ennen ilmoituksen lähetystä. Luodun ilmoituksen voi poistaa ruudun vasemman reunan ”P” (Poista) painikkeella.

  • Jos luodun ilmoituksen tietoihin on tullut muutoksia ennen kuin ilmoitusta on lähetetty verottajalle, poista ilmoitus ensiksi P-painikkeella ja luo sen jälkeen uusi ilmoitus Luo ilmoitus valituista -toiminnolla.

Jos ensimmäisen hyväksytyn lähetyksen jälkeen yritykselle tulee muutoksia ilmoitettaviin tietoihin, Luo ilmoitus valituista -toiminto tekee valitulle yritykselle muutosilmoituksen.

Muutosilmoitukset

Muutosilmoitusmenettely toimii korvaavasti. Tämä tarkoittaa sitä, että verottajalle lähetetyn korjausilmoituksen tiedot korvaavat aikaisemman ilmoitusversion tiedot.

Muutosilmoitusten lähetyksen yhteydessä on ilmoitettava muutoksen syy tai syitä muutettavan ilmoitustyypin (ALV) kohdalla syöttämällä valittuun syy-kenttään (tai kenttiin) luku 1. Syykoodi syötetään ja tallennetaan muutosilmoituksen luonnin jälkeen Ilmoituksen tiedot (1) -välilehdellä ennen ilmoituksen lähettämistä. Seuraavassa kuvassa on ilmoitettu muutos ALV-ilmoitukseen.


TAS-muutokset käsitellään lähettämällä uusi erillisilmoitus tulorekisteriin Visma Fivaldin Web-puolen Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin -sovelluksesta.

HUOMIOI: Vaikka palkkojen tiedot edelleen näkyvät Oma-aloitteiset verot -sovelluksella, vuoden 2019 alusta alkaen palkkojen työnantajasuoritukset (TAS) on ilmoitettu tulorekisteriin palkkatieto- ja erillisilmoituksilla, ei enää Oma-aloitteiset verot -sovelluksella. Maksut luodaan tulorekisteritietojen perusteella.

Visma Fivaldi ei lähetä muuttumattomia tietoja verottajalle ilmoituksen lähettämisen yhteydessä. Jos ilmoituksella on ALV-tilanne muuttunut, siitä luodaan muutosilmoitus (Yrityksen valinta -välilehdeltä) ja sen jälkeen kerrotaan miksi muutos on tehty kirjaamalla ALV-muutokselle oikeat syykoodit (Ilmoituksen tiedot (1) -välilehden oikeassa alareunassa). TAS-tiedot eivät lähde verottajalle enää Oma-aloitteiset verot -sovelluksesta, vaan tulorekisterin erillisilmoituksella.

Korjausilmoituksessa Ilmoituksen tiedot (1) –välilehden sininen i-painike tuo edellisen lähetetyn version arvot näkyviin i-painikkeen alle. ”Selite tai aik. arvo” -sarakkeesta näkee myös edelliseen versioon käsin syötetyt arvot. Nämä käsin syötetyt arvot täytyy tässä vaiheessa syöttää uudestaan uuteen versioon, koska Fivaldi ei osaa vielä hakea niitä ruudulle. Tämä koskee siis tilanteita, joissa muutoksia tehdään ALV-puolelle.

Ei ALV-toimintaa / Ei palkanmaksua, kenttä 056

Jos ilmoituskaudella ei ole ALV-ilmoitettavaa, Fivaldi tuo kyseisen ilmoituspuolen kenttään 056 automaattisesti arvon 1, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  1. Yritys on jo joskus aikaisemmin ilmoittanut Oma-aloitteiset verot- sovelluksella ALV:ia, ja
  2. Fivaldissa ei ole ilmoituskaudelle ilmoitettavaa kyseiselle ilmoituspuolelle, ja
  3. Ilmoituskaudelle ei ole ilmoitettu käsin muutettuja arvoa kyseiselle ilmoituspuolelle.

Kohta kolme tarkoittaa tilannetta, jossa Fivaldissa ei ole ilmoituskaudelle ilmoitettavaa, mutta verottajalle on lähetetty ilmoitus, jossa on käsin syötetyt arvot. Jos tästä ilmoituksesta luodaan nyt uusi versio, ei kenttään 056 tuoda arvoa 1, vaikka Fivaldissa ei ilmoitettavaa olisikaan.

Jos kyseessä on uuden yrityksen ensimmäinen ilmoitus, ei kenttään 056 tuoda arvoa 1.

Vaikka ”Ei alv-toimintaa” / ”Ei palkanmaksua” -valintojen on tarkoitus tulla päälle/pois kuten aiemmin, kannattaa tarkistaa ennen lähettämistä, että ruudulla näkyvät oikeat tiedot ja varmuuden vuoksi vielä tallentaa ilmoitus. Suositeltavaa on myös tarkistaa lähetyksen jälkeen, että Viestiruudussa näkyvät tietueet (1-2 tietovirtaa, ALV ja/tai Muu) ovat oikean näköisiä, eli että niissä näkyy juuri se, mitä oli haluttu lähettää, eikä mitään ylimääräistä.


A. Miten toimitaan kun halutaan lähettää ALV-ilmoitus ennen kuin erillisilmoitus on lähetetty?

Jos on kyseessä ensimmäinen ilmoitus ja ilmoitettavana olisi sekä ALV että TAS, mutta tässä vaiheessa erillisilmoitusta ei ole vielä tehty, tehdään ALV-ilmoitus normaalisti. TAS-puolelle ei tarvitse koskea, vaikka lukuja näkyisi kentissä tai raportilla. Erillisilmoitus lähetetään myöhemmin Visma Fivaldin Web-puolen Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin -sovelluksen Erillisilmoitus- tai Erillisilmoitusten massalähetys -välilehdeltä.


B. Miten toimitaan kun halutaan lähettää ensiksi erillisilmoitus ja ALV-ilmoitus vasta sen jälkeen?

Lähetetään erillisilmoitus ja sen jälkeen ALV-ilmoitus Oma-aloitteiset verot-sovelluksesta kuten ennenkin. TAS-tietoihin ei tarvitse koskea. Viestiruudulle näkyy tieto ALV-ilmoituksen lähetyksestä ja että TAS on ilmoitettu tulorekisterin kautta.

Korvaavat ALV-versiot

Jos ALV-kaudelle tulee lisää ALV:ia, luodaan uusi ilmoitusversio. Koska kyseessä on ALV-korjaus, käydään ilmoituksella lisäämässä ja tallentamassa ykkönen yhteen tai useampaan ALV-korjaussyy-kenttään (kentät 332-335) ennen lähetystä.

Lähetyksen yhteydessä Fivaldi lähettää verottajalle vain ALV-ilmoituksen tiedot, vaikka ruudulla näkyvät myös TAS-tiedot. Lähetetyn tietueen voi tarkistaa Oma-aloitteiset verot-sovelluksen Yrityksen valinta -välilehden i-painikkeen takaa viestiruudusta.

(P-painikkeita käytetään vain lähettämättömien tietojen poistamiseen, mikäli on tarvetta lähettää Ilmoituksen tiedot (2) -välilehdellä ilmoituksia ennen kuin lähetetään ALV:ia. Jo lähetettyjä tietoja ei saa poistaa, koska mm. yhteenvetosivun tiedot eivät silloin näy oikein.)  

Yhteenveto ilmoitetuista -välilehti ei tällä hetkellä näytä todellista tilannetta tulorekisterimuutoksista johtuen. Tähän on tulossa korjaus myöhemmin.

Tulosta valitut

Veroilmoituksen luonnin jälkeen voit tulostaa valittujen yhtiöiden maksukuukauden Oma-aloitteisten verojen ilmoituksen. Raportit tulostetaan Yrityksen valinta -välilehden Tulosta valitut -painikkeella tällä välilehdellä viimeksi luoduista tiedoista, joita voi olla täydennetty käsin Ilmoituksen tiedot (1) -välilehdellä. Ennen tulostusta Tulostus-osiossa voi valita, tulostetaanko valittujen yritysten ALV-erittely, TAS-erittely, vai Koko ilmoitus. Suositeltavaa on tulostaa koko ilmoitus, jolloin pääsee vertaamaan Fivaldista Oma-aloitteiset verot-sovellukseen tuotuja tietoja tulorekisterin tietoihin. ALV-erittely ja TAS-erittely ovat reaaliaikaisia tulosteita, joille maksukuukauden tiedot haetaan tulostushetkellä uudelleen kirjanpidon ja palkanlaskennan rekistereistä. ALV-erittelyn ja TAS-erittelyn lopussa on virheilmoitus, jos niiden maksettavat verosummat poikkeavat oma-aloitteiset verot -raportin summista.

HUOMIOI: Oma-aloitteiset verot-raportin alaosan versiokohtaiset tiedot eivät ole pysyneet kaikilta osin tulorekisterikehityksen mukana. Yhteenvetoalueella näkyvät summat tulee tarkastaa virheiden varalta. Epäkohta on tiedossa ja tähän toteutetaan korjaus mahdollisimman nopeasti.


Lähetä ilmoitus

Ilmoituksen lähettäminen sähköisesti on mahdollista tehdä vain verottajan varmenteella (Tulorekisterin varmenne). Verottajan varmenteesta kerrotaan tarkemmin ohjeessa Tulorekisteri - Varmenne

Kun maksukuukauden oma-aloitteisten verojen ilmoitukset on tarkastettu ja valmiit lähetystä varten, napsauta Yrityksen valinta -välilehdellä Lähetä ilmoitus valituista -painiketta.

Niillä yrityksillä joilla on käytössä oma verottajan varmenne tai jotka on kytketty tilitoimiston verottajan varmenteeseen, lähetetyt ilmoitukset siirretään heti tausta-ajoon, josta ne lähetetään verottajalle 15 sekunnin kuluessa. Ohjelma näyttää viestin lähetysjonoon siirretyistä ilmoituksista.

Jos yhdellä tai useammalla yrityksellä ei ole verottajan varmennetta (omaa tai tilitoimiston varmennetta), ohjelma näyttää tästä kertovan ikkunan, jossa näkyvät ne yritykset, joilta varmenne puuttuu.


Onnistuneen lähetyksen jälkeen ”Ilmoituksen tila” -sarakkeeseen tulee tieto ”Ilmoitettu” ja lähetyspäivämäärä. ”Lähetettyjen ilmoitusten lkm” -sarake kertoo kuinka monta ilmoitusta ja niiden muutosta on yritykselle lähetetty tälle maksukuukaudelle. Jos lähetys epäonnistuu, rivin perässä oleva i-painike muuttuu punaiseksi; painiketta napsauttamalla näkee lisätietoja virheestä.

Tietojen uudelleenlähettäminen virhetilanteessa

Jos ilmoituksen i-painike muuttuu punaiseksi, ilmoituksessa on jokin virhe. Virhetilanne pitää korjata, jonka jälkeen ilmoitus voidaan lähettää uudelleen.

HYVÄ TIETÄÄ:  Visma Fivaldin virheilmoituksissa kerrotaan pääsääntöisesti virheen syy selkokielellä. Verottajan tietuekuvauksesta löytyy tiedot kaikista verottajan tekemistä tarkastuksista ja niistä mahdollisesti aiheutuvista virhetilanteista.

Esimerkki lähetyksestä, joka johtaa virhetilanteeseen_

Yrityksessä on ollut arvo 1 kohdassa 056. Tietoa ei voida antaa yhtäaikaa, jos jotain ilmoitettavaa on. i-painike muuttui punaiseksi, koska lähetyksessä oli virhe. Avaamalla viesti-ikkuna i-painikkeen takaa nähdään verottajan virheilmoitus.

Tässä tapauksessa suljetaan viesti-ikkuna ja korjataan virhe poistamalla väärälle kaudelle luotu ilmoitus vasemman reunan P-painikkeella ja luomalla ilmoitus uudelleen ja tarkistamalla, että 056 kentästä arvo 1 poistuu.

 



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.