Tämän ohjeen sisältö on päivitetty lokakuussa 2019. Huomioithan, että Fivaldi on saattanut päivittyä toiminnallisuuden osalta ohjeen päivityksen jälkeen. Mikäli sinulla herää kysyttävää, olethan meihin yhteydessä.

Kausiveroilmoituksen luonti

Näistä artikkeleista löydät ohjeet kausiveroilmoituksen luontiin.

Käsittele maksukuukautta

Avaa kausiverosovellus (Visma Fivaldin sovellusikkunassa Taloushallinto Palkat Kausiveroilmoitus). Valitse aluksi Yrityksen valinta -välilehdellä kausiveroilmoituksen maksukuukausi Käsittele maksukuukautta -alasvetovalikosta. Maksukuukausi on ilmoitettavan arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten eräpäivän kausi muodossa vvvvkk. Esimerkiksi tammikuun 2019 työnantajasuoritusten maksukuukausi on 201902 ja tammikuun 2019 arvonlisäveron ja helmikuun työnantajasuoritusten maksukuukausi on 201903.

Maksukuukauden alle ruudulle nousevat perustiedoissa annettujen yritysten tiedot. Tiedot ovat oletuksena yritystunnusjärjestyksessä. Vaihtoehtoisesti yritykset voi lajitella kausiveroilmoituksen tilan mukaan tai yrityksen nimen mukaan.

Yrityslistaa voi lisäksi rajata Yrityslistan rajaus -valinnalla:

• Kaikki: Tuo näkyville kaikki yritykset, joihin käyttäjällä on oikeudet.
  • Omat: Katsoo perustiedoissa olevat vastuuhenkilöt ja tuo listaan ne yritykset, joihin käyttäjä itse on merkitty vastuuhenkilöksi.
  • Luodut: Tuo yritykset, joissa valitulle kaudelle on jo luotu kausiveroilmoitus (lähetetty tai ei lähetetty).
  • Ei luotu: Tuo yritykset, joissa valitulle kaudelle ei ole luotu kausiveroilmoitusta.
  • Maksua ei luotu: Yritykset, josta ilmoitus on lähetetty, mutta maksua ei luotu.
  • Ilmoittamatta ALV: ALV-kausi on perustiedoissa ja ALV-ilmoitusta ei ole luotu kaudelle tai on luotu versio, joka on lähettämättä.

• Ilmoittamatta TAS:TAS-kausi on perustiedoissa ja TAS-ilmoitusta ei ole luotu kaudelle tai on luotu versio, joka on lähettämättä.
    • HUOM. Tulorekisterin käyttöönoton jälkeen TAS-ilmoitukset lähetetään tulorekisterin erillisilmoituksen kautta. Laskun luonti kierrätykseen ensimmäisestä TAS-versiosta voidaan tehdä kausiverosovelluksesta tai erillisilmoituksen massalähetystoiminnolla. Laskut seuraavista TAS-versioista voidaan luoda vain erillisilmoituksen massalähetystoiminnolla.
  • Käyttäjä XXXX: tuo ruudulle ne yritykset, joissa annettu käyttäjä on ALV- tai TAS-vastuuhenkilönä perustiedoissa.

Yrityslistassa on seuraavat sarakkeet:

• Yritys: Fivaldin yritystunnus ja yrityksen nimi.
  • Y-tunnus: Yrityksen y-tunnus.
  • Ilmoituskerta: Luotujen ilmoituskertojen lukumäärä.
  • Ilmoituksen tila: Tilat ovat ”Ilmoitusta ei ole luotu”, ”Käsitellään”, ”Ilmoitus on luotu” (ilmoitus on luotu mutta sitä ei ole vielä lähetetty), ”Ilm. verottajalle: <päivämäärä>” (ilmoitus on lähetetty verottajalle).
    • HUOM. Varsinainen kuittaus verottajalta tietojen vastaanottamisesta pitää tarkistaa rivin lopussa olevasta i-painikkeesta.
    • Jos TYVI-ilmoittamista ei ole käytössä, näkymässä on Lähetä ilmoitus valituista -painikkeen sijasta Merkitse ilmoitetuksi -painike. Kun ilmoitus merkitään ilmoitetuksi tällä painikkeella, ilmoituksen tilaksi tulee ”Merkitty ilmoitetuksi: <päivämäärä>”.
  • Lähetettyjen ilmoitusten lkm: Verottajalle lähetetyt ilmoitukset, joihin on saatu vastaanottokuittaus.
  • Maksun tila: Tilat ovat ”Nollailmoitus”, ”Miinuslasku (=palautettava vero)”, ”Maksua ei ole luotu”, ”Hyväksytty”, ”Kierrossa”, ”Syötössä”.
  • Kierrätykseen mennyt lkm: Kuinka monta ostolaskua on tältä ruudulta tehty kaudelle.
  • Ilmoittamisjaksot ALV: Kuinka usein ALV-tiedot ilmoitetaan (KK = kuukausi, nelj = neljännesvuosi, V = vuosi).
  • Ilmoittamisjaksot TAS: Kuinka usein TAS-tiedot ilmoitetaan (nämä lähetetään tulorekisteriin erillisilmoituksella kuukausittain).

Yritysrivin oikeassa reunassa on Näytä kierrätys -painike, jolla pääsee suoraan kierrätyksessä olevaan laskuun. TAS-maksujen kohdalla tämä pätee vain kausiverosovelluksesta tehtyihin kierrätyslaskuihin. Tulorekisterin erillisilmoituksen massalähetyksesä luotujen laskujen tarkastelu ja käsittely tehdään ostolaskujen kierrätyksessä.

Yrityslistan i-painike kertoo sekä verottajalle lähetettävien ilmoitusten lähettämiseen että ostolaskujen kierrätykseen vietyjen laskujen tilaan liittyviä viestejä ja virheitä. Painikkeen takaa näkee onnistuneen lähetyksen lähettämät tietovirrat, sekä verottajan vastaanottokuittauksen.

HYVÄ TIETÄÄ: Verottajan vastaanottokuittauksen näkee tällä hetkellä vain tämän i-painikkeen takaa, sekä Taloushallinnon raporteista kohdasta Ilmoitukset TYVI-sanomat.

Yrityslistarivin värikoodeilla kerrotaan valitun kauden yrityskohtainen ALV- ja TAS-ilmoitusten lähetystilanne siten, että ilmoitus on lähettämättä, jollei sitä ole ollenkaan luotu, tai ilmoitus on luotu, mutta ei lähetetty. (Nämä värikoodit ovat näkyvissä vain, jos perustiedoissa on kausi syötetty.)

• Vaaleanpunainen: Kauden kumpaakaan ilmoitusta ei ole luotu tai on luotu versio, joka on lähettämättä.
  • Okra: ALV-ilmoitusta ei ole luotu kaudelle tai on luotu versio, joka on lähettämättä.
  • Oliivinvihreä: TAS-ilmoitusta ei ole luotu kaudelle tai on luotu versio, jota ei ole merkitty käsitellyksi.
  • Kun väri sama kuin taustaväri: kauden ilmoitukset on lähetetty.