Tämän ohjeen sisältö on päivitetty syyskuussa 2017. Huomioithan, että Fivaldi on saattanut päivittyä toiminnallisuuden osalta ohjeen päivityksen jälkeen. Mikäli sinulla herää kysyttävää, olethan meihin yhteydessä.

Tilikartta

Alustuksen jälkeen tilikartta voidaan ladata täältä, tallentaa se omalle tietokoneelle ja tuoda yritykseen. Omalle koneelle tallennettu tilikartta ladataan Lähetä tilipuite -painikkeen kautta. Lue tilipuite -painikkeen kautta tilikartta luetaan alustusyritykseen:

Tilikartan Perustiedot-välilehdellä valitaan valintaruutu Voidaan käyttää uusien yritysten alustusyrityksenä:

Tilikartan käytöstä löydät lisää tietoa ohjeesta Tilikartta.

Yrityksen perustiedot

Alustusyrityksenä kannattaa käyttää vain tähän tarkoitukseen luotua yrityspaikkaa. Oikean yrityksen käyttäminen alusyrityksenä ei ole suositeltavaa, koska mm. yritysrekisterin tiedot kopioidaan alustusyritykseltä uudelle yritykselle.

Yritykselle annetaan nimi ja oletuksena maa, valuutta ja kieli, joita ehdottaa Yritysrekisterissä ja Palkanlaskennan henkilöille oletuksina jos ei muuta valittuna. Valintaruutu Voidaan käyttää alustusyrityksenä aktivoidaan.

ALV-määritykset tulevat tilikartan mukana:

Löydät lisää tietoa yrityksen perustiedoista ohjeesta Yrityksen perustiedot.

Kirjanpito

Tositelajit määritellään sovellusikkunan Taloushallinto-välilehdeltä avautuvassa Kirjanpito-sovelluksessa. Tositelajeihin päästään ylävalikosta (Kirjanpito > Tositelajien määritys).

Huom. Tositelajeja voidaan luoda myös muita, mutta tässä esimerkissä on näytetty muutama luotavista tositelajeista.

Luodaan seuraavat tositelajit:

WebLaskut (=weblaskutuksen tositelaji, otetaan käyttöön weblaskutuksessa):

Tito (=konekielinen tiliote):

Kassamaksut (=kassamaksujen tositelaji, otetaan käyttöön ostoreskontrassa):

Avaavat saldot (tositelaji, jolla syötetään avaavat saldot kirjanpidossa):

Kirjanpidon ylävalikosta Kirjanpito > Tositelajien käyttöönotto valitaan tositelajeille Tito ja Avaavat saldot alla olevan kuvan mukaiset käyttötavat. Muut edellä luodut tositelajit jätetään ***Ei käytössä*** -tilaan, jotta ne voidaan valita muissa sovelluksissa käyttöön (Ostoreskontra, Weblaskutus).

Löydät lisää tietoa Fivaldin Kirjanpidon perustiedoista ohjeesta Kirjanpidon perustiedot.

Yritysrekisteri

Yritysrekisteriin perustetaan muutama malliasiakas:

Löydät lisää tietoa Fivaldin Yritysrekisteristä ohjeista Asiakasrekisteri ja Yritysrekisteri - Sovellusikkuna.

Tuoterekisteri

Tuoterekisteriin perustetaan muutama mallituote, joille tallennetaan tiliöintiryhmäkohtaiset tiliöinnit:

Löydät lisää ohjeita Tuoterekisterin käytöstä ohjeesta Tuoterekisteri.

Tilaustenkäsittely

Sovellusikkunan Myynti-välilehdeltä avautuvan Tilaustenkäsittelyn ylävalikosta (Tilaukset > Perustiedot) päästään myynnin perustietoihin. Laskutus-välilehdellä määritellään laskutukseen liittyvät asetukset alla olevan kuvan mukaisesti ja otetaan Kuitit-tositelaji käyttöön:

Laskujen tiliöinti -välilehdellä perustetaan vain ne tiliöinnit jotka ovat yleisesti/yhteisesti käytössä kaikille kyseisen alustusyrityksen mukaan alustettaville yrityksille:

Suoritukset-välilehdellä määritetään suorituksen tiliöintimallit alla olevan kuvan mukaan.

Perintä-välilehdellä tallennetaan Perinnän yleiset tiedot ja määritetään aikataulut 1, 2 ja 3 karhuille alla olevan kuvan mukaisesti.

Löydät lisää näihin aiheisiin liittyviä ohjeistuksia seuraavista ohjeista: Tilaustenkäsittely, Myynnin perustiedot ja Myyntireskontra - korkolaskutus.

Laskujen välitys

Määrittele laskujen välitykseen liittyvät asetuksen Laskujen välityksen perustiedoissa (sovellusikkuna > Myynti > Laskujen välitys > ylävalikon Laskujen välitys > Perustiedot). Laskujen välityksen perustietoihin perustetaan tarvittavat välitystavat alla olevan kuvan mukaisesti.

Löydät lisää ohjeita laskujen välityksestä ohjeesta Laskujen välitys.

Ostoreskontra

Perusta ostojen määritykset Ostoreskontran perustiedoissa (sovellusikkuna > Ostot > Ostoreskontra > ylävalikon Ostoreskontra > Perustiedot > Tiliöintien perustiedot -välilehti). Perusta oletusostovelkatili, valitse verokäsittely ja tallenna oletuskoodi (esim. Osto EI verokäsittelyä). Ostolaskut ja Maksut -tositelajit ovat jo valmiina oletuksena, mutta Kirjanpidossa perustettu Kassamaksut-tositelaji valitaan kohtaan Kassamaksun tositelaji.

Täydennä maksujen perustiedot Maksujen perustiedot -välilehdellä alla olevan kuvan mukaisesti.

Löydät lisää ohjeita ohjeesta Ostoreskontra.