Perintä

Tällä ruudulla määritellään perintään liittyvät ohjaustiedot sekä laskulla näkyvä viivästyskorko.


Korkolaskutus

Vuosittainen viivekorko %

Määrittele korkoprosentti joka näkyy myös laskulla (sekä infona laskukohtaisesti maksukehotuksella). Toimii korkolaskutuksen perusteena ko. laskulle.

Montako päivää korkovuoteen

Vaihtoehtona kaksi laskutapaa: 365 tai 360 päivää. Jos kohta jätetään tyhjäksi, ohjelma käyttää oletuksena 365 päivän laskentaa.

Korkoraja

Jos määritelty esimerkiksi summa 10. Asiakkaan korkolasku ei tulostu ennen kuin maksettavaa korkoa on kertynyt vähintään 10 Eur.

Ei korkoa - päivät eräpäivästä

Korkojen laskennan anteeksiantopäivät eräpäivän jälkeen. (Esim. 3 päivää viikonloppujen ja pyhien vuoksi?.)  

Korkolaskutukseen myös avoimet laskut

Ei ruksia = ohjelma tulostaa korkolaskuja ainoastaan jo maksetuille laskuille.

Ruksin kanssa = tulostetaan korkolaskuja myös avoimille laskuille.

Korkojen myyntisaamistili

Valitse listalta korkolaskujen myyntisaamistili. Esimerkiksi "1701 - Myyntisaamiset, iso reskontra".

Korkotuottotili

Valitse listalta korkolaskujen korkotuottotili. Esimerkiksi "9170 - Korkotuotot myyntisaamisista".

Maksukehotus (1.karhu, 2.karhu, 3.karhu)

Kieli ja Teksti

Maksukehotuksia voidaan tulostaa kolmella kielellä: suomi, ruotsi ja englanti, asiakkaan kielisyyden mukaisesti. Kaikille voidaan määritellä omat vakiotekstit. Valitse haluttu kieli ja tallenna mahdolliset vakioteksti karhukierrosten (1-3) tekstiosioihin. Voit kopioida tekstejä Ctrl + C toiminnolla ja liittää ne Ctrl + V komennolla.

Karhuteksti määräytyy

Valitse kumpaa vaihtoehtoa halutaan käyttää:

Päivien mukaan

Karhukierroksen numero ja sen teksti määräytyy sen mukaan kuinka monta päivää lasku on myöhässä ja sen laskennan perusteella mitä on määritelty ”myöhässä päiviä” - kenttiin per karhukierros.

Esimerkki: 1.karhulla on "myöhässä päiviä 7", 2.karhulla "myöhässä päiviä 14" ja 3.karhulla "myöhässä päiviä 21". Maksukehotusten tulostushetkellä laskun eräpäivästä on kulunut 22 päivää. Ohjelma tulostaa tämän laskun maksukehotukselle suoraan kolmoskarhun tekstin vaikka se ajettaisiin vasta ensimmäistä kertaa.

Ajokertojen mukaan

Karhukierroksen numero ja sen teksti määräytyy ajokertojen mukaan.

Esimerkki: 1.karhulla on "myöhässä päiviä 7", 2.karhulla on "myöhässä päiviä 14" ja 3.karhulla on "myöhässä päiviä 21". Maksukehotusten tulostushetkellä laskun eräpäivästä on kulunut 22 päivää ja ko. asiakkaalle ei ole ajettu vielä yhtäkään maksukehotusta. Ohjelma tulostaa tämän laskun maksukehotukselle 1.karhun tekstin koska tämä on ensimmäinen ajokerta.

"Ajokertojen mukaan" - vaihtoehdossa ”myöhässä päivillä” - määrityksillä ei ole enää merkitystä kakkos- ja kolmoskarhun kohdalla koska tekstit tulostuvat vain ajokertojen perusteella, ei päivien.

Molemmissa tapauksissa, jos samassa maksukehotuksessa on laskuja eri kierroksilla, tulostuu tekstiksi aina suurimman kierrosnumeron (1-3) mukainen teksti. Sama koskee perintäkulua. Perintäkuluksi lisätään suurimman kierrosnumeron (1-3) mukainen summa.  

Myöhässä päiviä ja Perintäkulut (EUR) 

Määrittele karhukierrosten myöhässä päivien määrä sekä kyseisen kierroksen mahdollinen perintäkulu.

1. Karhu

Myöhässä päiviä esim. 7. = ensimmäinen karhu tulostuu vasta kun lasku on vähintään 7 pv myöhässä. Ei aiemmin vaikka lasku olisikin ajohetkellä jo erääntynyt.

Perintäkulut (EUR) = esim. 3. Karhuttavien saatavien lisäksi peritään + 3 Eur. Tämä summa ei siirry myyntireskontran saatavaksi. Suoritus kirjataan kun asiakas maksaa.

2. Karhu

Myöhässä päiviä esim. 14.

a.) käytössä kierrosten/tekstien valinta päivien mukaan: Jos maksu on myöhässä jo 14 pv, mutta ei vielä ylitä 3. karhun myöhässä olevien päivien määrää -> tulostuu karhulle kakkosteksti.

b.) käytössä kierrosten/tekstien valinta ajokertojen mukaan: Jos lasku on mukana toista kertaa karhuajossa, status ja teksti kakkoskierroksen mukaan. Myöhässä päiviä – määrityksellä ei merkitystä.

Perintäkulut (EUR) = esim. 5. Karhuttavien saatavien lisäksi peritään + 5 Eur. Tämä summa ei siirry myyntireskontran saatavaksi. Suoritus kirjataan kun asiakas maksaa.

3. Karhu

Myöhässä päiviä esim. 21.

a.) käytössä tekstien valinta päivien mukaan: Kun maksu on myöhässä jo 21 pv tai enemmän, tulostuu karhulle tästä eteenpäin aina kolmosteksti.  

b.) käytössä tekstien valinta ajokertojen mukaan: Jos lasku on mukana vähintään kolmatta kertaa karhuajossa, status ja teksti tästä eteenpäin aina kolmoskierroksen mukaan. Myöhässä päiviä – määrityksellä ei merkitystä.  

Perintäkulut (EUR) = esim. 10. Karhuttavien saatavien lisäksi peritään +10 Eur. Tämä summa ei siirry myyntireskontran saatavaksi. Suoritus kirjataan kun asiakas maksaa.

Vinkki: Saapuneen perintäkulun kirjaus myyntireskontraan voidaan automatisoida. Katso perustietojen ruutu "Suoritukset" ja parametri "Max. saldo (+/-) joka pyöristetään nollaksi ja tilitetään pyöristystilille".

Perintätoimeksianto

Fivaldi ”Perintätoimeksiannot” – apuohjelma mahdollistaa perittävien laskujen siirron perintätoimistolle konekielisenä. Samalla ohjelma merkitsee perintään siirretyt laskut tiliote - ruudulla niin, että ne eivät enää tulostu karhu- tai korkolaskuajoon Fivaldin kautta.

Valitse listalta perintätoimisto                 

Intrum Justitia Oy tai Lindorff.

Toimeksiantajan tunnus                           

Perintätoimiston käyttäjälle antama tunnus. 

Saatavan laji

Valitse listalta saatavan laji (perintätoimistokohtainen listaus).

Myöhässä päiviä

Määrittele kuinka monta päivää laskun maksun tulee vähintään olla myöhässä ennen kuin se muodostuu perintäaineistoon.

Perintäkulut

Määrittele kuinka paljon lisätään perintäkulua laskun avoimen saldon päälle. 

Toimeksiantajan yhteyshenkilö

Laskuttavan yrityksen yhteyshenkilö.

Toimeksiantajan puhelin

Laskuttavan yrityksen puhelinnumero.

Toimeksiantajan tilitysviite

Viitetunniste jonka halutaan välittyvän perintätoimiston suoritustilityksen mukana.



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.