Tämän ohjeen sisältö on päivitetty elokuussa 2019. Huomioithan, että Fivaldi on saattanut päivittyä toiminnallisuuden osalta ohjeen päivityksen jälkeen. Mikäli sinulla herää kysyttävää, olethan meihin yhteydessä.

Lähdeverotus on ensisijainen verotusmenettely rajoitetusti verovelvollisille. Näissä ohjeissa kuvataan lähdeveron alaisille palkoille tarvittavat määrittelyt Visma Fivaldissa.

SISÄLTÖ

Rajoitetusti verovelvollinen palkansaaja joka ei ole lähdeveron alainen

Joskus rajoitetusti verovelvollinen saattaa vaatia ansiotulojensa verottamista progressiivisesti lähdeverotuksen sijasta. Tällöin rajoitetusti verovelvollista verotetaan samaan tapaan kuin Suomessa pysyvästi asuvia.

Jos palkansaaja on rajoitetusti verovelvollinen, mutta ei lähdeveron alainen, voidaan käyttää ohjeen Määrittelyt Fivaldissa kohtia 1-4, huomioiden niissä olevat ohjelaatikot. Ohjeen Määrittelyt Fivaldissa kohdat 5-7 eivät koske palkansaajia jotka eivät ole lähdeveron alaisia.

Määrittelyt Fivaldissa

Lähdeveron alaisille palkoille tarvittavat määrittelyt Fivaldissa:

  1. Palkansaajan perustiedoissa (sovellusikkuna > Palkat > Palkansaaja > Henkilön perustiedot -välilehdellä) pitää olla määriteltynä seuraavat asiat:
  • Kansalaisuus
  • Kielikoodi
  • Syntymäaika
  • Ulkomaalainen hetu (jos ulkomaalainen henkilö ja tämä on tiedossa; muussa tapauksessa ulkomaalaiselle henkilölle riittää Syntymäaika ja Sukupuoli)
  • Hetun loppuosa (jos suomalainen henkilö)
  • Sukupuoli (pakollinen, jos ei ole suomalaisen hetun loppuosaa tai y-tunnusta)
  • Asuinvaltion verotunniste (TIN)
  • Osoitetiedot, erityisesti Maa-tieto

  1. Palkansaajan Verokortit-välilehdellä valitaan Verokortin tyyppi -kohdassa Portaikko / yksi tuloraja (B). Ruksataan Lähdevero-valintaruutu ja syötetään veroprosentti portaikkoon. Alaraja 0, ei ylärajaa.
HUOMIOI: Rajoitetusti verovelvollinen on voinut vaatia ansiotulojensa verottamista progressiivisesti lähdeverotuksen sijasta. Tällöin rajoitetusti verovelvollista verotetaan samaan tapaan kuin Suomessa pysyvästi asuvia. Progressiivista verotusta varten rajoitetusti verovelvollisella on oltava rajoitetusti verovelvollisen verokortti, jonka perusteella maksaja toimittaa ennakonpidätyksen.

Käytännössä tämä voidaan tehdä poistamalla alla olevasta kuvasta Lähdevero-ruksi, jolloin tulorekisteriin ilmoitetaan tieto ”Ennakonpidätyksen alainen tulo” (eli tieto siitä, että on toimitettu ennakonpidätys lähdeveron perimisen sijaan). Kaikki muut tiedot voidaan määrittää täysin samoin kuin lähdeverolliselle.

  1. Suorituslajin valinta:

    Vaikka suorituslajia ei Tulorekisteriin enää ilmoiteta, on rajoitetusti verovelvollisen kohdalla Fivaldissa tärkeää valita kyseisen palkansaajan Työsuhteet-välilehdellä jokin seuraavista suorituslajeista: A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8, A9, AR, AS, AD, D1, R2, R5, R6, AM, RM, AE, RE. Valitulla suorituslajilla ei käytännössä ole merkitystä, kunhan joku edellämainituista on palkansaajalle valittuna. Suorituslajin avulla Fivaldi tunnistaa palkansaajan rajoitetusti verovelvolliseksi.

  1. Lähdeveron alaiset bruttopalkat perustetaan omiksi palkkalajeiksi, esimerkiksi ”Kuukausipalkka lähdeveronalainen”. Perusta omat palkkalajit sosiaaliturvamaksulliselle ja ei-sosiaaliturvamaksulliselle palkalle. Muista linkittää uudet palkkalajit tulorekisterin tulolajiin ”201 Aikapalkka”. (Lue ohje Fivaldin palkkalajien linkitys tulorekisterin tulolajeihin)
HUOMIOI: Verovelvolliselle palkansaajalle joka ei ole lähdeveron alainen perustetaan vastaavat omat palkkalajit soveltuvasti nimettyinä (esimerkiksi ”Kuukausipalkka rajoitetusti verovelvollinen”).

  1. Palkkalajiluokassa Vähennykset ennen ennakonpidätystä lähdeveroon liittyvät palkkalajit on oltava tiliöity (Debet ja Kredit). Tämän esimerkin kuvissa 2800 on kuukausikohtainen vähennys, 2805 on päiväkohtainen vähennys. Muista linkittää nämä palkkalajit tulorekisterin tulolajiin ”405 Lähdeverovähennys”. (Esimerkin palkkalaji 2808 ”Työkorvauksen alv 24% oikaisu” linkitetään tulolajiin ”Työkorvaus”.)
HUOMIOI: Tämän ohjeen kohdat 5-7 eivät koske rajoitetusti verovelvollista palkansaajaa joka ei ole lähdeveron alainen.

  1. Huomioi palkkalajien 6010 ja 6015 Kredit-tiliöinnit. Muista myös tarkistaa palkkalajien tulolajilinkitys (tässä esimerkissä 6010 > 404 ja 6015 > 412).

Palkkalaji 6010:

Palkkalaji 6015:

  1. Tilastoryhmät:
    1. Ryhmässä ”605 (504) Lähdeveronalaiset (ei st-maksua)” valitaan palkkalaji; tässä esimerkissä ”1050 Kuukausipalkka lähdeveronalainen / arvo lasketaan summasta”.

    1. Ryhmässä ”605 (502) Lähdeveronalaiset palkat (st-maksun alaiset)” valitaan palkkalaji; tässä esimerkissä ”1060 Kuukausipalkka lähdeveronalainen (st-maksu) / arvo lasketaan summasta”.

    1. Ryhmässä ”606 (509) Lähdevero palkoista ja eläkkeistä” valitaan palkkalaji, tässä esimerkissä ”6010 Lähdevero” sekä ”6015 rajoitetusti verovel. sv-maksu / arvo lasketaan summasta”.

Huomioi myös, että palkkalaji täytyy ottaa poikkeuksena huomioon niissä tilastoryhmän kohdissa, joihin sitä ei haluta mukaan.

Esimerkkejä

Esimerkki palkansaajan palkkalajeista:

Esimerkki palkkalaskelmasta:

Esimerkki kausiveroilmoituksesta:




Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.