Tulorekisteri - Varmenne

Yleistä varmenteesta

Tulorekisterin käyttö vaatii sähköisen tunnistautumisen. Tulorekisterin eri asiointikanaviin tunnistaudutaan eri tavoin. Tulorekisterin asiointikanavia on kaksi:

  • tekninen rajapinta, ja
  • sähköinen asiointipalvelu.

Fivaldista tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin käyttäen teknistä rajapintaa. Teknisen rajapinnan yhteydessä tunnistautuminen tehdään varmenteella.  Käyttäjän henkilökohtaista tunnistautumista ei tarvita, sillä teknisen rajapinnan käytöstä on sovittu jo hakemuksessa teknisen rajapinnan käyttöönottamiseksi.

Katso ohje Palvelusopimuksen tekeminen ja varmenteen tilaaminen.

Varmenteen hankkiva taho

Organisaatio, joka käyttää tulorekisterin teknistä rajapintaa, tarvitsee tulorekisterin varmennepalvelun julkaiseman varmenteen. Varmenteella tunnistetaan organisaatio, joka ilmoittaa tulotietoja tai käyttää tulorekisteriin ilmoitettuja tietoja.

Varmenteen hankkiva taho erilaisissa tapauksissa:

  • Tilitoimisto, joka hoitaa asiakkaidensa ilmoituksia yhdellä omalla varmenteella, tekee palvelusopimuksen ja hakee varmenteen.
  • Yritys, joka hoitaa itse palkanlaskennan ja ilmoittamisen, tekee palvelusopimuksen ja hakee varmenteen.
  • Tilitoimisto, joka hoitaa asiakkaan ilmoituksia asiakkaan omalla varmenteella, voi tehdä palvelusopimuksen asiakkaan puolesta ja hakea varmenteen. Tällöin asioinnin oikeudet ja toimeksiantosopimukset tulee olla kunnossa.
    • HUOM! Tarvitaan valtuutus toimia asiakkaan puolesta.
  • Yritys tekee palvelusopimuksen ja hakee varmenteen. Tilitoimisto hoitaa asiakkaan ilmoituksia asiakkaan omalla varmenteella. Tällöin asioinnin oikeudet ja toimeksiantosopimukset tulee olla kunnossa.
    • HUOM! Tarvitaan valtuutus toimia asiakkaan puolesta.

Varmenteen hankinta

Yrityksen tai tilitoimiston nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö tekee tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa hakemuksen teknisen rajapinnan käyttöönottamiseksi (palvelusopimus) Suomi.fi -valtuuksilla.

Yritys tekee palvelusopimuksen ja hakee varmenteen, jos yritys hoitaa itse palkanlaskennan ja näin ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin. Tilitoimisto ilmoittaa kaikkien palkanlaskennan asiakkaidensa palkkatiedot tulorekisteriin tekemänsä sopimuksen puitteissa ja hakemallaan varmenteella. Jos varmenne myönnetään tilitoimistolle, kyseinen taho sitoutuu varmenteen käytön yhteydessä ilmoittamaan tietoja vain niiden asiakkaiden puolesta, joiden kanssa se on tehnyt keskinäisen toimeksiantosopimuksen.

Palvelusopimuksen teon yhteydessä tehdään varmennetilaus. Varmennetilauksen perusteella organisaation nimeämä yhteyshenkilö (Palvelusopimuksella määritetty ns. tekninen yhteyshenkilö) saa siirtotunnukset sekä kertakäyttösalasanan, joiden avulla Fivaldista voidaan tehdä varmennepyyntö. Varmennepyynnön voi tehdä sen jälkeen, kun on vastaanottanut varmennepyyntöä varten lähetetyn siirtotunnuksen ja kertakäyttösalasanan. Kun varmenne on saatu, teknistä rajapintaa voi käyttää ilman Suomi.fi -valtuuksia tai Katso-tunnistautumista.

Huomioi, että varmenne pitää noutaa 14 vuorokauden kuluessa siirtotunnusten saapumisesta. Jos varmennepyyntöä ei tehdä tämän ajan kuluessa, kertakäyttösalasana vanhenee, ja asiakkaan on aloitettava varmenteen muodostus alusta. Siirtotunnus ja kertakäyttösalasana toimitetaan asiakkaalle turvasähköpostiviestillä.

Fivaldiin tulee aina hakea oma varmenne. Fivaldiin haettua varmennetta ei voi käyttää muissa ohjelmistoissa eikä sitä voi siirtää muihin ohjelmistoihin. Fivaldissa ei pysty käyttämään muihin ohjelmistoihin haettua varmennetta eikä varmennetta pysty lukemaan Fivaldiin muualta kuin tulorekisteristä.

Varmenteen hallinta Fivaldissa

Kun olet hankkinut varmenteen, sinun pitää lisätä se Fivaldiin. Lue tämän artikkelin alla olevat ohjeartikkelit varmenteen hallinnasta Fivaldissa.Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.