Määritä näiden ohjeiden avulla pankkiyhteyden asetukset Pankkiyhteyden perustiedoissa (sovellusikkuna > Maksuliikenne > Pankkiyhteys, ylävalikosta Pankkiyhteys > Perustiedot).

Pankkiyhteyden käytössä tuetut selaimet

Pankkiyhteys-sovelluksen käytössä tuetaan seuraavia selaimia. Muilla selaimilla pankkiyhteyttä ei voi käyttää.

• Chrome
  • Edge
  • Opera

Mac-tietokoneet

Mac-tietokoneilla suosittelemme käyttämään Chrome-selainta. Muiden selaimien yhteensopivuutta Pankkiyhteyden kanssa ei ole voitu varmistaa. Mac-käyttäjille on myös tarkennetut ohjeet työhakemiston ja avainsäilön määrittämiseen myöhemmin tästä ohjeesta.

Jos siirryt käyttämään uutta sovellusikkunaa vanhasta sovellusikkunasta

Huom! Jos olet aiemmin käyttänyt vanhaa sovellusikkunaa, sinun on tehtävä seuraavat toimenpiteet jokaiselle käyttämällesi yritykselle, jossa on pankkiyhteyssopimuksia, muuten Pankkiyhteys ei toimi.
  1. Tarkista käyttämäsi selain ja varmista, että se on joko Chrome, Edge tai Opera. Jos käytät normaalisti esim. Firefoxia, sinun on käytettävä Pankkiyhteyttä joko Chromella, Edgellä tai Operalla (Mac-tietokoneella suosittelemme Chromen käyttöä).
  2. Tarkista Työhakemisto. Työhakemisto on valittava kerran jokaiselle käyttämällesi selaimelle.
  3. Tarkista Avainsäilön tyyppi. Avainsäilön tyypin on oltava Kiinteä hakemisto. Siirrettävää muistivälinettä (esim. USB-tikku) ei voi enää teknisistä syistä käyttää avainsäilönä.
  4. Tarkista avainsäilön Hakemistopolku.
  5. Tarkista ulkoisten aineistojen hakemistopolut.

Käyttäjäkohtaiset tai yrityskohtaiset asetukset

Voit käyttää Pankkiyhteydessä joko käyttäjäkohtaisia tai yrityskohtaisia asetuksia. Alla olevissa esimerkkikuvissa on käytetty käyttäjäkohtaisia asetuksia, mutta samat ohjeet käyvät myös yrityskohtaisten asetusten määrittämiseen.

Voit määrittää myös yrityskohtaiset asetukset, jos sinulla on oikeus muokata Pankkiyhteyden asetuksia. Kun joku käyttäjistä määrittää Pankkiyhteyden yrityskohtaiset asetukset, ne näkyvät tallennuksen jälkeen kaikille muillekin käyttäjille.

Voit käyttää käyttäjäkohtaisia asetuksia esimerkiksi jos yrityksessänne ei käytetä yrityskohtaisia asetuksia tai jos sinulla ei ole pääsyä yrityskohtaisissa asetuksissa määriteltyyn hakemistoon.

Huom! Jos käyttäjäkohtaisissa asetuksissa on valittu jotain, käyttäjäkohtaiset valinnat ovat ensisijaisia ja ohittavat aina yrityskohtaiset valinnat. Jos siis haluat käyttää yrityskohtaisia asetuksia, jätä käyttäjäkohtaiset asetukset tyhjiksi.

Video pankkiyhteyden polun määrittämisestä

Valitse työhakemisto

Valitse Pankkiyhteyden työhakemisto napsauttamalla Valitse työhakemisto -painiketta. Työhakemisto valitaan samalla painikkeella, käytitpä käyttäjäkohtaisia asetuksia tai yrityskohtaisia asetuksia.

Huom! Sinun pitää valita työhakemisto painamalla Valitse työhakemisto -painiketta. Ei riitä, että kirjoitat tai kopioit avainsäilön ja ulkoisten aineistojen hakemistopolut niille varattuihin paikkoihin.

Työhakemiston valinta on selainkohtainen. Jos vaihdat käyttämääsi selainta, sinun on käytävä valitsemassa työhakemisto uudestaan.

Työhakemiston valinnan jälkeen sinun pitää vielä kirjoittaa hakemistopolku kenttään Hakemistopolku. Katso ohjeet kohdasta Kirjoita avainsäilön hakemistopolku.

Työhakemisto on hakemistopolku, jonka alta löytyvät sekä avainsäilö (pankkivarmenteiden hakemisto) että mahdolliset ulkoisten aineistojen hakemistot.

Valittu työhakemiston polku on yhteinen kaikille Pankkiyhteyden asetuksissa tallennetuille poluille. Muiden Pankkiyhteyden hakemistojen (avainsäilö, ulkoisten aineistojen hakemistot) pitää sijaita työhakemiston alla. Muita vaatimuksia hakemistolle ei ole, vaan sen voi esimerkiksi nimetä haluamallaan tavalla. Esimerkissä työhakemisto on C:\pankkiyhteys

Työhakemisto ei voi olla levyn juurihakemisto, esim. C:\, vaan hakemiston pitää sijaita juurihakemiston alla. Työhakemisto voi olla joko paikallinen, omalla työasemallasi oleva hakemisto, tai esim. verkkolevyllä sijaitseva hakemisto.

Työhakemisto ei voi olla siirrettävällä tallennusvälineellä (kuten USB-muisti) oleva hakemisto.

Selain kysyy työhakemistoa valitessa Let site view files? Kuittaa napsauttamalla View files. Sen jälkeen selain kysyy Save changes to pankkiyhteys?. Kuittaa napsauttamalla Save changes.

Mikäli hakemisto on väärä, voit valita uuden hakemiston napsauttamalla uudestaan Valitse työhakemisto -painiketta.

Työhakemisto Mac-tietokoneilla

Mac-laitteilla työhakemiston pitää olla sellainen hakemisto, johon käyttäjätunnuksellasi on riittävät luku- ja kirjoitusoikeudet. Varmennekansion tulee olla työhakemiston alikansio.

Esimerkiksi työhakemisto voi olla /Users/Käyttäjä/Desktop/Fivaldi ja varmennekansio tämän alla oleva kansio /Users/Käyttäjä/Desktop/Fivaldi/fvk.

Selain pyytää luvan hakemiston käyttöön

Selain pyytää valitsemaan työhakemiston ensimmäistä kertaa Pankkiyhteyttä käytettäessä, mikäli tätä ei ole aiemmin ko. selaimelle jo valittu.

Sen jälkeen selain pyytää hyväksynnän hakemiston käyttöön aina Pankkiyhteyden siirtojen aluksi: Kuittaa kysymys Let site edit files? napsauttamalla Edit files.

Valitse avainsäilön tyyppi

Valitse avainsäilön tyypiksi valintalistasta Kiinteä hakemisto

Huom! Vaikka Siirrettävä muistiväline on valintalistalla, uuden sovellusikkunan kanssa sinun on käytettävä tyyppiä Kiinteä hakemisto. Siirrettävää muistivälinettä (esim. USB-muisti) ei voi käyttää pankkivarmenteiden tallennuspaikkana teknisistä syistä.

Kirjoita avainsäilön hakemistopolku

Avainsäilö on hakemisto, johon pankkivarmenteet tallennetaan. Kirjoita Hakemistopolku-kenttään haluamasi hakemistopolku, esimerkiksi C:\pankkiyhteys\pankkiavaimet\

Hakemiston nimelle ei ole vaatimuksia, vaan voit nimetä sen haluamallasi tavalla. Voit myös kopioida hakemistopolun resurssienhallinnasta napsauttamalla osoitekenttää, maalaamalla hakemistopolun ja kopioimalla polun Fivaldin Hakemistopolku-kenttään.

Huom! Avainsäilön hakemiston tulee sijaita aiemmin valitun työhakemiston alla. Avainsäilö ei saa olla sama hakemisto kuin työhakemisto.

Esimerkkiosoitteessa C:\pankkiyhteys\pankkiavaimet\:

• pankkiyhteys = työhakemisto
  • pankkiavaimet = avainsäilön hakemisto, joka sijaitsee työhakemiston alla

Avainsäilö Mac-tietokoneilla

Mac-tietokoneella Avainsäilön hakemiston tulee sijaita suoraan työhakemiston alla (hakemistojen välissä ei saa olla muita hakemistoja).

Lähetä Finvoice-laskuerät automaattisesti laskujen välityksestä

Tämä valinta koskee välitystapatyyppejä: E-lasku ja Finvoice. Lue ohje Välitystavat.

Laskutustapahtuma sekä suoramaksun peruutuslaskutoimenpide luovat laskuaineiston Laskujen välityksestä Pankkiyhteyden uudet siirrot –ruudulle josta se lähetetään pankkiin.

Lähettämättömät aineistot siirtyvät pankkiyhteyteen automaattisesti kun tämä asetus on valittuna (ei koske rahoitusyhtiön eriä, lue ohje Perustiedot).

Jos tätä asetusta ei ole valittuna, sinun pitää napsauttaa Lähetä-painiketta halutun välityserän kohdalla Laskujen välityksessä. Lue ohje Välityserät. Finvoice-aineistot lähetetään, kun Pankkiyhteyden Uudet siirrot - ruudulla on valittu Lähtevät Finvoice-laskut. Lue ohje Uudet siirrot.

Kirjoita ulkoisten aineistojen hakemistopolut

Lähtevät aineistot

Valitse Sopimus-valikosta siirtoja koskeva pankkisopimus (jos useita sopimuksia, toista ohjeen kohta jokaisessa erikseen).

Jos lähetät Pankkiyhteydellä Fivaldin ulkopuolella muodostettuja aineistoja, sinun tulee tallentaa ne tietokoneelle omaan hakemistoonsa ja määrittää Pankkiyhteyden asetuksissa Fivaldille nämä hakemistot.

Kirjoita jokaisen tarvitsemasi aineistomuodon kohdalle hakemistopolku, johon tallennat kyseisen aineiston tiedostot. Fivaldi Pankkiyhteys käy hakemassa tiedoston kyseisestä hakemistosta.

Voit myös kopioida hakemistopolun resurssienhallinnasta samoin kuin avainsäilön hakemistopolun kohdalla.

Huom! Ulkoisten aineistojen hakemistojen tulee sijaita aiemmin valitun työhakemiston alla. Ulkoisten aineistojen hakemisto ei voi olla sama hakemisto kuin työhakemisto.

Tiedostonimi polkuineen

Kirjoita Tiedostonimi polkuineen -kenttään se hakemistopolku, johon tallennat lähetettävän aineiston.

Jos käytät aina samaa lähtevän aineiston tiedostoa, jonka korvaat hakemistossa, kirjoita hakemistopolku tiedostonimineen, esim. C:\pankkiyhteys\lahtevat\sepa\aineisto.xml

Hakemiston nimelle ei ole vaatimuksia, vaan voit nimetä sen haluamallasi tavalla.

Jos lähtevän aineiston tiedoston nimi vaihtuu, lisää hakemiston perään *-merkki. *-merkki tarkoittaa, että kyseisestä hakemistosta haetaan kaikki siellä olevat tiedostot riippumatta nimestä. Esimerkiksi C:\pankkiyhteys\lahtevat\sepa\*

Edellisissä esimerkeissä:

• pankkiyhteys = työhakemisto
  • sepa = sepa-aineistojen hakemisto, joka sijaitsee työhakemiston alla
  • aineisto.xml = lähtevän aineiston tiedoston nimi

Siirrä siirron jälkeen hakemistoon

Siirrä siirron jälkeen hakemistoon -hakemiston käyttäminen on vapaaehtoista. Jos kirjoitat tähän kenttään hakemiston, Fivaldi poistaa aineistotiedoston sen siirtämisen jälkeen Tiedostonimi polkuineen -hakemistosta ja siirtää sen tähän kansioon. Jos Siirrä siirron jälkeen hakemistoon -kohdassa  ei ole määritelty hakemistoa, Fivaldi jättää siirretyn tiedoston alkuperäiseen Tiedostonimi polkuineen -kansioon.

Huomaa, että Siirrä siirron jälkeen hakemistoon -osoitteen loppuun ei laiteta tiedoston nimeä tai *-merkkiä, vaan tähän kohtaan kirjoitetaan aina hakemistopolku. Huomaa, että hakemistopolun lopussa tulee olla kenoviiva \. Hakemiston nimelle ei ole vaatimuksia, vaan voit nimetä sen haluamallasi tavalla.

Siirrä siirron jälkeen hakemistoon -polun esimerkki: C:\pankkiyhteys\siirretyt\

Esimerkissä:

• pankkiyhteys = työhakemisto
  • siirretyt = siirrettyjen ulkoisten aineistojen hakemisto, joka sijaitsee työhakemiston alla

Tiedoston merkistö

Käytä Fivaldin tarjoamia merkistöoletuksia, muuta merkistö muuksi vain jos tiedät sen tarpeelliseksi.

Säilytä C2B-sanoman alkuperäinen viestitunnus (edellytyksenä vain yksi erä/aineisto)

Jos tämä valintaruutu on valittuna, asiakkaan pankille lähettämässä sanomassa säilytetään alkuperäinen viestitunnus.

• Esimerkki ulkoisen järjestelmän viestitunnuksesta: <MsgId>20170111-070941-266</MsgId>
  • Esimerkki Fivaldi luomasta viestitunnuksesta: <MsgId>fv_003_0000008058</MsgId>

Saapuvat aineistot

Jos noudat Pankkiyhteydellä Fivaldin ulkopuolella muodostettuja aineistoja, voit määrittää Pankkiyhteyden asetuksissa polun, jonne aineistot kopioidaan noudon yhteydessä. Kirjoita jokaisen tarvitsemasi aineistomuodon kohdalle olemassa oleva hakemistopolku. Pankkikäyttäjällä tulee olla pääsy ko. polkuun.

Voit myös kopioida hakemistopolun resurssienhallinnasta samoin kuin avainsäilön hakemistopolun kohdalla.

Huom! Ulkoisten aineistojen hakemistojen tulee sijaita aiemmin valitun työhakemiston alla. Ulkoisten aineistojen hakemisto ei voi olla sama hakemisto kuin työhakemisto.

Tiedostonimi polkuineen

Kirjoita Tiedostonimi polkuineen -kenttään se hakemistopolku, johon saapuva aineisto viedään.

Huomaa, että saapuvien ulkoisten aineistojen polkumäärityksissä ei tule käyttää lopussa * - merkkiä.

• Esimerkki polusta, joka on tallennettu väärin:
    C:\pankkiyhteys\saapuvat\viitteet\*
  • Esimerkki polusta, joka on tallennettu oikein:
    C:\pankkiyhteys\saapuvat\viitteet\

Edellisissä esimerkeissä:

• pankkiyhteys = työhakemisto
  • viitteet = viiteaineistojen hakemisto, joka sijaitsee työhakemiston alla

Siirrä siirron jälkeen hakemistoon

Ei käytetä saapuvien aineistojen yhteydessä.

Tiedoston merkistö

Käytä Fivaldin tarjoamia merkistöoletuksia, muuta merkistö muuksi vain jos tiedät sen tarpeelliseksi.

Säilytä C2B-sanoman alkuperäinen viestitunnus (edellytyksenä vain yksi erä/aineisto)

Jos tämä valintaruutu on valittuna, asiakkaan pankille lähettämässä sanomassa säilytetään alkuperäinen viestitunnus.

• Esimerkki ulkoisen järjestelmän viestitunnuksesta: <MsgId>20170111-070941-266</MsgId>
  • Esimerkki Fivaldi luomasta viestitunnuksesta: <MsgId>fv_003_0000008058</MsgId>