Tämän ohjeen sisältö on päivitetty syyskuussa 2017. Huomioithan, että Fivaldi on saattanut päivittyä toiminnallisuuden osalta ohjeen päivityksen jälkeen. Mikäli sinulla herää kysyttävää, olethan meihin yhteydessä.

Minireskontra on tarkoitettu myynti- ja ostolaskujen kirjaamiseen, niiden suoritusten sekä osto- ja myyntisaamisten seurantaan, kun käytössä ei ole Fivaldin Ostoreskontraa tai Myyntireskontraa esim. laskujen määrän vähäisyyden vuoksi. Minireskontralle on määritelty omat saamis- ja velkatilinsä.

Minireskontran käyttöönotto

Liikekirjurin tilikartasta löytyvät tilit 2873 (Ostovelat, minireskontra) ja 1702 (Myyntisaamiset, minireskontra), joita voidaan käyttää minireskontran kirjauksissa. Mikäli tällaisia tilejä ei löydy, voit perustaa vastaavat tilit tilikarttaan. Tilit otetaan minireskontran käyttöön valitsemalla tilikartassa minireskontratilille Reskontratiedon kysyminen -kohtaan alasvetovalikosta joko Myyntireskontra tai Ostoreskontra riippuen siitä, kummasta on tilistä on kyse.

Huom!Reskontratiedon kysyminen -kenttään ei tule tehdä valintaa isojen reskontrien tilien asetuksissa.

Tase-erittelyn muotona on oletuksena Erillinen liite, jolloin tase-erittelyyn tulostuu tilin kohdalle vakioteksti "Erillisen liitteen mukaan" sekä tilin saldo.

Laskujen ja suoritusten/maksujen kirjaus

Kun kirjaat minireskontran tilille Kirjanpidossa tapahtuman, ohjelma avaa automaattisesti Minireskontra-ikkunan. Oletuksena ohjelma ehdottaa Kirjataan lasku tai Kirjataan suoritus/maksu riippuen siitä, oletko tekemässä tilille debet- vai kredit-kirjausta ja kumpaan reskontraan olet tapahtumaa kirjaamassa. Voit tarvittaessa muuttaa valintaa avautuvassa pikkuikkunassa. Näin voidaan toimia esim. siinä tapauksessa, kun kirjataan hyvityslaskua.

Kun kirjaat myynti- tai ostolaskua, valitse Asiakas-/Toimittaja-kentän kautta asiakas/toimittaja (tai luo siellä uusi asiakas/toimittaja). Voit valita asiakkaan/toimittajan painamalla näppäimistön Enter-painiketta. Tämän jälkeen anna laskun numero ja eräpäivä sekä hyväksy lasku. Asiakkaan/toimittajan nimi ja laskunumero tulevat automaattisesti tiliöintirivin selitteeksi.

Kun kirjaat suoritusta tai maksua minireskontran tilille, ohjelma avaa automaattisesti suorituskirjausta tehtäessä Minireskontra-ikkunan ja valitsee siellä ensimmäisen samaan summaan täsmäävän laskun. Voit myös valita itse oikean laskun, johon haluat suorituksen kohdistaa. Voit tehdä laskulle myös osasuorituksen, jolloin laskun loppusumma jää avoimeksi.

Kirjanpidossa myynnin minireskontran kirjaukset tunnistaa Tilitapahtumat-välilehdellä tositerivin lopussa näkyvästä joko L- tai S-merkinnästä riippuen siitä, onko kyseessä myyntilasku (L) vai myyntilaskun suoritus (S). Ostojen minireskontran kirjaukset taas tunnistaa joko O- tai M-merkinnästä riippuen siitä, onko kyseessä ostolasku (O) vai ostolaskun maksu (M).

Tapahtuman kirjaamisessa minireskontratilille sovellus toimii seuraavasti:

• Myyntisaamistilin debet-kirjaus = Myyntilasku
  • Myyntisaamistilin kredit-kirjaus = Myyntilaskun suoritus
  • Ostovelkatilin debet -kirjaus = Ostolaskun maksu
  • Ostovelkatilin kredit -kirjaus = Ostolasku

Myyntilaskun kirjaaminen Minireskontraan

Myyntilaskun syöttö minireskontraan tapahtuu kirjanpidon tapahtumien syötössä.

• Tili = myyntisaamistili joka on määritelty minireskontratiliksi
  • Summa = myyntilaskun summa
    • Syötä myyntilasku debet-merkkisenä
    • Syötä myyntihyvityslasku kredit-merkkinsenä
Paina näppäimistön Enter-painiketta, jolloin avautuu minireskontra.

Kentässä lukee oletuksena Kirjataan lasku silloin, kun syötetty summa on debet-merkkinen. Jos syötetty summa on kredit-merkkinen, kentässä lukee Kirjataan suoritus/maksu. Myyntihyvityslaskun syötössä vaihda tiedoksi Kirjataan lasku.

Asiakas-kentän valintapainiketta painamalla avautuu ikkuna, josta voit valita oikean asiakkaan. Voit myös syöttää asiakkaan nimen kokonaan tai osittain Asiakas-kenttään ja painaa näppäimistön Enter-painiketta, jolloin näkyviin tulee käyttämäsi hakusanan mukaiset asiakkaat.

Jos asiakasta ei löydy, se perusta se aktivoimalla tyhjä rivi, ja syötä asiakkaan nimi asiakasnumeron jälkeiseen kenttään. Ohjelma täydentää asiakasnumeron automaattisesti, se ei ole muutettavissa. Tallenna tiedot napsauttamalla Tallenna -painiketta.

Valitse haluamasi asiakas joko kaksoisnapsauttamalla tai painamalla näppäimistön Enter-painiketta asiakkaan kohdalla.

Syötä laskun numero Laskun numero -kenttään.

Valitse Eräpäivä-kenttään päivämäärä joko valitsemalla se kalenterista tai syötä se käsin muodossa PPKKVVVV.

Hyväksy -painikkeen, Tab- painikkeen tai Enter -painikkeen painalluksen jälkeen minireskontran syöttönäkymä sulkeutuu, ja ohjelma palaa kirjanpidon näkymään.

Myyntilaskun suorituksen kirjaaminen Minireskontraan

Myyntilaskun suorituksen syöttö minireskontraan aloitetaan kirjanpidon tapahtumien syötöstä.

• Tili
    • Myyntisaamistili joka on määritelty minireskontratiliksi.
  • Summa
    • Suorituksen summa.
      • Debet-merkkisenä syötetään myyntihyvityslaskun suoritus.
      • Kredit-merkkisenä syötetään myyntilaskun suoritus.

Enter -painikkeen painalluksen jälkeen avautuu minireskontra.

• Kirjataan suoritus/maksu
    • On oletuksena silloin kun syötetty summa on Kredit-merkkinen. Jos on syötetty Debet-merkkinen summa, kentässä on Kirjataan lasku. Hyvityslaskun suorituksen syötössä vaihdetaan kentän tieto ‘Kirjataan suoritus/maksu’.

Sovellus aktivoi ensimmäisen laskun joka täsmää kohdistettavaan summaan, ja näyttää myös kaikki avoimet laskut. Asiakas ja/tai lasku vaihdetaan tarvittaessa.

On huomioitava, että Minireskontraan laskujen suoritukset syötetään laskukohtaisesti. Mikäli suoritus sisältää usean laskun, suorituksen syöttö kannattaa aloittaa rahatilistä, ja suoritus kohdistetaan lasku kerrallaan minireskontraan. Tällöin on helpompi seurata että tosite menee tasan.

Ostolaskun kirjaaminen Minireskontraan

Ostolaskun syöttö minireskontraan tapahtuu kirjanpidon tapahtumien syötössä.

• Tili
    • Ostovelkatili joka on määritelty minireskontratiliksi.
  • Summa
    • Ostolaskun summa.
      • Debet-merkkisenä syötetään ostohyvityslasku.
      • Kredit-merkkisenä syötetään ostolasku.

Enter -painikkeen painalluksen jälkeen avautuu minireskontra.

Kirjataan lasku on oletuksena silloin kun syötetty summa on Kredit-merkkinen. Jos on syötetty Debet-merkkinen summa, kentässä on Kirjataan suoritus/maksu. Mikäli kyseessä on hyvityslaskun syöttö, tieto vaihdetaan, ‘Kirjataan lasku’.

Toimittaja

Kentän valintapainiketta painamalla avautuu ikkuna josta voidaan valita haluttu asiakas. Toimittaja-kenttään voidaan syöttää myös toimittajan nimen osa, jolloin Enter-painikkeen painamisen jälkeen näkyviin tulee syötetyn hakutekijän mukaiset toimittajat.

Mikäli toimittajaa ei löydy, se perustetaan aktivoimalla tyhjä rivi, ja syöttämällä toimittajan nimi toimittajanumeron jälkeiseen kenttään. Sovellus täydentää toimittajanumeron, ei ole muutettavissa. Tiedot tallennetaan Tallenna -painikkeella.

Haluttu toimittaja aktivoidaan, ja valitaan Enter -painikkeella tai  hiirellä tuplaklikkaamalla.

• Laskun numero
    • Syötetään laskun numero.
  • Eräpäivä
    • Valitaan kalenterista, tai syötetään PPKKVVVV.

Hyväksy -painikkeen, Tab- painikkeen tai Enter -painikkeen painalluksen jälkeen minireskontran syöttönäkymä sulkeutuu, ja ohjelma palaa kirjanpidon näkymään.

Ostolaskun maksun kirjaaminen Minireskontraan

Ostolaskun maksun syöttö minireskontraan aloitetaan kirjanpidon tapahtumien syötöstä.

• Tili
    • Ostovelkatili joka on määritelty minireskontratiliksi.
  • Summa
    • Debet-merkkisenä syötetään ostolaskun maksu.
    • Kredit-merkkisenä syötetään ostohyvityslaskun maksu.

Enter -painikkeen painalluksen jälkeen avautuu minireskontra.

• Kirjataan suoritus/maksu näkyy oletuksena silloin, kun syötetty summa on debet-merkkinen. Jos on syötetty kredit-merkkinen summa, kentässä näkyy Kirjataan lasku. Hyvityslaskun suorituksen syötössä vaihdetaan kentän tieto Kirjataan suoritus/maksu.

Ohjelma näyttää kaikki avoimet laskut ja aktivoi ensimmäisen laskun, joka täsmää kohdistettavaan summaan. Vaihda toimittaja ja/tai lasku tarvittaessa oikeaksi.

Huomioi, että Minireskontran laskujen suoritukset syötetään laskukohtaisesti. Mikäli suoritus sisältää usean laskun, suorituksen syöttö kannattaa aloittaa rahatilistä, ja suoritus kohdistetaan lasku kerrallaan minireskontraan. Tällöin on helpompi seurata, että tosite menee tasan.

Laskun ja suorituksen/maksun kohdistuksen peruminen

Jos lasku ja suoritus/maksu on kohdistettu väärin, peruminen onnistuu napsauttamalla Tositteiden selailu -välilehdellä kyseinen tosite ja valitsemalla sen jälkeen ylävalikosta Kirjanpito > Poista tosite. Tällöin ohjelma poistaa koko tositteen ja voit kirjata ja kohdistaa sen uudelleen.

Minireskontran raportit

Voit seurata minireskontran avoimia laskuja Avoimet laskut (minireskontra) -raportista. Valitse Reskontra-kohdassa, haluatko tulostaa myynti- vai ostoreskontran avoimet laskut. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia tietoja.

Voit tarkastella kaikkia minireskontran tapahtumia  Tiliote (minireskontra) -raportin avulla.