Linkki Verohallinnon varmennepalveluun löytyy täältä sivulta kohdasta 1.
Tärkeää! Ennakonpidätysten nouto on mahdollista vasta 14.11. illalla tehtävän Fivaldi päivityksen jälkeen, eli perjantaista 15.11.2024 lähtien pääset tekemään ohjeen mukaisesti määrityksiä palkansaajan verokorttitietoihin ja testata noutoja.
Huomioi, että Vero API rajapinnat ovat Verottajan toimesta suljettuna järjestelmäpäivityksen takia la 16.11 klo 01 alkaen ja avautuvat viimeistään sunnuntaina 17.11. klo 17. Lisätietoa Verottajan sivuilta. Käyttökatkon aikana saat ilmoituksen "Verokortin nouto epäonnistui".
Yleistä
Ennakonpidätystiedot eli tulonsaajan verokortit on tähän asti voitu noutaa Fivaldiin vain kerran vuodessa Verokorttien suorasiirto-toiminnon avulla tai syöttämällä ne manuaalisesti Fivaldiin. Näiden toimintojen ohelle on nyt julkaistu mahdollisuus noutaa palkkatulon ennakonpidätystiedot reaaliaikaisesti VeroAPI-rajapinnan kautta. Jatkossa voit siis koska tahansa noutaa Fivaldiin voimassaolevan tulonsaajan palkkatulon verokortin Verottajalta (uuden vuoden verokortit sekä muutosverokortit).
Ennakonpidätystietojen nouto Fivaldiin verottajan VeroAPI-rajapinnan kautta tapahtuu Tulorekisterin varmenteella. Verottajalta saamamme tiedon mukaan ennakonpidätystietojen nouto onnistuu siis ilman erillistä VeroAPI rajapintapalvelun tilaamista, mikäli yrityksessä on jo toimiva tulorekisteriyhteys Fivaldista. Mikäli nouto ei onnistu, tarkistathan, että Verohallinnon uudessa varmennepalvelussa yrityksenne varmenteelle on määritelty seuraavat käyttöoikeudet:
Verohallinnon rajapinnat: VeroAPI
Verohallinnon rajapinnat: ApitamoPKI (jos Oma-alotteisten verojen ilmoituksia lähetetään FIvaldista)
Tulorekisterin rajapinnat: Palkkatiedot (WebService)
Puuttuvien käyttöoikeuksien muutos tulee tehdä korvaavan rajapintahakemusmenettelyn kautta. Ohjeet löydät Verottajan sivuilta kohdasta 5.
Kun otat VeroAPI-toiminnon käyttöön, sinun pitää ensimmäisellä kerralla tallentaa verokortin tyyppi ja täsmäyttää verotiedot jokaiselle palkansaajalle. Sen jälkeen toiminto muuttuu sujuvaksi osaksi palkanlaskennan rutiineja, ja voit noutaa verokorttitiedot aina palkkalaskelmien luonnin yhteydessä.
Ennakonpidätystietojen nuoto on maksuton palvelu.
Ennen kuin voit noutaa ennakonpidätystietoja VeroAPI:n kautta, sinun pitää tallentaa verokortin tyyppi ja tarkistaa, että verottajalta tulevat tiedot vastaavat Fivaldiin tallennettuja tietoja jokaiselle palkansaajalle. Jos verottajalta saatavat tiedot eivät vastaa Fivaldiin tallennettuja tietoja VeroAPI:a käytettäessä, tiedot tallentuvat Fivaldiin virheellisesti uusina verokortteina. Tämä aiheuttaisi verokorttien voimassaolotietojen sekä kumulointien virheitä ja johtaisi virheisiin palkansaajan ennakonpidätyksen laskennassa.
Jos tiedät jo valmiiksi, että jollain palkansaajan verokorttitiedoissa on ero verottajan ja Fivaldin tietojen välillä (esim. palkansaajan veroprosenttia on nostettu ilman muutosverokorttia tai muutosverokortin päiväyksissä on eroa), voit valita Estä verokortin nouto -valintaruudun kyseiselle tulonsaajalle. Muista kuitenkin poistaa valinta vuodenvaihteessa, kun noudat seuraavan vuoden uutta verokorttia.
Siirry Palkansaajat-rekisteriin Verokortti-välilehdelle ja tee seuraavat toimenpiteet jokaiselle palkansaajalle:
Valitse palkansaajalle Verokortin tyyppi -kohtaan Palkkatulon verokortti kaikille niille tulonsaajille, joille haluat noutaa palkkatulon verokortin VeroAPI:n kautta. Et voi tällä hetkellä vielä hakea muita verokortin tyyppejä VeroAPI:n kautta.
Nouda tulonsaajan nykyinen verokortti napsauttamalla Nouda verokortti -painiketta.
Tarkista, että verottajan ja Fivaldin verokorttitiedot täsmäävät.
Jos verottajalla on kuluvana päivänä voimassa sama verokortti kuin Fivaldissa, Fivaldi ei tee muutoksia nykyiseen verokorttiin ja ilmoittaa, että tiedot ovat ajan tasalla.
Jos verottajalla kuluvana päivänä voimassa olevassa verokortissa on eroa Fivaldissa olevaan verokorttiin (verrattavat kentät: Alkupvm, Perus%, Lisä% ja tuloraja), Fivaldi päättää edellisen verokortin, tekee uuden verokortin verottajan tietojen mukaisesti ja asettaa sen voimaan. Fivaldi ilmoittaa uuden verokortin noudosta ja tietojen päivittämisestä:
A) Tarkista uuden verokortin tiedot.
Jos palkansaaja on juuri tilannut muutosverokortin, tai vuosi on vaihtunut ja uusi verokortti on jo noudettavissa, uuden verokortin luonti on aiheellinen. Fivaldi päättää vanhan verokortin ja asettaa uuden verokortin voimaan verottajalla olevien tietojen mukaisiksi. Tarkista että tiedot ovat oikein.
Jos muutos ei ole aiheellinen, selvitä miksi tiedot eroavat ja korjaa tilanne. Fivaldissa ei voi olla kahta verokorttia voimassa samaan aikaan tai samalla alkupäivällä, sillä ennakonpidätyksen laskenta ei toimi silloin oikein.
Esimerkki 1: Alla olevassa tilanteessa muutosverokortti on syötetty käsin Fivaldiin ja lisäprosentti on kirjattu 35 % (esim. näppäilyvirheen vuoksi), kun verottajan noutamassa verokortissa lisäprosentti on 36 %. Fivaldi lisää uuden verokortin verottajan voimassa olevilla tiedoilla ja asettaa sen voimaan.
Fivaldi päivittää Fivaldissa aiemmin olleen verokortin loppumaan edellisen muutosverokortin voimassaoloa edeltävään päivään.
Voit tässä tapauksessa korjata vanhaa verokorttia, koska verokortin ansioiden yläraja ei ole vielä ylittynyt. Poista uusi verokortti (Tietue > Poista), korjaa lisäprosentti Fivaldissa olevalle verokortille ja poista verokortin voimassaolon loppupäivämäärä. Nouda verokortti vielä kertaalleen uudelleen ja tarkista että muutoksen jälkeen uutta verokorttia ei päivitetä ohjelmaan.
Esimerkki 2: Palkansaajan pyynnöstä verokortin veroprosenttia on nostettu 38 % > 40 %. Veroprosentti on korjattu käsin Fivaldissa.
Kun noudat verokortin, Fivaldi päättää aiemmin Fivaldissa olleen verokortin verottajalla olevan verokortin alkupäivämäärää edelliselle päivälle ja tekee uuden verokortin verottajan tiedoin.
Koska palkansaaja saa nostaa veroprosenttia ilman muutosverokorttia, voit poistaa VeroAPI:n kautta noudetun verokortin Tietue > Poista -toiminnolla ja jatkaa aiemman verokortin käyttöä. Jotta Fivaldi ei ylikirjoita tämän verokortin tietoja jatkossa massanoutojen yhteydessä, valitse Estä verokortin nouto -valintaruutu tälle palkansaajalle. Muista poistaa valinta vuodenvaihteessa, jotta Fivaldi hakee uuden verovuoden verokortin.
Käyttöönoton toimenpiteiden jälkeen voit jatkossa noutaa palkansaajien ennakonpidätystiedot (verokortit) VeroAPI:n kautta aina palkkalaskelmien teon yhteydessä. Katso tarkemmin ohje Palkanlaskennan rutiinit.
Voit noutaa yksittäiselle palkansaajalle verokortin Palkansaajat -rekisterin Verokortit -välilehden Nouda verokortti -toiminnolla. Jos palkkalaskelma on ko. ajalle jo tehty, mutta ei maksettu - voidaan palkkalaskelma onnistuneen verokortin noudon jälkeen laskettaa uudelleen hakemalla ko. Palkansaajan laskelma ruudulle ja valitsemalla ylävalikosta Palkanlaskenta > Laske palkkalaskelma uudelleen, jolloin avoimelle palkkalaskelmalle lasketaan ennakonpidätystiedot uudelle verokortille.
Linkki Verohallinnon varmennepalveluun löytyy täältä sivulta kohdasta 1.
Kiitos, löysinkin tämän linkin eilen. Mutta se poiki jatkokysymyksen, jonka olen lähettänyt tukeen.
Meillä ei näkynyt näitä tarvittavia käyttöoikeuksia, ja sain haettua käyttöoikeudet verottajan ohjeiden mukaisesti. Mutta varmenteen haku vaatii allekirjoituksen muodostamista, joka vaatii teknistä osaamista, jossa pyydettiin kääntymään ohjelmatoimittajan puoleen.
Lähetin tästä tänään tukipyynnön sähköpostitse.
Hei, ennakonpidätysten nodon (Vero API) toiminnallisuudet aktivoituvat vasta vasta tämän iltaisen päviityksen jälkeen eli toiminnallisuus on käytettävissä aikaisintaan perjantaina 15.11.2024.
Tästä syystä et pääse vielä noutamaan ennakonpidätystietoja Fivaldista.
Kannattaa huomenna kokeilla olemasaolevalla varmenteella tietojen noutamista ja jos se ei onnistu, vasta sen jälkeen tarkistaa olemassaolevan varmenteenne tiedot verottajan varmennepalvelusta.
Varmenteen tietojen tarkistus tehdään varmennepalvuohjeen kohdan 5 mukaisesti, mikäli varmenteelle on tarvetta tehdä muutoksia. Varmennepalvelun ohjelinkki aiemmassa viestissä.
Uutta varmennetta ei tule tilata tässä kohtaa.
Jos jokin asia on epävarmaa, kannattaa kysyä lisätietoja sovellustuesta.
Mirja-Liisa Marttila
13.11.2024 3:30 pm
Hei, missä tämä ohjeen alussa mainittu tarkistus tehdään: ?
Mikäli nouto ei onnistu, tarkistathan, että Verohallinnon uudessa varmennepalvelussa yrityksenne varmenteelle on määritelty seuraavat käyttöoikeudet: