Lainaosuuslaskennan perustiedot

Kun lainaosuuslaskenta aloitetaan, syötä ensin kaikki koko lainaosuuslaskentaan liittyvät perustiedot lainaosuuslaskentaan. Nämä määritykset vaikuttavat kaikkiin hankkeisiin (lainoihin).

Avaa Lainaosuuslaskenta (sovellusikkuna > Kiinteistöhallinta > Lainat > Lainaosuuslaskenta) ja valitse sitten ylävalikosta Lainaosuuslaskenta > Perustiedot.


Viitteen loppu

Lainaosuustilisiirroille muodostuu oma viitenumero. Viite on sidoksen viite lisättynä loppuun numerot 55. (Numerot voi tarvittaessa vaihtaa, ohjelma tarjoaa oletusnumerot).
Viite ei kohdista lainaosuusuoritusta vuokrareskontraan vaan se kohdistuu lainaosuuslaskentaan.

Laskentapäivän haku

Oletuksena lainaosuuden määrä ilmoitetaan isännöitsijäntodistuksella edellisen kuukauden viimeisen päivn mukaisesti. Voit antaa perustiedoissa laskentapäivän tulostamista varten muun määrityksen.

  • edellisen kuukauden viimeinen päivä, oletusarvo
  • annettu päivä, esim. vuoden viimeinen päivä (syötä haluttu päivä Laskentapäivä-kenttään)
  • viimeisen tapahtumakuukauden päivä
  • viimeisen lukitun kuukauden viimeinen päivä

Mikäli isännöitsijäntodistuksella halutaan näyttää honkin muun päivän lainaosuus, voidaan laskenta päivämäärä muokata myös isännöitsijäntodistusta tulostettaessa.


Tositelajit

Lainaosuuslaskennan tositelaji on oletusarvoisesti numero 16. Kun kirjaukset liitetään kirjanpitoon, sinun pitää ottaa tositelaji 16 KH Lainaosuuslaskenta käyttöön. Katso ohje Kirjanpidon perustiedot.

Vientilajeja ei tarvitse määritellä, ne tulevat tapahtumatyypeille automaattisesti ja siirtyvät tapahtumien mukana kirjanpitoon. Katso ohje Vientilajit.

Kausien hallinta

Lainaosuuslaskennalla on oma kausikäsittelynsä. Kausia ylläpidetään lainaosuuslaskennan perustiedoissa. Ensimmäinen kausi aukeaa, kun lainaosuuslaskentaan tehdään tapahtumakirjaus.

Sulje kaudet heti, kun kuluneen kuukauden kaikki täsmäytykset ja tarkastukset on tehty.
Kauden sulkeminen tekee kirjanpitoon tositteen per korkokulut an korkojaksotusvelka (mikäli Tapahtumat kirjanpitoon on otettu käyttöön).
Kun tilikauden viimeinen kausi suljetaan, jää kirjanpitoon automaattisesti saldo korkojaksotusvelkatilille, mikäli viimeinen koronmaksu on ollut ennen tilikauden viimeistä päivää esim. 31.12.

Mikäli lainaosuuksien kausi on sulkematta, et voi sulkea kyseistä kautta kirjanpidossa. Vastaavasti mikäli haluat avata lainaosuuslaskennan kauden, sinun tulee ensin avata haluttu kausi kirjanpidossa, jos kausi on kirjanpidossa laitettu kiinni.

Teksti maksulapuille

Voit kirjata tekstikenttään tilisiirtoon haluttua lisätietoa, joka tulostuu erittelyosan alkuun ja/tai loppuun. Voit tulostaa Fivaldista maksutilisiirrot niille maksajille, jotka haluavat maksaa pois hankeosuutensa tai velkaosuutensa. Voit määrittää tekstit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Katso ohjeesta Lainaosuussuoritukset, kuinka lainaosuussuoritusten tilisiirrot tulostetaan ja/tai lähetetään.


 



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.