Tämän ohjeen sisältö on päivitetty lokakuussa 2017. Huomioithan, että Fivaldi on saattanut päivittyä toiminnallisuuden osalta ohjeen päivityksen jälkeen. Mikäli sinulla herää kysyttävää, olethan meihin yhteydessä.

EK-tilastoinnin kenttien määritykset Fivaldissa

Tilastointivuosi (Vuosi)

Vuosiluku tulee aineistoon nelinumeroisena ilmoituksen tulostuksen tilastointivuosi valinnan perusteella.

Tilastointikuukausi (Kuuk)

Tilastoaineiston kuukausi ilmoitetaan kaksinumeroisena. Kentän arvo aineistossa on kiinteä 9.

Osasto (OsastoId)

Mikäli litossa on jako osastoihin käytössä, osastotunnus tallennetaan Palkanlaskennan perustietojen Konekieliset aineistot välilehdeltä löytyvään Ek-tilastot osuuden ”Osasto” kohtaan.

Jäsennumero (YritysId)

Kenttään tulee yrityksen numerotunnus (enintään 6 numeroa) EK:n jäsenrekisterissä. Tunnus tallennetaan Palkanlaskennan perustietojen Konekieliset aineistot välilehdeltä löytyvään Ek-tilastot osuuden ”Jäsennumero” kohtaan.

Vastaajayksikön tunnus (VastId)

Vastaajayksikön tunnus yksilöi yhdessä jäsennumeron kanssa eri aloja koskevat tilastovastaukset. Vastaajayksikön tunnus tallennetaan Palkanlaskennan perustietojen Konekieliset aineistot välilehdeltä löytyvään Ek-tilastot osuuden Vastaajayksikön tunnus kohtaan.

Kuntanumero (KuntaNro)

Kuntanumero on väestörekisterikeskuksen antama 3-numeroinen juoksevasti numeroitu tunnus, joka ilmaisee Henkilön toimi- tai työpaikan sijaintikunnan. Palkkatilastoaineistossa kuntanumeron voi ilmoittaa ilman etunollia. Kuntanumero tallennetaan Palkanlaskennan perustietojen Konekieliset aineistot välilehdeltä löytyvään Ek-tilastot osuuden Kuntanumero kohtaan.

Kalleusluokka (PKL)

Kalleusluokka tallennetaan Palkanlaskennan perustietojen Konekieliset aineistot välilehdeltä löytyvään Ek-tilastot osuuden ”Kalleusluokka” kohtaan. Kenttään merkitään se kalleusluokka, jonka palkkataulukoita sovelletaan ko. henkilöstöryhmälle työehtosopimuksen perusteella.

Kalleusluokan vaihtoehdot ovat:
0 = Pääkaupunkiseutu
1 = Muu Suomi
3 = Ei kalleusluokitusta TES:ssa

Henkilötunnus (Hetu)

Henkilötunnus ilmoitetaan 11 merkin mittaisena vuosisataa ilmaisevan välimerkin kanssa eli esim. PPKKVV-NNNX. Tieto haetaan Palkansaajan perustiedoista.

Yrityksen oma henkilönumero (OmaHeNro)

Fivaldissa tähän ilmoitetaan palkansaajan sisäinen ID numero.

Sukupuoli (SP)

Tieto lasketaan henkilötunnuksen loppuosasta.

Työsuhteen alkamispäivämäärä (TsAlkPvm)

Kenttään haetaan palkansaajan tiedoista työsuhteen alkupäivä.

Työsopimuksen kesto (TsKesto)

Tieto työsuhteen kestosta haetaan Palkansaajat | Työsuhteet -välilehdeltä kohdasta ”Tyyppi”. Mikäli henkilön työsuhteeseen liittyy muita määreitä, lisämääritys annetaan kentässä ”Muu työsopimus”.

TyyppiTietokentän arvo Vakituinen1

Määräaikainen

Tilapäinen virka

2

Muu työsopimus (TsMuut)

TyyppiTietokentän arvo

Vakituinen

Määräaikainen

Tilapäinen virka

0 Harjoittelija1 Oppisopimus2

Suojatyöntekijä

Työllistetty

3 (Osa-aikaeläkkeellä*)4 Sijainen5 (Koeajan palkka*)6

Mikäli henkilön työsuhteeseen liittyy muita määreitä, annetaan se tässä kentässä. Tieto haetaan Palkansaajat | Työsuhteet -välilehdeltä kohdasta ”Tyyppi”.

Ammattinumero (AmmId)

Tilastoaineistoon haetaan henkilön tehtävän mukainen ammattinumero Palkansaajat | Työsuhteet -välilehdeltä ”Ammattinimike” kohdasta.

Ammattinumerot löytyvät alakohtaisen ohjeen ammattinimikkeistöliitteestä. Nimikkeet luodaan käyttäjän toimesta EK tilastoinnin ohjeiden mukaan Palkansaajat | Palkanlaskennan henkilöt | Perustiedot Ammattinimikkeet –välilehdelle.

Ammatti sanallisena (AmmSanal)

Tilastoaineistoon haetaan henkilön tehtävän mukainen sanallinen ammattinimike Palkansaajat | Työsuhteet | Ammattinimike kohdasta.

Ammattinimikkeet löytyvät alakohtaisen ohjeen ammattinimikkeistöliitteestä. Nimikkeet luodaan käyttäjän toimesta EK tilastoinnin ohjeiden mukaan Palkansaajat | Palkanlaskennan henkilöt | Perustiedot Ammattinimikkeet -välilehdelle.

Säännöllinen viikkotyöaika (SVTAika)

Tilastoaineistossa ilmoitetaan syyskuun säännöllinen viikkotyöaika sadasosatunteina esim. 37 t 30 min. = 3750. Tieto haetaan Palkansaajat | Työsuhteet -välilehdeltä ”Sovittu viikkotyöaika” kohdasta. Mikäli kenttä on tyhjä, lasketaan viikkotyöaika Palkanlaskennan perustiedot | Ohjaustiedot -välilehdeltä löytyvän ”Tuntien määrä / päivä” kentän arvosta.

Palkkauksen peruste (PalkkPer)

Tilastoaineistossa ilmoitetaan perustuuko palkkaus alalla yleisesti noudatettavan työehtosopimuksen palkkausjärjestelmään vai yrityskohtaiseen palkkausjärjestelmään. Tieto tallennetaan käyttäjän toimesta Palkansaajat | Työsuhteet -välilehdelle kohtaan ”Palkan perustekoodi (EK-tilasto)”.

Arvot:

1 = Alakohtaisen työehtosopimuksen palkkausjärjestelmä

2 = Perustuu yrityskohtaiseen palkkausjärjestelmään

3 = Henkilö ei kuulu alakohtaisen eikä yrityskohtaisen palkkausjärjestelmän piiriin

Palkkaryhmä tai vaativuustaso (PrVaatAm)

Tilastoaineistossa ilmoitetaan työehtosopimuksen mukainen tai työsopimuksella sovittu palkkaryhmä, johon henkilö kuuluu. Eri alojen palkkaryhmäkoodin täsmennetty merkitsemistapa on selvitetty kunkin alan ammattinimikkeistön yhteydessä. Tieto haetaan Palkansaajat | Työsuhteet -välilehdelle ”Palkkaryhmä (EK-tilasto)” -kentästä, johon käyttäjä syöttää alakohtaisen määrityksen mukaisen palkkaryhmätiedon.

Taulukkopalkka (TaulPalk)

Tilastoaineistossa ilmoitetaan syyskuulta alasta riippuen joko:

• peruspalkka
  • vaativuusryhmän mukainen alin palkkaluku
  • vaativuustason mukainen tehtäväkohtainen palkka
  • henkilön vaativuusluokka- tai taulukkopalkka
  • ns. puhtaan sopimuspalkan tapauksessa kohta jätetään täyttämättä.

Tieto haetaan Palkansaajat | Työsuhteet -välilehdeltä kentästä ”Taulukkopalkka (EK-tilasto)”. Käyttäjä syöttää alakohtaisen määrityksen mukaisen palkkaryhmätiedon kenttään.

Kiinteä kuukausipalkka (KkPalkka)

Kentässä ilmoitetaan Syyskuun ajalta tehdystä työstä maksettu säännöllisen työajan kiinteä rahapalkka. Tähän sisällytetään ikä- ja palvelusvuosilisät sekä muut henkilö- ja tehtäväkohtaiset lisät, jotka maksetaan kuukausittain samansuuruisina. Tähän sisällytetään myös mahdolliset olosuhdelisät. Tuntipalkkaisten osalta merkitään heidän syyskuun aikana tekemiä työtuntejansa vastaava tuntipalkkojen (ei yli- ja lisätyöpalkkoja) yhteismäärä. Tiedot haetaan tilastoryhmän määritysten perusteella.

Käyttäjä määrittelee uuden tilastoryhmän, Palkkalajit | Tilastoryhmät. Klikataan vasemman reunan ”Uusi” painiketta.

Annetaan tilastoryhmälle selite(et), esim. ”EK: Kiinteä kuukausipalkka (KkPalkka)” ja tehdään kielivalinta.

Valitaan tilastoryhmän tyypiksi ”Valitut palkkalajit”. Klikataan ”Valitse palkkalajit” ja valitaan yrityksessä käytössä olevat tilastoryhmään huomioitavat palkkalajit. Valitaan ”Arvo laskentaan” kohtaan ”Summasta”. Lisäksi voidaan valita missä raporteissa tieto eritellään.

Valitaan ilmoitus jonka kentät näytetään alla kohtaan ”EK palkkatilasto”. Tämän jälkeen valitaan ilmoituksen kenttä, johon tilastoryhmä kytketään EK-palkkatilastossa (Kiinteä kuukausipalkka (KK Palkka)).

Työaikaan liittyvät lisät (LisTAika)

Tilastoaineistossa ilmoitetaan säännölliseltä työajalta maksetut vuoro-, ilta-, yö- ja lauantaityölisät sekä sunnuntaityön korotusosat syyskuulta.

Käyttäjä määrittelee uuden tilastoryhmän, Palkkalajit | Tilastoryhmät. Klikataan vasemman reunan ”Uusi” painiketta.

Annetaan tilastoryhmälle selite(et), esim. ”EK: Työaikaan liittyvät lisät (LisTAika)” ja tehdään kielivalinta.

Valitaan tilastoryhmän tyypiksi ”Valitut palkkalajit”. Klikataan ”Valitse palkkalajit” ja valitaan yrityksessä käytössä olevat tilastoryhmään huomioitavat palkkalajit. Valitaan ”Arvo laskentaan” kohtaan ”Summasta”. Lisäksi voidaan valita missä raporteissa tieto eritellään.

Valitaan ilmoitus jonka kentät näytetään alla kohtaan ”EK palkkatilasto”. Tämän jälkeen valitaan ilmoituksen kenttä, johon tilastoryhmä kytketään EK-palkkatilastossa (Työaikaan liittyvät lisät).

Työaikaan liittyvien lisien jakso (LisJakso)

Fivaldi ei tue tämän kentän automaattista täyttöä. Tarvittaessa sarake saadaan nousemaan aineistoon, jonka käyttäjä voi manuaalisesti täyttää. Sarake saadaan nousemaan aineistoon määrittelemällä tilastoryhmä ilman palkkalajeja sekä kenttä johon tilastoryhmä on kytketty (Työaikaan liittyvien lisien jakso).

Mikäli ilmoitettavaan työaikaan liittyvät lisät eivät vastaa kuukauden mittaista jaksoa, tulee ilmoittaa lisien jakson pituus

1 = työaikaan liittyvät lisät 1 viikon jaksolta
2 = työaikaan liittyvät lisät 2 viikon jaksolta
3 = työaikaan liittyvät lisät 3 viikon jaksolta
5 = työaikaan liittyvät lisät 5 viikon jaksolta
6 = työaikaan liittyvät lisät 6 viikon jaksolta
7 = työaikaan liittyvät lisät 7 viikon jaksolta
8 = työaikaan liittyvät lisät 8 viikon jaksolta
9 = työaikaan liittyvät lisät 9 viikon jaksolta.

Luontoisedut (LuonEdut)

Tilastoaineistossa ilmoitetaan kaikkien ennakonpidätyksen alaisten luontoisetujen verotusarvo syyskuun ajalta yhteensä.  Tähän kohtaan ei sisällytetä veronalaisia henkilökuntaetuuksia kuten korko-, eläke- ja säästöhenkivakuutusmaksuetuja eikä optioita. Käyttäjä määrittelee tilastoryhmän laskennassa huomioitavat palkkalajit. Valitaan myös kenttä, johon tilastoryhmä kytketään EK-palkkatilastossa (Luontoisedut). Valitaan ”Arvo laskentaan – Summasta”.

Käyttäjä määrittelee uuden tilastoryhmän, Palkkalajit | Tilastoryhmät. Klikataan vasemman reunan ”Uusi” painiketta.

Annetaan tilastoryhmälle selite(et), esim. ”EK: Luontoisedut (LuonEdut)” ja tehdään kielivalinta.

Valitaan tilastoryhmän tyypiksi ”Palkkalajiluokat” ja valitaan palkkalajiluokka ”Luontoisedut”. Poikkeukset painikkeella voidaan tarvittaessa poistaa palkkalajeja, joita ei ole tarve huomioida tilastoryhmään. Valitaan ”Arvo laskentaan” kohtaan ”Summasta”. Lisäksi voidaan valita missä raporteissa tieto eritellään.

Valitaan ilmoitus jonka kentät näytetään alla kohtaan ”EK palkkatilasto”. Tämän jälkeen valitaan ilmoituksen kenttä, johon tilastoryhmä kytketään EK-palkkatilastossa (Luontoisedut).

Suorituspalkat (SuorPalk)

Tilastoaineistossa ilmoitetaan myyntiprovisiot, tuotantopalkkiot ja muut suorituspalkat syyskuulta, mikäli ne ovat palkansaajan säännöllistä ansiota.

Käyttäjä määrittelee uuden tilastoryhmän, Palkkalajit | Tilastoryhmät. Klikataan vasemman reunan ”Uusi” painiketta.

Annetaan tilastoryhmälle selite(et), esim. ”EK: suorituspalkat (SuorPalk)” ja tehdään kielivalinta.

Valitaan tilastoryhmän tyypiksi ”Valitut palkkalajit”. Klikataan ”Valitse palkkalajit” ja valitaan yrityksessä käytössä olevat tilastoryhmään huomioitavat palkkalajit. Valitaan ”Arvo laskentaan” kohtaan ”Summasta”. Lisäksi voidaan valita missä raporteissa tieto eritellään.

Valitaan ilmoitus jonka kentät näytetään alla kohtaan ”EK palkkatilasto”. Tämän jälkeen valitaan ilmoituksen kenttä, johon tilastoryhmä kytketään EK-palkkatilastossa (Suorituspalkat).

Yli- ja lisätyötunnit (Ylitun)

Tilastoaineistossa ilmoitetaan syyskuulta maksetut yli- ja lisätyötunnit sadasosatunteina esim. 37 t 30 min. = 3750. Yli- ja lisätyötunnit merkitään todellisina tehtyinä työtunteina, ei korotettuina tunteina.

Käyttäjä määrittelee uuden tilastoryhmän, Palkkalajit | Tilastoryhmät. Klikataan vasemman reunan ”Uusi” painiketta.

Annetaan tilastoryhmälle selite(et), esim. ”EK: Yli- ja lisätyötunnit(Ylitun)” ja tehdään kielivalinta.

Valitaan tilastoryhmän tyypiksi ”Valitut palkkalajit”. Klikataan ”Valitse palkkalajit” ja valitaan yrityksessä käytössä olevat tilastoryhmään huomioitavat palkkalajit. Valitaan ”Arvo laskentaan” kohtaan ”Summasta”. Lisäksi voidaan valita missä raporteissa tieto eritellään.

Valitaan ilmoitus jonka kentät näytetään alla kohtaan ”EK palkkatilasto”. Tämän jälkeen valitaan ilmoituksen kenttä, johon tilastoryhmä kytketään EK-palkkatilastossa (Yli- ja lisätyötunnit).

Yli- ja lisätyöpalkat (YliPalk)

Tilastoaineistossa ilmoitetaan yli- ja lisätyötunteja vastaavat palkat syyskuulta.

Käyttäjä määrittelee uuden tilastoryhmän, Palkkalajit | Tilastoryhmät. Klikataan vasemman reunan ”Uusi” painiketta.

Annetaan tilastoryhmälle selite(et), esim. ”EK: Yli- ja lisätyöpalkat(YliPalk)” ja tehdään kielivalinta.

Valitaan tilastoryhmän tyypiksi ”Valitut palkkalajit”. Klikataan ”Valitse palkkalajit” ja valitaan yrityksessä käytössä olevat tilastoryhmään huomioitavat palkkalajit. Valitaan ”Arvo laskentaan” kohtaan ”Summasta”. Lisäksi voidaan valita missä raporteissa tieto eritellään.

Valitaan ilmoitus jonka kentät näytetään alla kohtaan ”EK palkkatilasto”. Tämän jälkeen valitaan ilmoituksen kenttä, johon tilastoryhmä kytketään EK-palkkatilastossa (Yli- ja lisätyöpalkat).

Tulos- ja voittopalkkiot vuodessa (TulosJaV)

Tilastoaineistossa ilmoitetaan tulos ja voittopalkkiot vuoden ajalta (loka - syyskuulta). Raportointi toimii vain kun ajo tapahtuu oikeana vuonna. esim. EK palkkatilasto vuodelle 2017 tulee ajaa loka-joulukuussa 2017.

Käyttäjä määrittelee uuden tilastoryhmän, Palkkalajit | Tilastoryhmät. Klikataan vasemman reunan ”Uusi” painiketta.

Annetaan tilastoryhmälle selite(et), esim. ”EK: Tulos- ja voittopalk vuodessa (TulosJaV)” ja tehdään kielivalinta.

Valitaan tilastoryhmän tyypiksi ”Valitut palkkalajit”. Klikataan ”Valitse palkkalajit” ja valitaan yrityksessä käytössä olevat tilastoryhmään huomioitavat palkkalajit. Valitaan ”Arvo laskentaan” kohtaan ”Summasta”. Lisäksi voidaan valita missä raporteissa tieto eritellään.

Valitaan ilmoitus jonka kentät näytetään alla kohtaan ”EK palkkatilasto”. Tämän jälkeen valitaan ilmoituksen kenttä, johon tilastoryhmä kytketään EK-palkkatilastossa (Tulos- ja voittopalkkiot vuodessa).