Rakennusalan käännetty arvonlisäverovelvollisuus otettiin käyttöön 1.4.2011. Käännetty verovelvollisuus tarkoittaa sitä, että tiettyjen rakentamispalvelujen myyntitilanteessa verovelvollinen on ostaja eikä myyjä. Tässä ohjeessa ei oteta kantaa siihen milloin käännettyä verovelvollisuutta tulee soveltaa. Epäselvissä tapauksissa, otattehan yhteyttä Verohallintoon. Kun rakentamispalveluiden käännetyn Alv:n käyttöönottoon on aihetta, etene ohjeistuksen mukaisesti. Ohjeen mallitileinä on käytetty Liikekirjurin tilejä. Mikäli tilikarttanne on jokin muu, käyttäkää ko. kohdissa vastaavia tilejä.

”Rakentamispalvelun myynti käännetty verovelvollisuus” – laskuja ei voida tehdä Sopimuslaskutus – sovelluksen kautta, koska verottoman käsittelyn tuki puuttuu. Ohjeistus koskee myynnin osalta Tilaustenkäsittely - sovelluksen kautta tapahtuvaa laskutusta.

Yrityksen perustiedot / Alv-määritykset

Rakentamispalvelun myynti käännetty verovelvollisuus

Aloita uuden Alv-määrityksen perustaminen painamalla ”Uusi alv-määritys” – painiketta. Tallenna Alv-määritykselle seuraavat tiedot:

Kieli = vähintään yrityksen kielen mukainen rivi on perustettava. Mikäli tarvitaan selitteet myös muilla kielillä perusta jokaiselle oma rivi.

Selite = "Rakentamispalvelut Myynti"

Nimi laskulle = "AVL 8 c §"

Verokanta = "Yleinen"

Käytössä ruksit = "Myynti" ja "Tositesyöttö"

Arvonlisäverottomien laskujen peruste (Finvoice) = "Käännetty ALV" (<- Finvoice - laskuaineistoihin siirtyy kyseinen VatCode – merkintä "AE - Käännetty ALV")

Kohde kausiveroilmoituksella = "Rakennuspalv.myynti, käännetty verovelv.(319)"

Poikkeava käsittely = "Veroton"

Alkupäivä = esim. "01.01.2013"

Tositesyöttötunnus = koodi esim. "r0" on vapaasti määriteltävissä. Tarkista kuitenkin, että kyseinen koodi ei ole minkään muun alv-määrityksen käytössä. Tositesyöttötunnuksella määrätään se millä koodilla verokannan haku kirjanpidossa tapahtuu.

Tunnus laskulla = esim. "AE" (verokannan tunnus näytetään paperilaskulla rivikohtaisesti)

Bruttokäsittely kirjanpidossa / Nettokäsittely kirjanpidossa = valitse sama menettely joka muillakin alv-parametreilla käytössä.

Tilikartta

Uusi tili ”3188 - Myynti rakentamispalvelut (käännetty alv)”

Perusta tilikarttaan uusi tili esim. 3188 "Myynti rakentamispalvelut (käännetty alv)". Valitse ko. tilille ALV-käsittely kohtaan ”Rakentamispalvelun myynti käännetty alv” sekä täppä kohtaan käytössä: "Myynti" ja "Tositesyöttö".

Myynnin perustiedot / Laskujen tiliöinti

Tiliöinti "Myynti rakentamispalvelut, käännetty verovelvollisuus"

Perusta tiliöinti jolle valitaan verokannaksi ”Rakennuspalvelun myynti käännetty verovelvollisuus” sekä myyntitiliksi esim. 3188. Lisää tarvittaessa myös mahdolliset kustannuspaikat.

Tiliöintiryhmä "Myynti rakentamispalvelut"

Perusta tiliöintiryhmä jolle valitaan myyntisaamistiliksi esim. 1701 ja ruksaa kohta ”Y-tunnus pakollinen”. Tiliöintiryhmän selitteen edessä olevan ( i ) – painikkeen kautta voit lisätä laskuille tiliöintiryhmää koskevan vakiotekstin esim: ”Ostaja verovelvollinen, AVL 8 c §”.  

Tiliöintiryhmän oletustiliöinti

Valitse tiliöintiryhmän oletustiliöinniksi ”Myynti rakentamispalvelut käännetty alv”. Siirry ”Myynti rakentamispalvelut” tiliöintiryhmän selitteen päälle ja paina oletustiliöinnin kohdalla hiiren oikealla. Hyväksy ohjelman ilmoitukset tiliöintikoodin päivittämisestä tuotteiden taakse.

Toiminto päivittää kyseisen oletustiliöinnin kaikille tuotteille joissa Myynti rakentamispalvelut – tiliöintiryhmän viereinen tiliöintikoodi oli vielä tyhjä. Vaikutus laskutuskäytännössä on se, että kun myynnissä sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta, koskee tämä silloin kaikkia tilauksen rivejä, mukaan lukien mahdolliset tavaratuotteet. Mikäli jollakin tuoterivillä ei sovelleta käännettyä verovelvollisuutta, tulee nämä tuotteet myydä omalla tilauksella/laskulla esim. "Myynti kotimaa" - tiliöintiä käyttäen.

Yritysrekisteri / Asiakkaan tiedot

Jos asiakkaan myynnissä sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta aina tai suurimmassa osassa tilauksia, kannattaa tiliöintiryhmä ”Myynti rakentamispalvelut” tallentaa asiakkaan tietoihin. Tiliöintiryhmän voi myös valita tilauksella ennen tuoterivien hakua. Tarkista, että asiakkaan Y-tunnus on tallennettu.

Kun tilauksella sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta

Myyntitilausta tehdessä tarkista, että Tiliöinti - kohdassa on tiliöintiryhmä ”Myynti rakentamispalvelut”. Mikäli tiliöintiryhmää on tarvetta muuttaa ja tuoterivit on jo haettu, poista ensin tuoterivit (ylävalikon Tietue_Poista). Valitse tilauksen tietoihin oikea tiliöinti ja hae tuoterivit uudelleen. Yhden tilauksen kaikki tuoterivit kuuluvat käännettyn verovelvollisuuden piiriin. Muun verokannan myynnille (esim. myynti kotimaahan 24%) on tehtävä tarvittaessa oma tilaus.   

Kausiveroilmoitus

Tilaustenkäsittelyn kautta tehtyjen laskujen rakentamispalvelun myynnit näkyvät kausiveroilmoituksen kohdassa 319.  

• 319 Rakentamispalvelun myynnit (käännetty verovelvollisuus)

Kausiveroilmoituksessa on erilliset kohdat rakentamispalvelun käännetyn verovelvollisuuden osalta sekä palvelun myynnille että ostolle. Myyjä ilmoittaa kohdassa 319 myymiensä käännetyn verovelvollisuuden alaisten rakentamispalvelujen yhteismäärän. (www.vero.fi)



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.