Myynnin perustiedot

Laskujen tiliöinti –ruutu / Myyntisaamistilin oletusseurantakohde

Tiliöintiryhmän myyntisaamistilin vieressä on painike ”Sk1-Sk4” jota painamalla avautuu Myyntisaamisen oletusseurantakohde – ruutu. Tässä voidaan valita tiliöintiryhmäkohtaisesti myyntisaamistilin ja käteiskuittimyynnin saamistilien oletuskustannuspaikka per seurantakohdetaso.

Laskutus–ruutu / Viennit kirjanpitoon parametrit

Tilaustenkäsittelyä ja Myyntireskontra – sovelluksia koskevat parametrit:

Myyntisaamisvientiin seurantakohde?

Mikäli myyntisaamistilin tai käteiskuittimyynnin saamistilin seurantakohde halutaan viedä kirjanpitoon, tulee parametri ”Myyntisaamisvientiin seurantakohde?” olla valittuna. Muussa tapauksessa seurantakohteiden kirjanpitoon viennit koskevat vain myyntitilejä.

Otsikon seurantakohteiden arvot aina tiliöintiryhmän perusteella?

Parametri ”Otsikon seurantakohteiden arvot aina tiliöintiryhmän perusteella?” on vahvin sääntö myyntisaamistilin seurantakohteen viennille kirjanpitoon. = Vaikka tilaustenkäsittelyssä tai myyntireskontrassa laskujen syötössä saamistilillä olisikin annettu jokin muu seurantakohde, viedään kirjanpitoon kuitenkin aina myyntisaamistilin taakse perustiedoissa annettu seurantakohde.

Tilaustenkäsittely

”Marssijärjestys” seurantakohteiden tuomisessa tilausnäkymään

Tilauksen tiedot / Saamistilin seurantakohteet

1. Jos myyjätieto tuodaan oletuksena tilaukselle (asiakkaan tai palveluhallinnan sidoksen takaa), on mahdollinen myyjän taakse annettu seurantakohde tilausnäkymässä vahvin.

2. Jos tilauksen asiakkaalle on määritelty oma seurantakohde, tämä ohittaa tilausnäkymässä tiliöintiryhmän taakse annetut seurantakohdetiedot.

3. Mikäli myyjän tai asiakkaan omia seurantakohteita ei ole, tiliöintiryhmän taakse annetut seurantakohteet tulevat tilausotsikolle automaattisesti tilauksen tiliöintiryhmän perusteella.

Rivitiedot / Myyntitilien seurantakohteet

A. Mikäli myynnin perustiedoissa on valittu parametri ” Rivien seurantakohteiden arvot aina tiliöintikoodin perusteella?”, riveille tuodaan aina tiliöintikoodin taakse annettu seurantakohde.

B. Jos edellistä parametria ei ole valittu, uusille tuoteriveille kopioidaan ensisijaisina seurantakohteina otsikon (=saamistilin) seurantakohteet.

C. Mikäli otsikolla jokin arvo on tyhjä, mutta ko. arvo löytyy tuotteen tiliöintikoodin takaa, tuodaan tuoteriville tiliöintikoodin takana annettu arvo.

Muuta huomioitavaa

Osta - toiminto

Myyntitilauksen seurantakohteita ei viedä Osta – toiminnolla ostotilaukselle. Ostotilaukset – sovellus käyttää omia määrityksiä (seurantakohteet vain rivitasolla). Myyntitilauksen seurantakohteilla ei ole kytköstä ostotilauksen seurantakohteisiin.

Tilauksien selailu / Haku seurantakohteilla - toiminto

Hakutoiminto etsii seurantakohteita vain rivitasolta. Toiminnossa ei ole tukea myyntisaamistilin seurantakohteisiin.

Myyntireskontra

Tilikartta/ Myyntisaamistilien ”seurantakohteet kysytään” - parametri

Huom. Koskee vain Tilaustenkäsittelyä eikä siis esim. Myynninhallintaa.


Mikäli myyntisaamistilin seurantakohteet halutaan ottaa myyntireskontran laskujen syötössä käyttöön, tulee myyntisaamistilillä olla tilikartassa valinta ”Seurantakohteet kysytään” ja tarvittavat seurantakohteet myynnin käytössä. Muussa tapauksessa myyntisaamistilin seurantakohteiden valintalistat eivät ole näkyvissä myyntireskontran Laskut – ruudulla.

Mahdolliset ”pakollisuus – valinnat” seurantakohteille tai myyntisaamistilille eivät vaikuta myyntireskontran laskun kirjauksessa saamistilin seurantakohteen pakollisuuteen.

Laskujen syöttö myyntireskontrassa (Laskut–välilehti)

Jos myyntisaamistilille on perustiedoissa annettu oletusseurantakohteet, seurantakohteet tuodaan laskujen syötössä myyntisaamistilille oletuksena. Myyntitilin seurantakohteet valitaan syötössä.

Myyntilaskut/suoritukset ja viennit kirjanpitoon

Myyntilaskutositteelle tuodaan myyntisaamistilin seurantakohteet. Kun lasku on suoritettu, Suoritukset – tositteen myyntisaamistilille kopioituu ko. laskun myyntisaamistilin seurantakohteet. Samoin ennakkosuorituksen ja hyvityslaskun kohdistustoiminnoissa, suoritukselle kopioituu myyntisaamistilin seurantakohteet mikäli nämä laskutositteellakin on.

Laskutosite ja seurantakohteen muokkaaminen jälkikäteen

Kirjanpidon laskutositteen seurantakohteita voi muokata jälkikäteen alla mainituin ehdoin. Tehdyt muutokset vaikuttavat vain kirjanpitoon, eivät esim. tilaustenkäsittelyyn. Muokkausruutu löytyy myyntireskontran Tiliote – ruudun kautta, tuplaklikkaamalla halutun laskun eräpäivää ja valitsemalla laskun tiedot – ruudulla ”Tiliöinti”.

* Avoin lasku

Vain kokonaan avoimella laskulla on sallittu myyntisaamistilin seurantakohteen muokkaus jälkikäteen. Muutokset päivittyvät kirjanpitoon laskutositteelle ja sitä kautta laskun suoritustositteelle. (Myös myyntilin seurantakohteiden muokkaus on sallittu.)

* Osittain tai kokonaan suoritettu lasku

Jos laskulta löytyy yksikin suoritusrivi, on mahdollista muuttaa vain myyntitilien seurantakohteita. Myyntisaamistilin seurantakohteiden muokkaus on estetty, mikäli laskulle löytyy yksikin suoritusrivi.

* Suoritustositteen muokkaaminen

Suoritustositteen seurantakohteita ei voi muokata jälkikäteen. Suoritustositteen seurantakohteet tuodaan kirjanpitoon automaattisesti ko. laskutositteen tietojen mukaisesti.

Muuta huomioitavaa

Korkolaskuilla ei ole seurantakohteiden käsittelyominaisuutta.

Raporttitulostin

Seuraavissa myyntireskontran raporteissa on seurantakohdetason (1-4) rajaukset. Kyseiset rajaukset koskevat myyntisaamistilin seurantakohdetta (ei laskurivien). Valitut rajaukset näkyvät raportin otsikolla infona.

- Avoimet laskut

- Erääntyvät saatavat

- Laskuluettelo

- Tiliote

- Laskupäiväkirja

Seuraavissa raporteissa ei ole seurantakohderajauksia, mutta myyntisaamistilin seurantakohteet näkyvät raportin tiedoissa:

- Kirjanpitoyhteenveto

- Suorituspäiväkirja

- Vientiluettelo



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.