Lainan tapahtumakirjaukset

Lainalle lisätään tapahtumia valitsemalla lainaosuuslaskelman oikealta puolelta välilehti Tapahtumien kirjaus.

Huoneiston velkaosuussuoritus = osakkaan maksama velkaosuus kirjataan manuaalisesti lainaosuuslaskelmalle
Korkoprosentin muutos = lisätään lainalle uusi korko%
Koron täsmäytys = täsmäytetään lainan korkojen määrää vastaamaan kirjanpitoa/lainan pankista saamia tietoja, esim. tilinpäätöshetkellä
Kulut = mikäli lainalle tulee kirjata jokin muu lisäkulu
Lainan nosto = lainan alkuvaiheessa kirjataan lainan nostettu summa lainaosuuslaskelmalle
Lainanlyhennys = lainalle kirjataan normaali maksusuunnitelman mukainen lainanlyhennys
Lainanlyhennys (velkaosuussuoritusket) = lainalle kirjataan tulleiden velkaosuussuoritusten lyhennys pankkiin
Tuotot = mikäli lainalle tulee kirjata jokin muu lisätuotto
Alkutilanteen kerätyt vastikkeet = siirtyvän lainan tietoja syötettäessä mikäli tarvitsee syöttää tiedot kerätyistä alkutilanteen vastikkeista
Alkutilanteen saldo = kirjataan siirtyvästä lainasta alkutilanteen saldon tieto lainaosuuslaskelmalle
Alkutilanteen yli- tai alijäämä = kirjataan siirtyvästä lainasta alkutilanteen yli- tai alijäämä tieto lainaosuuslaskelmalle

Uusi tapahtuma = aloitetaan uuden tapahtumakirjauksen kirjaus
Näytä kirjaus = ohjelma avaa kirjanpitotosite ikkunan josta näkee kuinka ohjelma on kirjaamassa tapahtumaa kirjanpitoon
Kirjaa = kirjaa tapahtuman lainalle

Alla malliohjeet tapahtumatyyppien kirjauksiin.

1. Anna huoneistotieto ja hae maksutilisiirto
  2. Anna kirjauspäivä
  3. Napsauta Kirjaa

1. Tarkista, että kyseessä oikea laina jolle lisäät korko%
  2. Anna tapahtumapäivä
  3. Anna uusi korko%
  4. Napsauta Kirjaa

1. Tarkista, että kyseessä oikea laina jolle täsmäät korkoja
  2. Anna alkupäivä ja loppupäivä jolle ajalle teet täsmäytyksen sekä koron määrä
  3. Napsauta Kirjaa

1. Anna tapahtumapäivä ja kirjauspäivä
  2. Valitse Kulu-/tuottotiliöinneistä sopiva ja anna summa (lisäohjeita kulujen perustietoihin Lainojen perustiedot ohjeessa)
  3. Napsauta Kirjaa

1. Tarkista, että kyseessä oikea laina jolle kirjaat nostoa
  2. Anna tapahtumapäivä ja kirjauspäivä
  3. Anna nostettu summa tieto
  4. Napsauta Kirjaa

1. Tarkista, että kyseessä oikea laina jolle kirjaat lyhennystä
  2. Anna tapahtumapäivä ja kirjauspäivä
  3. Anna Kulu-/tuottotiliöinti kohtaan tarvittaessa pankin perimän kulun summa
  4. Anna korkojen alkupäivä ja loppupäivä ja koron määrä
  5. Anna lyhennyksen määrä
  6. Napsauta Kirjaa

1. Tarkista, että kyseessä oikea laina jolle kirjaat lyhennystä velkaosuussuorituksista
  2. Anna tapahtumapäivä ja kirjauspäivä
  3. Valitse kaikki ne lyhennyssuoritukset jotka lyhennetään pankkiin, ohjelma ehdottaa lyhennettäväksi lainaosuutta ja kertoo paljonko lyhennykset tekevät yhteensä, anna vielä Lyhennys kohtaan lyhennettävän summan tieto
  4. Napsauta Kirjaa

1. Anna tapahtumapäivä ja kirjauspäivä
  2. Valitse Kulu-/tuottotiliöinneistä sopiva ja anna summa (lisäohjeita tuottojen perustietoihin Lainojen perustiedot ohjeessa)
  3. Napsauta Kirjaa

1. Anna tapahtumapäivä
  2. Anna Vastikesumma tieto
  3. Napsauta Kirjaa

1. Tarkista, että kyseessä oikea laina jolle kirjaat alkutilanteen saldoa
  2. Anna tapahtumapäivä
  3. Anna siirtymävaiheen Saldo tieto
  4. Napsauta Kirjaa

1. Anna tapahtumapäivä
  2. Anna siirtymävaiheen yli-/alijäämätieto (alijäämään etumerkki miinus)
  3. Napsauta Kirjaa

Jokaiseen tapahtumatyyppiin on mahdollista lisätä myös selite:

Selite näkyy tapahtumalla: