Lasku (Tilauksesta heti lasku, tai lasku-/kuittikopio jo laskutetusta)

Avoin tilaus

Jos tilaus on kokonaan avoin ja yhtään riviä ei ole ruksattu, lasku tehdään koko tilauksesta kerralla. Tilauksen status muuttuu laskutuksen yhteydessä avoimesta tilauksesta -> laskutetuksi.

Avoin tilaus jonka tuoterivejä on ruksattu

Jos jokin tilausrivi on erikseen ruksattu, lasku tehdään vain valituista riveistä ja loput rivit jäävät avoimeksi odottamaan laskutusta. Tilauksen status muuttuu laskun teon jälkeen avoimesta tilauksesta -> osittain laskutetuksi.

Yhdestä tilauksesta voidaan tehdä X määrä laskuja ruksaamalla vain tiettyjä rivejä ennen laskun tekoa. Rivistä tehdyn laskun tai kuitin numero näkyy tilauksen rivitiedoissa kyseisen rivin kohdalla ollessa.

Osittain laskutettu tilaus

Jos osa tilauksesta on jo laskutettu aiemmin, Lasku -painikkeen uudelleen painaminen ja eteneminen loppuun asti kerää kaikki loput avoimet rivit ja tekee niistä uuden laskun. Tilauksen status muuttuu laskun teon jälkeen osittain laskutetusta -> laskutetuksi.

Laskun päiväys

Ohjelma tarjoaa oletuksena laskun tekohetken päiväystä. Laskun päiväksi voidaan antaa myös aiempien avoimien kausien viimeinen päivä tai tulevien kausien ensimmäinen päivä. Kuluvan kauden sisällä päiväystä on mahdollista muuttaa vain eteenpäin. Laskun päivä määrää kirjanpidon kauden!

Arvopäivä

Ohjelma tarjoaa oletuksena laskun tekohetken päiväystä. Arvopäivää voidaan muuttaa vapaasti taaksepäin tai eteenpäin. Arvopäivä vaikuttaa siihen mistä päivästä alkaen tilauksen maksuehtoa aletaan laskemaan ja saadaan näin laskun eräpäivä. Jos tilaukselle on erikseen määritelty nettopäivä-kentän tieto, se on vahvin ja ohittaa tämän valinnan.

Peruuta

Peruuttaa laskun teon.

Laskuta

Paina "Laskuta" ja kuittaa ilmoitus "Tilaus laskutettu laskunumerolla 1141100002" OK:lla. Laskutosite on nyt siirtynyt myyntireskontraan ja kirjanpitoon.

Fivaldin tilaustenkäsittelyn laskunumeron muodostuminen

Fivaldin laskunumeron oletuspituus on 10 merkkiä, ja se muodostuu alla kuvatun mukaisesti.

Esimerkiksi laskunumero 1180400001, jonka päiväys on 1.4.2018:

1
Kyseisen laskutussovelluksen kirjanpidon tositelajin tunnus
18
Vuosiluvun tunnus (2018)
04
Laskun kirjanpidon kausi (huhtikuu)
00001
Laskunumero ko. kauden sisällä (max 99999)

Laskunumeron pituutta voi tarvittaessa muuttaa Kirjanpito-sovelluksessa. Esimerkiksi jos laskunumeron pituus tulee olla 8, niin Fivaldin laskunumeron kokonaispituutta lyhennetään 2 merkin verran.

1. Valitse ylävalikosta Kirjanpito.

2. Valitse Tositelajien määritys.

3.  Siirry Tositelajit-ikkunassa oikean tositelajin (esim. Myyntilaskut) rivin kohdalle ja napsauta Numeron pituus -kenttää. Syötä kenttään laskunumeron juoksevan osuuden pituus. Oletuksena kentässä on 5 numeroa (= kauden sisällä voi olla enintään 99999 laskua).

4. Napsauta Tallenna ja poistu -painiketta.

Huom! Numeron pituus -kentän lukua ei saa muuttaa pienemmäksi, jos laskuja on jo muodostettu kyseiselle tositelajille. Numeron pituutta voi kuitenkin suurentaa.

Finvoice-aineiston muodostaminen ei onnistu

Jos laskun lähettäjän, laskun vastaanottajan tai tilauksen tiedot ovat virheelliset tai puutteelliset, Fivaldi antaa virheilmoituksen, kun napsautat Laskuta-painiketta.

Virheilmoitus voi olla esimerkiksi:

“Finvoice-aineiston muodostaminen ei onnistu virheellisten tai puutteellisten tietojen takia: Laskutusosoitteen postinumero (2-35 merkkiä sallitaan).."

Tarkista laskun lähettäjän, laskun vastaanottajan ja tilauksen tiedot ja laskuta lasku uudestaan.