Lainaosuuslaskenta

Lainaosuuslaskenta on Fivaldin sovellusikkunan sovellus. Lainaosuuslaskentaan liittyvän teorian tunteminen ainakin käsitteiden tasolla on lähtökohta lainaosuuslaskennan käyttämiseen. Fivaldin lainaosuuslaskenta on itsenäinen osakirjanpitojärjestelmä, jota voidaan käyttää yhdessä pääkirjanpidon kanssa tai itsenäisenä lainaosuuslaskentajärjestelmänä.

Fivaldin lainaosuuslaskenta rakentuu hankkeen käsitteelle. Hankkeella tarkoitetaan rahoitettavaa kokonaisuutta, jota rahoitetaan yhdellä tai useammalla lainalla. Osakkaan velkaosuuden laskenta tapahtuu hankekohtaisesti ja hankkeen lainojen hoitaminen rahoituslaitoskohtaisesti.

Fivaldin lainaosuuslaskenta on liitettävissä kirjanpitoon käyttäjän niin halutessa. Lainaosuuslaskenta on myös yhteydessä vuokrareskontrasovellukseen ja sen rekistereihin. Vastiketuotot tuodaan vuokrareskontran kautta lainaosuuslaskentaan. Maksetut lainaosuusmaksut kirjataan vuokrareskontran käsin kohdistuksen kautta lainaosuuslaskentaan.

Näissä ohjeissa käydään läpi Lainaosuuslaskennan käyttöönotto ja kuvataan miten Fivaldin lainaosuuslaskennalla tehdään laskentaa. Laskenta lähtee lainaosuuslaskennan perustietojen syöttämisestä ja etenee hankkeen ja sen lainojen perustamisen kautta tapahtumien kirjaamiseen ja kirjanpidolliseen tarkasteluun. Huomioithan, että Fivaldin lainaosuuslaskenta ei tue alvillisten kohteiden lainoja mm. tuotot menevät nettona laskelmalle.

Huomioitava, että tässä ohjeessa käytetyt kirjanpidon tilit ovat ohjeelliset. Asiakas päättää itse mitä tilejä käyttää kulu- ja tuottotiliöinneissä. Välitili tulee olla asiakkaan tilikartan mukainen.



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.