Tästä artikkelista löydät ohjeita Fivaldin Palkat-osion Palkkalajit-rekisteristä.

Palkkalajit-välilehti

Palkkalajit-välilehdellä voit tarkastella ja muokata olemassaolevia palkkalajeja sekä luoda uusia palkkalajeja. Fivaldissa on valmiina yleisimmät palkkalajit. Palkkalajit on jaettu seuraaviin palkkalajiluokkiin: Rahapalkka, Työkorvaus, Luontoisedut, Vähennykset ennen ennakonpidätystä, Vähennykset, Verovapaat korvaukset, Muut ja Määrät.

Palkkalajiluokat ja palkkalajit

Palkkalajiluokat näkyvät Palkkalajit-välilehden vasemmassa reunassa. Voit avata palkkalajiluokan napsauttamalla sen vasemmalla puolella olevaa nuolipainiketta , jolloin näet kyseisessä palkkalajiluokassa olevat palkkalajit.

Voit etsiä palkkalajia alareunan hakutoiminnolla. Kirjoita Haku-kenttään palkkalajin nimi tai tunnus (palkkalajin numero) kokonaan/osittain ja paina näppäimistön Enter- tai Tab-painiketta. Haku-kentässä ei voi käyttää välilyöntiä. Ohjelma siirtyy hakusanasi mukaisen palkkalajin kohdalle.

• Jos antamasi hakusana sisältyy usean eri palkkalajin nimeen, avautuu Palkkalajihaku-ikkuna, jossa näkyvät kaikki hakusanasi mukaiset palkkalajit. Napsauta listalta haluamaasi palkkalajia.

Uuden palkkalajin luominen

1. Napsauta sen palkkalajiluokan otsikkoa (esim. Rahapalkka), jonka alle haluat luoda uuden palkkalajin.
  2. Napsauta joko
    1. sivun vasemmasta reunasta Uusi-painiketta tai
    2. valitsemaasi otsikkoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Lisää palkkalaji.

Ohjelma luo uuden palkkalajin valitsemasi palkkalajiluokan alle numerojärjestyksessä viimeiseksi ja nimellä <Ei selitettä>. Kursori siirtyy automaattisesti uuden palkkalajin kohdalle. Voit nimetä palkkalajin ja määritellä sen asetukset sivun oikeassa reunassa.

Palkkalajin kopioiminen

Voit luoda uuden palkkalajin myös kopioimalla olemassaolevan palkkalajin tiedot:

1. Napsauta sitä palkkalajia, jonka haluat kopioida.
  2. Napsauta valitsemaasi palkkalajia hiiren kakkospainikkeella ja valitse Kopioi palkkalaji.

Ohjelma luo uuden palkkalajin samaan palkkalajiluokkaan numerojärjestyksessä viimeiseksi ja samalla nimellä kuin alkuperäinen palkkalaji. Kursori siirtyy automaattisesti uuden palkkalajin kohdalle. Voit nimetä palkkalajin ja tarvittaessa muokata sen asetuksia sivun oikeassa reunassa.

Palkkalajin siirtäminen

Voit siirtää palkkalajin palkkalajiluokasta toiseen luokkaan:

1. Napsauta sitä palkkalajia, jonka haluat siirtää.
  2. Napsauta valitsemaasi palkkalajia hiiren kakkospainikkeella ja valitse Siirrä palkkalaji, jolloin avautuu Palkkalajin siirto -ikkuna.
  3. Valitse pudotusvalikosta se palkkalajiluokka, johon haluat siirtää valitsemasi palkkalajin.
  4. Napsauta Siirrä-painiketta, jos haluat edetä siirrossa. Peruuta-painikkeella voit perua toiminnon.

Palkkalajin poistaminen

1. Napsauta poistettavaa palkkalajia.
  2. Napsauta sivun vasemmasta reunasta Poista-painiketta tai napsauta palkkalajia hiiren kakkospainikkeella ja valitse Poista palkkalaji.
  3. Ohjelma kysyy Haluatko varmasti poistaa palkkalajin?. Valitse Poista, jos haluat edetä poistossa. Peruuta-painikkeella voit perua toiminnon.

Jokaiselle palkkalajille voidaan määritellä laskentasäännöt ja tiliöinnit. Osalla palkkalajeista on valmiina Fivaldin perustilikartan (ptl.tkt) mukaiset tilit. Voit muuttaa tiliöintejä tarvittaessa.

Palkkalajien kopiointi yritykseltä toiselle

Voit hakea uudelle Fivaldi-yritykselle olemassa olevan Fivaldi-yrityksen palkkalajit ylävalikon Palkkalajien kopiointi -toiminnolla.

Valitse yritys, jolta palkkalajit kopioidaan. Valitse sen jälkeen tarvittavat muut asetukset ja paina lopuksi Kopioi-painiketta.

Palkkalajin asetukset

Napsauta palkkalajia, jonka jälkeen voit tarkastella ja muokata sen asetuksia Palkkalajit-välilehden oikeassa reunassa.

Lisämääritykset

Lisämääritykset -painikkeesta avautuvassa ikkunassa voit vaikuttaa seuraaviin asioihin:

• Palkkalaskelma-raportti -valinnat liittyvät palkkalaskelmatulosteella näkyviin tietoihin:
    • Palkkalajia ei näytetä raportissa -valinta.
    • Eri rivit yhdistetään raportissa -valinta (voidaan käyttää jos esim. palkansaajalle on kirjattu useampi tuntipalkkarivi eri seurantakohteiden seurannan vuoksi).
    • Näytä rivin päiväys -valinta.
    • Palkkalaskelman rivi-info: Rivi-infon esitystapa (Ei näytetä raportissa tai Näytetään rivillä tai Näytetään lisätietona)
  • Palkkatapahtumien syöttö-valinnat:
    • Kysytäänkö päiväys ja onko se pakollinen palkkatapahtuman syötössä.
  • Palkkalajin lisämääritys: Valitse pudostusvalikosta, mikäli käytetään kyseisen palkkalajin kanssa.
  • Palkkalajin tiliöinti lomapalkkavarauksessa: Valitse tilöinnit pudotusvalikoista.
  • Hae lomapalkkavarauksessa summa lomapalkka- tai lomarahakertymästä -valinta. Valitse, mikäli käytetään kyseisen palkkalajin kanssa.
  • Ylimääräinen kerroin henkilön KTA:sta: Valitse pudostusvalikosta, mikäli käytetään kyseisen palkkalajin kanssa.

Palkkalajin prosentin perusteen laskentatavat

Voit määritellä palkkalajin prosentin perusteen niille palkkalajeille, joiden palkkalajin tyyppi on Prosentti/maksu.

Prosentti/maksu-tyyppisen palkkalajin prosentin perusteeksi on valittavissa kolme eri laskentatapaa:

• Palkkalajiluokan jälkeen: Valitse pudotusvalikosta palkkalajiluokka. Tämä valittu palkkalajiluokka sekä sen jälkeen tulevat palkkalajiluokat huomioidaan palkalajin prosentin perusteen laskennassa.
    • Voit valita tietyn palkkalajin poikkeavaksi palkkalajiksi napsauttamalla Poikkeukset-painiketta.
  • Valitut palkkalajit: Valitse Palkkalajit-painiketta napsauttamalla aukeavassa ikkunassa ne palkkalajit, jotka huomioidaan palkkalajin prosentin perusteen laskennassa.
  • Henkilön keskiansio: Valitse pudostusvalikosta se keskiansio, jonka mukaan palkalajin prosentin peruste lasketaan. Katso myös ohje keskiansiokausien perustamiseen.
Jos jokin palkkalaji ei ole mukana ennakonpidätyksen tai sivukulujen perusteessa, tarkista onko kyseinen palkkalaji valittuna poikkeavaksi palkkalajiksi.

Keskiansiot-välilehti

Lomavuoden KTA:lle ja neljännesvuoden KTA:lle on määriteltävä, mitkä palkkalajit vaikuttavat rahakertymään ja tuntikertymään. Jakajan palkkalajien jakajaksi voidaan valita joko määrä tai summa. Katso ohje keskiansiokausien perustamiseen ohjeesta Keskiansiokaudet.

Kertymät-välilehti

Kertymät-välilehdellä määritellään miten esim. ansaitut lomapäivät kertyvät lomavuodelta ja mitkä palkkalajit vaikuttavat kertymään.

Oletuskerroin -1 vähentää ja 1 lisää kertymää. Määrä/kk ilmoittaa montako lomapäivää kertyy alle yhden lomanmääräytymisvuoden ajalta/kk, 1.raja eli yksi vuosi Määrä/kk ensimm. rajan jälkeen ja 2.raja toisen rajan jälkeen.

Tilastoryhmät-välilehti

Löydät Visma Fivaldi Käsikirjan: Palkkojen tilastoryhmät Visma Communitystä tästä linkistä