Lainojen perustiedot

Määrittele Lainojen perustiedoissa hankkeiden ja lainojen perustiedot sekä niiden tiliöintitiedot. Hankkeella tarkoitetaan rahoitettavaa hanketta, johon voi liittyä useita lainoja, joilla kullakin on omat koronlaskentaan liittyvät tiedot. Pääomavastikkeet kerätään hankekohtaisesti.

Avaa Lainojen perustiedot -ikkuna (sovellusikkuna > Kiinteistöhallinta > Lainaosuuslaskenta > ylävalikon Lainaosuuslaskenta > Lainojen perustiedot).
Lainojen perustiedot -ikkuna jakautuu kahteen välilehteen, joista Perustiedot käsittelee hankkeiden ja lainojen perustietoja ja Tiliöintitiedot valitun hankkeen ja sen lainojen kirjanpidon kirjauksia.

Perustiedot-välilehti

Perustiedot-välilehdellä ruudun yläosa ja vasemmalla oleva lainaosuuden peruste ovat hankkeen tietoja ja oikealla alhaalla olevat tiedot ovat hankkeeseen liittyvien lainojen tietoja.

Hankkeen perustiedot

• Pääomalaina vai Hoitolaina
    • Valitse, onko hanke pääoma(rahoitus)- vai hoitovastikeperusteinen. Oletusvalinta on Pääomalaina. Jos valitset hankkeen hoitovastikeperusteiseksi, sinun ei tarvitse syöttää lainaosuuden perustetta.
  • Alkupäivä ja loppupäivä
    • Syötä hankkeen arvioitu alkupäivä ja loppupäivä niille varattuihin kenttiin. Fivaldi tulostaa hankkeen arvioidun alkupäivän isännöitsijäntodistukselle, mikäli nostettu lainasumma on pienempi kuin päätetty lainasumma. Muuten päivämääräkentät eivät tulostu, vaan ne ovat nähtävissä vain Lainojen perustiedot -ruudulla. Syötä päivämäärät muodossa pp.kk.vvvv.
  • Päätetty lainasumma
    • Päätetty lainasumma on hankkeen kokonaisrahoitustarve, jonka nostamiseen hallituksella on valtuutus. Fivaldi käyttää päätettyä lainasummaa nostamatta olevan lainasumman laskemiseen isännöitsijäntodistukselle. Siirtyvästä lainasta voidaan kirjata siirtymävaiheen saldo.
  • Hanke-/lainaosuus maksettavissa
    • Hanke-/lainaosuus maksettavissa -valintaruudun valinta mahdollistaa hanke- ja velkaosuuksien jäljellä olevan osuuden kertamaksun.
  • Hankkeen lainat kokonaan nostettu
    • Valitse Hankkeen lainat kokonaan nostettu -valintaruutu, jos hankkeen rahoitus on hankittu ja laina on kokonaan nostettu. Valinta nollaa isännöitsijäntodistukselle nostamatta olevaan lainan määrän.
  • Ei näytetä isännöitsijäntodistuksella
    • Valitse Ei näytetä isännöitsijäntodistuksella -valintaruutu, jos et halua näyttää hanketta tulostettavilla isännöitsijäntodistuksilla esim. laina/hanke on päättynyt.
  • Hankkeen lisätiedot
    • Hankkeen lisätiedot -kohtaan voit kirjoittaa hankkeesta lisätietoja. Lisätiedot ovat näkyvissä vain lainojen perustiedot -ruudulla.

Lainaosuuden peruste

Valitse yhtiöjärjestyksen mukainen lainaosuuden peruste Lainaosuuden peruste -pudotusvalikosta. Perusteet ja niiden selvitykset on esitelty alla.

• Huoneiston m2 = Huoneistot-rekisterin kohtaan Pinta-ala tallennettu tieto
  • Huoneiston jyvitetyt m2 = Huoneistot-rekisterin kohtaan Jyvitetty pinta-ala tallennettu tieto
  • Huoneiston tarkistetut m2 = Huoneistot-rekisterin kohtaan Tarkistettu pinta-ala tallennettu tieto
  • Osakkeiden määrä = Huoneistot-rekisterin Osakesarjassa ilmoitettu osakkeiden määrä. Jos valitset lainaosuuden perusteeksi osakesarja, valitse myös perusteena oleva osakesarja.
                                          HUOM! Valittava osakesarja on oltava perustettuna. Osakesarjat perustetaan Taloyhtiön perustiedot -rekisterin Osakkeet ja tontit -välilehdellä.
  • Velalliset yksiköt = Käyttäjän itse huoneistoille syöttämä velallisten yksiköiden määrä. Tätä valintaa käytetään mikäli peruste on sama kaikilla tai poikkeaa valittavissa olevista.
HUOM! Maksulajille valitaan määrän perusteeksi aina velalliset yksiköt. Peruste puolestaan määritellään lainaosuuslaskennassa.

Velalliset huoneistot

Napsauta Velalliset huoneistot -painiketta avataksesi Velalliset huoneistot -ikkunan. Valitse niiden huoneistojen valintaruudut, jotka ovat mukana hankkeen lainaosuuslaskennassa. Voit muuttaa huoneiston velallisten yksiköiden määrää vapaasti velallisia huoneistoja valittaessa. Näin voit tehdä, jos esimerkiksi jokin huoneisto on jo aiemmin maksanut osuutensa puoliksi.
Ikkunan alalaidasta voit vielä tarkistaa, että velallisten yksiköiden yhteismäärä on oikein.

Velallisten yksiköiden määrä voi olla suurempi kuin laskettu määrä. Esimerkiksi silloin kun velallisina yksiköinä on jyvitetty osakemäärä, voidaan todellinen osakemäärä kertoa yhtiöjärjestyksessä mainitulla kertoimella.

Huom! Velallisten yksiköiden muuttaminen on estetty ensimmäisen velkaosuussuorituksen saapumisen jälkeen.

Lainatiedot

Lainat -kohdassa annetaan tietoja hankkeeseen kuuluvasta/kuuluvista lainoista.

• Annetaan lainalle nimi. Nimi tulostuu lainaosuuslaskelmalle.

• Myöntäjä = lainan myöntäjän nimi, on hyvä käyttää virallista pankin nimeä. Myöntäjän nimi tulostuu lainaosuuslaskelmalle.

• Lainan numero = lainan numero lainasopimuksella. Lainan numero tulostuu lainaosuuslaskelmalle.

• Päätetty lainasumma = kirjataan lainan saldo, siirtyvästä lainasta voidaan kirjata siirtymävaiheen saldo.

• Lainanhoitotili = yhtiön maksuliikennetili. Lainaosuustilisiirtoihin tulostuu aina pankkitili, joka on määritelty Yrityksen perustiedoissa kiintesitöhallinnan KH käyttöön.

• Lainan arv. nostopäivä = mikäli nostopäivä tiedossa voidaan antaa ko. päivämäärä.

• Lainan arv. loppupäivä = annetaan lainan loppupäivämäärä, tieto löytyy pankin lainasopimukselta.

Päivämäärät eivät tulostu mihinkään, mutta etenkin loppupvm on tarpeellinen tieto ohjelman käyttäjälle.

• Korkopäivät kk/vuosi = määritellään lainan korko laskenta, tiedot löytyvät lainaehdoista.

Tiliöintitiedot-välilehti

Tiliöintitiedot-välilehdellä käsittellään hankkeen ja lainojen tiliöintejä kirjanpitoon.

• Tapahtumat kirjanpitoon = rastitetaan mikäli halutaan siirtää tapahtumat kirjanpitoon (suositus)

• Rahastointi käytössä = rastitetaan mikäli halutaan, että ohjelma tekee automaattisesti rahastoinnin kirjanpitoon.

• ohjelma tekee rahastoinnin aina lainaosuuden pääoman osuudesta (lainaosuus)

• rahastointi tehdään vain lainaosuussuorituksista, mahdollinen rahastointi vastikkeista tehtävä tilinpäätösvientinä kirjanpidossa.

• Tiliöinti = annetaan tiliöinnit jotka ohjaavat lainaosuuslaskennan tapahtumien kirjaukset kirjanpitoon

• Hankeosuussuoritukset = esim. tili 3010, ei tarvitse määritellä vanhoille/siirtyville lainoille

• Lainanlyhennysrahastonlisäys = esim. 2140 tai lainan 1 lisäystili 21411, annetaan mikäli rahastointi on otettu käyttöön

• Lainaosuussuoritukset = esim. lainalle 1 tili 81501

• Lainaosuussuoritusten siirto lainaosuuslyhennysrahastoon = esim. lainalle 1 tili 83501, annetaan mikäli rahastointi on otettu käyttöön

• Pääomavastikkeen oikaisutili = annetaan joko vastikkeen oikaisutili tai lainaosuussuirtustili

• mikäli osakaslyhennyksistä pankkiin lyhennetään pääoman osuus (lainaosuus) voikaan käyttää pääomavastikeen oikaisutiliä esim. lainalle 1 tili 812011

• mikäli pankkiin lyhennetään osakkaan maksama suoritus voidaan käyttää myös lainaosuussuoritustiliä esim. lainalle 1 tili 81501

• Fivaldi kirjaa osakassuoritukset aina kahdella viennillä - pääoman osuus ja jäämän osuus erikseen.

Laina kohtainen tiliöinti

Valitse ensin oikea laina Hanke- sekä lainakohtaiset tiliöinnit -valikosta. Jos hankkeeseen sisältyy useampi laina, syötä jokaiselle lainalle oikeat tilikarttaan perustuvat tiliöintitiedot.

• Korkojaksotusvelkatili = esim. 2981, mikäli halutaan käyttää lainakohtaisia jaksotustilejä (esim. lainalle 1 29811), tulee ne ensin perustaa tilikarttaan. Oletuksena tilikartalla on vain yksi korkojaksotusvelkatili.

• Korkokulut =  valitaan lainakohtainen tili esim. lainalle 1 tili 8631

• Lainatili = valitaan pitkäaikainen lainatili esim. lainalle 1 tili 2431

Kirjaustyypit

Lainaosuuslaskennassa voidaan myös määritellä erilaisia kulu- ja tuottokirjauksia tapahtumatyypeille Kulut ja Tuotot.

• Kulukirjaus hankkeelle = kulu nousee lainaosuuslaskelmalle ja vaikuttaa lainan jäämään

• Kulukirjaus muu = kulu halutaan kirjata lainaosuuslaskennan kautta kirjanpitoon, mutta siellä ei ole vaikutusta lainaosuuslaskentaan (esim. viivästyskorko hoitokuluksi)

• Tuottokirjaus hankkeelle = tuotto nousee lainaosuuslaskelmalle ja vaikuttaa lainan jäämään

• Tuottokirjaus muu = tuotto halutaan kirjata lainaosuuslaskennan kautta kirjanpitoon, mutta siellä ei ole vaikutusta lainaosuuslaskentaan (esim. lainaosuustilisiirrolle lisättävä maksu pankin kulu ylimääräisestä lyhennyksestä.

• Nimi tilisiirrolle = voidaan antaa lisämaksulle nimi tilisiirrolle (kts. kuvan malli Pankkikulu, ylim. lyhennys)