Tulorekisterin tietojen korjaaminen: Liikaa maksetun luontoisedun korjaaminen

Luontoisedut ja muut kuin rahana annetut edut (tulolajit 301, 302, 304, 315, 317, 330, 334, 341, 342) eivät voi olla perusteettomia etuja, koska henkilöllä on ollut etu käytössään, eikä kyse ole maksamisen virheestä (ns. liikamaksu). Suoritus on voitu ilmoittaa virheellisenä tulorekisteriin, mutta etu on joka tapauksessa ollut tulonsaajalla oikean suuruisena käytössään. Koska luontoisedut eivät ole tulonsaajalle tosiasiassa maksettua tuloa, korjataan ne  alkuperäiselle palkanmaksukaudelle ilmoittamalla oikea tulon määrä ilman Perusteeton etu -tietoa

Esimerkki: Liian suurena ilmoitetun autoedun korjaaminen Fivaldissa

Palkansaajalle on maksettu virheellisesti autoetua 1000 euroa oikean 800 euron sijaan. Palkkalaskelmalle, jossa tieto korjataan, lisätään rivi samalle palkkalajille, jolla virheellinenkin suoritus on maksettu.  Rivillä on:

  • Aiemmin ilmoitettu palkkalaji, jolla on maksettu liikaa
  • Määrä = -1 (Huom. Negatiivisena lukuna)
  • Á-hinta, joka on perusteettoman edun määrä
  • Tulorekisterityyppi = tyhjä
  • Tulorekisterin kohdistuskuukausi = palkkakausi, jolloin perusteeton etu on maksettu
  • Ansainta-ajan kenttiin laitetaan sen palkkakauden alku- ja loppupvm, jolloin perusteetonta etua maksettiin

Suoritus on voitu ilmoittaa virheellisenä tulorekisteriin, mutta etu on joka tapauksessa ollut tulonsaajalla oikean suuruisena käytössään. Tällöin virheellinen ilmoitus korjataan korvaavalla ilmoituksella oikean suuruiseksi ilman Perusteeton etu -tietoa. Lisätyllä rivillä pienennetään alkuperäisellä ilmoituksella ilmoitettu virheellinen määrä oikean suuruiseksi korvaavalla ilmoituksella ja kohdistetaan korjaus oikeaan kuukauteen.

  1. Tarkistetaan korvaavan ilmoituksen tiedot.

Kun tiedot on tallennettu, käydään Web-puolen Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin-sovelluksen Henkilö-välilehdellä tarkistamassa korvaavan palkkatietoilmoituksen tiedot ennen palkkakauden maksetuksi merkintää.

  1. Merkitään palkkalaskelma maksetuksi.

Kun palkkalaskelma merkitään maksetuksi, tästä palkkalaskelmasta lähetetään tulorekisteriin kaksi ilmoitusta: uusi palkkatietoilmoitus heinäkuun tiedoista, sekä korvaava ilmoitus kesäkuun korjauksesta. Heinäkuun ilmoituksella on vain normaalit heinäkuun tiedot.

Kesäkuun korvaavalla ilmoituksella on:

  • Alkuperäisen ilmoituksen oikein olevat tiedot
  • Rivi, jolla alkuperäisestä autoedusta vähennetään perusteettoman edun osuus 200 euroa. Näin tulorekisteriin ilmoitetaan tulolajilla autoetu 800 euroa.


  1. Merkitään palkkalaskelma maksetuksi.
    Onnistuneen Tulorekisterin käsittelyn jälkeen ilmoituksen tila on ”Hyväksytty”. Korvaavan ilmoituksen lähettäminen on suoritettu onnistuneesti.


Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.