SISÄLTÖ

Yleisen arvonlisäverokannan muutos 2024

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 %:iin 1.9.2024 alkaen. Tässä ohjeessa on käsitelty arvonlisäverokannan muutosten hallinta Visma Fivaldi -ohjelmistossa. Verohallinnon ohjeet arvonlisäveron muutoksista esimerkkeineen löytyvät Verohallinnon sivuilta.  

Fivaldin toiminta alv-prosentin valinnassa tositteelle

Tositteen kirjauspäivä määrittelee pääsääntöisesti sen, minkä verokannan ohjelma hakee tositteelle, poislukien myynnin sovellukset, joissa toimituspäivä määrittelee haettavan alv-määrityksen voimassaolevan veroprosentin. Fivaldissa voi samalla alv-määrityksellä olla voimassa vain yksi alv-prosentti kerrallaan. Kun uusi prosentti asetetaan voimaan, niin kaikki tositteet, jotka syötetään (tai tuodaan) osakirjanpitoihin ja Kirjanpitoon 1.9.2024 kirjauspäivällä tai sen jälkeen, kirjautuvat ensisijaisesti 25,5% verokannalle. 

Palkanlaskennassa ja Kirjanpidossa (nettokäsittely) ja Ostoreskontrassa on on mahdollista hakea tositteen syötön yhteydessä muutoksen jälkeen myös vanha alv-prosentti alv-määritykseltä. Jos esim. Kirjanpidon bruttokäsittelyssä tai tuonneissa on tarpeellista käyttää 1.9.2024 kirjauspäivänä tai sen jälkeen vanhaa veroprosenttia, voi se vaatia oikaisua kirjanpidossa tai vanhan verokannan perustamista omaksi alv-määritykseksi sekä tarvittaessa uuden tilin perustamista, johon verokanta kytketään.

Lisäksi osassa sovelluksista, kuten Vuokrareskontrassa tai Sopimuslaskutuksessa, saattaa olla tarve korjata tai luoda aiemmin tehdyt laskut tai tavoitteet uudelleen.

Alv-määritykset 

Arvonlisäveron määritysten hallinta tapahtuu Yrityksen perustiedoissa Alv-määritykset -välilehdellä. 

Lisäsimme 25,5% arvonlisäveroprosentit Fivaldissa oleviin yrityksiin 19.8.2024. Lisäys tapahtui seuraavasti:

  • Fivaldi lisää uuden 25,5% verokannan voimaan 1.9.2024 kaikille alv-määrityksille joille on määritelty 24% verokanta.

  • Fivaldi ei lisää uutta 25,5% verokantaa, mikäli olet jo lisännyt 24% verokannalle 25,5% verokannan voimaan 1.9.2024.

  • Fivaldi ei lisää uutta 25,5% verokantaa, mikäli olet perustanut 24% arvonlisäverokannan, joka on voimassa 1.9.2024.

  • Fivaldi kopioi alv-jakoprosentin uudelle perustettavalle riville, mikäli sellainen on määritelty 24% riville.

  • Fivaldi asettaa tositesyöttötunnukseksi kotimaan myynnin ja ostojen alv-prosentille “255” ja Maahantuonnin yleisen verokannan alv-määritykselle “MT4”. 

  • Fivaldi kopioi muille uusille alv-määritysriveille vanhan alv-määritysrivin tositesyöttötunnuksen ja  korvaa kaikki “24”-merkit “25”:llä. Esimerkiksi jos tositesyöttötunnus on ollut P24, Fivaldi asettaa uuden rivin  tositesyöttötunnukseksi P25. Jos tositesyöttötunnus ei sisällä arvoa “24”, jonka Fivaldi voisi korvata arvolla “25”, tositesyöttötunnus-kenttä jää tyhjäksi. Sinun pitää itse käydä lisäämässä näille riveille haluamasi tositesyöttötunnus.

Tarkista kaikki lisätyt verokannat ennen niiden käyttämistä Fivaldissa. 

Voit myös perustaa uuden alv-prosentin itse ja asettaa sen voimaan 1.9.2024 yhteistilikarttayrityksen alv-määritykselle manuaalisesti, jolloin se tulee voimaan kaikkiin alayrityksiin.  


Voit asettaa verokannoille 22 ja 23 Ei käytössä-valinnan aktiiviseksi, jotta esim. Ostoreskontrassa ja Ostolaskujen kierrätyksessä valintalista verokannalle on helpommin hallittavissa.

Tilikartta 

Päivitimme uusiin ladattaviin tilikarttoihin myös uudet alv-prosentit voimaan. Oletustilikartoissamme on määritelty tilikartan teksteiksi lähtökohtaisesti geneeriset Y%, A1% ja A2% kertomaan, onko kyseessä yleinen verokanta (24/25,5%) tai jompikumpi alennetuista verokannoista.

Mikäli tilien nimiin on yrityksissä itse muokattu verokannan selite vastaamaan veroprosenttia (Esim. Myynti 24%), tulee tilien nimet päivittää manuaalisesti.

Ostot

Ostolaskujen kierrätys

Ostolaskujen kierrätyksessä oletusarvonlisäveronkannan valitsemiseen käytetään laskun päivää, mutta arvonlisäverokantaa voidaan muuttaa oletuksesta poikkeavaksi käyttäjän niin valitessa. Kirjausta kirjattaessa valintalistassa näytetään kaikki arvonlisäveroprosentit, jotka ovat ostoreskontran käytössä.

Myös verkkolaskujen käsittelyssä arvonlisäverokannan valitsemiseen käytetään laskun pävää. Arvonlisäverokantaa voidaan muuttaa oletuksesta poikkeavaksi käyttäjän niin valitessa.

Bruttokirjaustavassa, jos ostolasku halutaan jakaa kahdelle eri verokannalle, ostot 24 % ja ostot 25,5 %, niin tilikartasta pitää löytyä omat tilinumeronsa molemmille käytettäville verokannoille, jotta alv-automaattikirjaus osaa laskea alv:n oikein.

Ostoreskontra

Ostoreskontran oletusarvonlisäveronkannan valitsemiseen käytetään laskun päivää, mutta arvonlisäverokantaa voidaan muuttaa oletuksesta poikkeavaksi käyttäjän niin valitessa. Kirjausta kirjattaessa valintalistassa näytetään kaikki arvonlisäveroprosentit, jotka ovat ostoreskontran käytössä.

Ostotilaukset 

Ostotilausten arvonlisäveron laskennassa käytettävä päivä on saapumispäivä. Jos saapumispäivää ei ole annettu, käytetään tilauksen päivää.

Myynnit

Toimituspäivä määrittelee tilauksille ja laskuille haettavien tuotteiden voimassaolevan verokannan. Toimituspäivä määräytyy toimitusehdon mukaisesti. Samalla laskulla voidaan käsitellä siis vain yhden päiväyksen perusteella voimassaolevaa ALV-määritystä. Sekä vanhan, että uuden verokannan käyttö samalla laskulla ei ole mahdollista (esim. jatkuvien palveluiden laskutus, jossa osa palvelusta on toteutettu ennen alv-kannan korotusta ja ALV-korotuksen jälkeen). Näissä tapauksissa tulee tehdä erilliset laskut.

Myynninhallinta

Myynninhallinta käyttää oletuksena tilaukselle toimituspäivää arvonlisäveron laskennan perusteena. 

Verokannan arvonlisäveroprosentti on vaihdettavissa kirjauksen yhteydessä valitsemalla toimituspäivä-kenttään haluttu arvonlisäveron laskennan päivä. Tällöin haetaan sen päivän voimassaoleva alv-määrityksen verokanta.

Saatavienhallinta

Muutettu (ei vielä tuotannossa). Luottotappio / oikaisu kulukirjaukseen tuki valita ALV prosentti joka ei ole syöttöhetkellä voimassa, eli voit kirjata luottotappion syyskuussa ja valita 24% alvin.

Tilaustenkäsittely

Tilauksen tietojen toimituspäivä määrittelee käytettävän alv-prosentin. Toimituspäivän ollessa 1.9.2024 tai myöhäisempi, lasketaan vero uuden verokannan mukaisesti. Mikäli tilauksella on rivejä jotka toimitetaan eri alv-kannan voimassaoloaikoina, voidaan toimituspäivä määritellä myös rivikohtaisesti. Rivikohtainen toimituspäivä on vahvempi kuin tilauksen tietojen toimituspäivä.

Mikäli edellä mainittua toimituspäivän mukaista alv-kannan määrittelyä ei voida käyttää, on tilausten tiedot -ruudulla sekä rivitiedoille Alv-päivä –kenttä. Alv-päivää muutettaessa (eri alv-kannan mukaiselle kaudelle) rivien arvonlisävero lasketaan uudestaan ja tilauksen loppusumma lasketaan niiden mukaisesti. Mikäli tilauksella on useita rivejä ja riveille halutaan määritellä eri alv- päivät, tehdään se rivitiedon alv-päivä määrityksellä. Rivikohtainen alv-päivä on vahvempi kuin tilauksen tietojen alv-päivä.

Huom. Jos välitystavalla tai myynnin perustiedoissa määritelty laskun kuvaksi Lasku ulkomaa, ALV pyöristyy laskulle virheellisesti. Pitää olla valittuna Lasku / Tilisiirroton lasku.

Osamaksulaskutus: Voit valita tilausrivikohtaisen toimituspäivän jolloin tämä laskutettava rivi käyttää rivin toimituspäivän alvia (eli esim 1 rivi toimituspäivällä 27.6.2024 24%, toinen rivi toimituspäivällä 1.9.2024 25,5%) ja rivistä muodostettavassa laskussa on siis rivin toimituspäivän mukainen alv.

Myyntireskontra

Myyntireskontrassa laskun kirjauksen verokannan prosentin oletus tulee laskun päivän perusteella.

Palkanlaskenta

Palkanlaskenta käyttää oletuksena palkkalaskelmalla maksupäivää arvonlisäveron laskennan perusteena. 

Verokannan arvonlisäveroprosentti on vaihdettavissa palkkatapahtuman kirjauksen yhteydessä valitsemalla Päiväys-kenttään haluttu arvonlisäveron laskennan päivä. Tällöin haetaan sen päivän voimassaoleva alv-määrityksen verokanta.

Polkupyöräetu

Pyöräedun arvo verotuksessa määritetään sen arvonlisäverollisen kuukausivuokran perusteella. Arvonlisäveron korotus nostaa esimerkiksi 100 euron kuukausihintaan vuokratun pyöräedun arvon 101,21 euroon. Tämä tarkoittaa sitä, että polkupyöräedun arvo ylittää verovapaan luontoisedun arvon. Jos työsuhdepolkupyörä otetaan vasta lakimuutoksen voimaan astumisen jälkeen (1.9.2024), niin uusi arvonlisäveron määrä nostaa pyörän hankintahintaa ja muutos tulee silloin huomioitua jo vuokrasopimusta tehtäessä. Kuukausivuokra ja pyöräedun arvo verotuksessa voidaan siis jatkossakin sopia 100 euron kuukausihintaan, jolloin uuden työsuhdepolkupyörän hankkiminen on taas kokonaan verovapaa etu. 

Arvonlisäveron muutoksen voi käsitellä useammalla tavalla, riippuen siitä mitä työnantaja ja palkansaaja keskenään sopivat. 

Esimerkki 1: Ylittävä osuus kirjataan veronalaiseksi eduksi  

  • Pyöräedun verovapaa arvo on 100 euroa
  • Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 363 (Polkupyöräedun verovapaa osuus)
  • Pyöräedun palkaksi katsottava osuus 1,21 euroa, lisätään palkansaajan bruttopalkkaan
  • Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 364 (Polkupyöräedun palkaksi katsottava osuus)
  • Fivaldissa tämä voidaan käsitellä vastaavasti kuten Polkupyöräedun ohjeen vastaavat esimerkit verollisesta osuudesta polkupyöräetua käsiteltäessä.

Esimerkki 2: Ylittävä osuus peritään korvauksena tulonsaajalta

  • Pyöräedun verovapaa arvo on 100 euroa
  • Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 363 (Polkupyöräedun verovapaa osuus)
  • Pyöräedun verovapaan arvon ylittävä osuus 1,21 euroa, peritään palkansaajan nettopalkasta
  • Ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla 420 (Polkupyöräedusta perittävä korvaus)
  • Fivaldissa tämä voidaan käsitellä vastaavasti kuten Polkupyöräedun ohjeen vastaavat esimerkit omavastuuosuuden käsittelystä palkkalaskelmalla.

Kiinteistönhallinta

Kiinteistönhallinnan arvonlisäveron käsittely ei muutu, vaikka arvonlisäveron määrä muuttuu.

Kiinteistönhallintaan vaikuttavat muutokset ovat yrityksen perustietojen muutokset ja kirjanpitoon vaikuttavat arvonlisäveron muutokset.

Maksulajit

Maksulajit rekisteriin merkitty arvonlisäverollinen maksulaji luodaan samalla tavalla ja hintatieto syötetään verollisena kuten aiemmin. Verottoman syöttötavan vuoksi arvonlisäverollisen maksulajin verottomaan hintaan voi tulla pyörityksestä johtuvaa muutosta.

Jos verollisen hinnan halutaan pysyvän ALV-korotuksen jälkeen samana (eli verottoman hinnan laskevan), tulee maksulajille syöttää 1.9.2024 alkaen uusi verollinen hintatieto.  

Tavoitteiden ajo

Mikäli alvillisille maksulajeille on ajettu tavoitteet koko vuodeksi 2024 24%:n mukaisesti, on 1.9.2024 alkaen tavoitteet ajettava uudestaan loppuvuodeksi 25,5%:n mukaisiksi.

Kuittienhallinta

Kuittienhallintaan tulee ALV-muutoksen vaatimat muutokset elokuussa.

Kirjanpito 

Kirjanpidon arvonlisäveron laskennan päivänä käytetään tositteen päivämäärää. Verokannan prosentti valitaan Alv-määrityksen tositesyötön tunnuksella. Ensisijaisuus määräytyy tilin verokannan mukaan.

Tositteiden syöttö, nettokäsittely 

  • Alv-prosentti haetaan tilin verokannan prosenteista tositteen päiväyksen mukaan .
  • Prosentti voidaan vaihtaa tositesyötön tunnuksella: 

Tositteiden syöttö, bruttokäsittely

  • Alv-prosentti valitaan tilin verokannan prosenteista tositteen päiväyksen mukaan.
  • Alv-automaattikirjaus oikaisee arvonlisäveron määrän tositteen päiväyksen aikana voimassaoleavn verokannan mukaisesti.
  • Mikäli verokantamuutoksen jälkeen on tarvetta käyttää 24% alv-kantaa, tulee perustaa uusi alv-määritys 24% -verokannalle sekä perustaa uusi tili, johon kytketään kyseinen alv-määritys. Näin saadaan kirjattua vanhan verokannan alaiset tapahtumat 1.9.2024 jälkeen 24% verokannalle.
Mikäli tarvitset syyskuussa vanhaa verokantaa (24%) ja perustat uuden alv-määrityksen sitä varten, tulee  bruttokäsittelyssä verokannan prosentti asettaa voimaan verokauden alusta lähtien. Esim. neljännesvuosi-ilmoittajilla verokanta tulee asettaa voimaan 1.7.2024 ja vuosi-ilmoittajan 1.1.2024. Muuten tapahtumat eivät nouse arvonlisäveroilmoitukselle eikä Oma-aloitteisten verojen tulosteille.

Konekieliset tiliotteet

Tiliotteen tiliöinnissä on käytössä vientikohtainen arvonlisäveron kirjaus kuten kirjanpidon kirjauksissa. Päiväyksenä käytetään tapahtuman päiväystä. Vk-kentässä voidaan tositesyöttötunnuksella vaihtaa verokantaa:

Jaksotukset

Jaksotettaessa tosite Kirjanpidossa valinnalla “Alv-jaksotetaan”, ohjelma muodostaa jaksotustositteet tuleville kuukausille alkuperäisen jaksotettavan alv-kannan mukaisesti.

Marginaalivero

Marginaaliveron alaisten osto- ja myyntitilien automaattikirjauksien prosentit tulee päivittää voimaan.

Avaa Tilikartasta Autom.kirjaukset -painikkeella ikkuna, jossa määritellään voimassaolevat kirjaussäännöt:

Merkitse päättyneeksi marginaaliveron laskennalliset alv-velkatilit (2920,3530), jossa on 24% oikaisu (19,3548) 31.8.2024 ja kirjaa uudet rivit voimaan vastaaville tileille 1.9.2024 alkaen ja päivitä prosentiksi 20,3187:

Määritä vastaava myös marginaaliverollisten ostojen automaattikirjaukselle:

Ohjelmassa ei ole tukea negatiivisen voittomarginaalin käsittelyyn alv-kannan vaihtuessa. Jos elokuussa ostoja on enemmän kuin myyntejä ja voitonkirjaus elokuun ja sitä aiempien ostojen osalta tehdään vasta syyskuussa tai sen jälkeen, tulee tiedot korjata manuaalisesti sekä korjata tiedot käsin Kausiveroilmoitus-sovelluksessa tai ilmoittaa manuaalisesti Omaverossa.

Oma-aloitteisten verojen ilmoitus

Arvonlisäveroilmoituksilla on vain yksi kohta yleisen verokannan alaiselle myynnille, jossa ilmoitetaan sekä 24%, että tulevan 25,5% arvonlisäveron määrä. Fivaldiin tullaan päivittämään kentän nimi sekä raporttiin, että ruudulle tulevissa päivityksissä.

Fivaldissa alv-määrityksellä ohjataan tieto oikeaan kenttään.

Alv-laskelma erittelee verokannoittain kuukauden tapahtumat:




Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.