Ohjelmistojen merkistökoodauksessa voi olla poikkeuksia erikoismerkkien merkkitunnisteissa sekä mm.  ä-, ö ja å -kirjaimissa. Tietokone tulkitsee tiettyjä merkkitunnisteita näkyviksi kirjaimiksi ja merkistökoodauksella määritellään mikä kirjain merkkitunnisteen perusteella näytetään. Tikonin ulosviennissä voi aineistosta riippuen olla eri merkistökoodauksia ja näitä ei tulisi muuttaa.

CSV- ja XLS-tiedostojen merkistökoodauksena tulisi aina käyttää UTF-8 koodausta, jotta ä- ja ö -kirjaimet sekä erikoismerkit näkyisivät kohdejärjestelmässä oikein. Samaten ASCII -tiedostojen merkistökoodauksena tulisi aina käyttää ISO-8859-1 koodausta. Nämä ovat oletusmerkistökoodaukset, joiden mukaisesti Tikon generoi ulos vietävän aineiston. Muut merkistökoodaukset saattavat aiheuttaa ongelmia CSV -otsikkorivien tulkinnassa sekä ä- ja ö-kirjainten muuttumista tulkintakelvottomiksi erikoismerkeiksi.

Siirrettävän tiedoston voi nimetä vapaamuotoisesti niin, että tiedostopäätteenä on joko .csv tai .ascii aineistosta riippuen. Suositeltavaa kuitenkin on käyttää mahdollisimman yksiselitteisiä ja uniikkeja tiedostonimiä, jotta oikean tiedoston valitseminen onnistuu Aineistosiirrot -sovellusta käytettäessä.

Kirjanpidon ASCII

Kirjanpidon tapahtumat viedään Tikonista ulos ASCII -siirtotiedostona Tikonin liittymäohjeiden mukaisesti. Ennen tietojen ulosvientiä on tärkeää muistaa ottaa siirrettävästä yhtiöstä varmistus, sillä ASCII -tietojen vienti järjestelmästä tyhjentää tietokannan siirrettävien tapahtumien osalta. Varmistuksen ottaminen onnistuu Tikonin Varmistuksen ottaminen ohjeilla.

Mikäli Tikonissa ei ole Reskontrasovelluksia käytössä, ei Kirjanpidon ASCII-tiedoston lataaminen onnistu kuin 1 kk kerrallaan. Mikäli ASCII -tiedostoja ei ole saatavilla, voi käyttää pääkirja .xls -tiedoston muuntamista.

1. Kirjanpidon Excel Pääkirja

Pääkirja -raportin ulosvienti ei tyhjennä Tikonia lukitsemattomista vienneistä. Pääkirja .xls tulostuu lähtökohtaisesti TikonistaExcel 94 -muodossa, jota modernit ohjelmistokirjastot eivät tue. Pääkirja -raportti tulisi avata Excel -työkirjoja lukevalla sovelluksella ja tallentaa uudelleen muodossa Excel 1997-2003 tai uudempi versio, jotta käsittely Fivaldissa onnistuu.

Pääkirja -raportti voi tulostua Tikonista eri asettelutavoilla riippuen Tikonin tulostusasetuksista. Fivaldin sisäänluku tukee näistä muutamaa eri asettelua, mutta mikäli aineisto tulostuu eri formaatissa, tulisi asettelua muuttaa manuaalisesti vastaamaan Fivaldiin yhteensopivaa asettelua.

Fivaldi lukee tiedot pääkirjasta seuraavilla asetteluilla:

• Tapahtumasisältö luetaan alkaen riviltä 13 kustannuspaikka ja kustannuslaji aineistossa
Kirjanpidon tiliSarake B
Kirjanpidon tilin nimiSarake C
TositenumeroSarake C
PäivämääräSarake D
Debet kirjausSarake F
Kredit kirjausSarake G
KustannuspaikkaSarake I
KustannuslajiSarake J
SeliteSarake M
  • Tapahtumasisältö luetaan alkaen riviltä 12 ilman kustannuspaikkaa ja -lajia

Kirjanpidon tili

Sarake A
Kirjanpidon tilin nimi

Sarake C

Tositenumero

Sarake F

Päivämäärä

Sarake G

Debet kirjaus

Sarake H

Kredit kirjaus

Sarake I

Selite

Sarake L tai O (vaihtelee raportin muiden tietojen mukaan)

• Tapahtumasisältö luetaan alkaen riviltä 13 ilman kustannuspaikkaa ja -lajia.

Kirjanpidon tili

Sarake B

Kirjanpidon tilin nimi

Sarake C

Päivämäärä

Sarake C

Tositenumero

Sarake D

Debet kirjaus

Sarake F

Kredit kirjaus

Sarake G

Selite

Sarake M
      1. CSV -rekisterit

Seuraavia CSV -aineistoja voidaan konvertoida Fivaldiin yhteensopiviksi siirtotiedostoiksi ja viedä suoraan Fivaldiin Aineistosiirrot-sovelluksen avulla:

• Toimittajarekisteri CSV, kaikki kentät, pilkkuerottelu, desimaalierottimena piste, PP.KK.VVVV
  • Asiakasrekisteri CSV, kaikki kentät, pilkkuerottelu, desimaalierottimena piste, PP.KK.VVVV
  • Tuoterekisteri CSV, kaikki kentät, pilkkuerottelu, desimaalierottimena piste, PP.KK.VVVV
  • Palkansaajat CSV, kaikki kentät, pilkkuerottelu, desimaalierottimena piste, PP.KK.VVVV

Lisäksi saatavilla on Tikon Palkansaaja-aineiston muuntaminen myös Visma.net Payrolliin yhteensopivaksi, joka tulee kuitenkin muista aineistoista poiketen muunnoksen jälkeen aina ladata ensin työasemalle ja lukea vasta sitten Visma.net Payrolliin Henkilöt -välilehden Henkilötietojen tuonti -toiminnolla.

CSV-tiedostoihin tulisi Tikonissa valita vietäväksi kaikki saatavilla olevat kentät, vaikkei kaikkia tietoja siirretäkään Fivaldiin, jotta tiedoston sisältö pysyy ennakoitavana. Työkalu tulkitsee otsakkeista oikeat tiedot muuntamista varten, joten valitsemalla kaikki kentät siirtotiedostoon pidetään huoli myös siitä, että kaikki yhteensopivat tiedot saadaan siirrettyä. Lisäksi kaikkiin aineistoihin tulisi ruksittaa valinta “Ensimmäinen rivi on kenttäkuvaus”, jotta otsakkeet saadaan tulkittua aineistosta.