Kirjanpidon aloitus

Kirjanpidon vertailutietoja varten tulee olla avattuna tilikausista kuluva ja edellinen kausi.

Vertailusaldot suositellaan kirjattavaksi edellisen tilikauden ensimmäiselle kuukaudelle, jotta vertailutiedot näkyvät kuluvalla tilikaudella koko ajan riippumatta valitusta kaudesta.
Tällöin on huomioitava, että vertailutiedossa näkyy koko tilikauden ajan koko edellisen tilikauden vertailusaldo vuositasolla.
Vertailusaldot voidaan kirjata myös edellisen tilikauden viimeiselle kuukaudelle, jolloin koko edellisen tilikauden vertailusaldo vuositasolla näkyy vasta kuluvan tilikauden viimeisellä kaudella.

Vertailutietojen/edellisen tilikauden tietojen syöttäminen

Kirjanpidon luvut kirjataan tositelajilla Avaavat saldot, jotta taseen tileille ei tarvitse kirjata pakollisia vientilajeja.

Siirry kirjanpitoon ja valitse tositelaji Avaavat saldot.

Aloita valitsemalla kausi, jolle saldot viedään.
Anna tositteen päivämäärä.

Saldot viedään alhaalla oleviin Tili, Summa ja Selite -kenttiin.

Tili -kenttään syötetään tilinumero. Kenttään voi syöttää myös osan numerosta esim. 3 ensimmäistä numeroa tai siihen voi kirjoittaa tekstiä. Näissä tapauksissa ohjelma avaa tilivalikon, josta tilinumeron voi poimia.
Haku kenttään voit vielä tarkentaa hakua.

Summa -kenttään viedään tilin saldo, kredit-puolen (tulot) vientiin laitetaan miinusmerkki. Selitteeseen laitetaan haluttu teksti esim. Avaava saldo 2021, selite ei ole pakollinen. Selite nousee pääkirjalle.

Tiliöintiosion yläpuolella on kenttä Selite, jossa määritellään selitekentän käyttö ja sen kopiointi.
Mikäli ruksia ei ole Kysy -kohdassa, siirtyy summan jälkeen ohjelma suoraan toiselle riville tili-kenttään.
Kopioi arvo -kenttä taas kopio saman selitteen seuraavalle riville.

Rivit hyväksytään enterillä ja päästään seuraavalle riville.

Kun tuloslaskelman luvut on kirjattu, pitäisi Ero -kentässä näkyä tilikauden tulos.

Tilikauden tulosta ei kirjata, vaan tosite voidaan jättää erottamaan. Siinä tapauksessa laita ruksi kohtaan Hyväksy eroava tosite. Toimi näin myös siinä tapauksessa, että työ keskeytyy ja joudut tekemään välitallennuksen.
Vie taseen luvut erikseen omalla eroavalla tositteella, huomioi tositelajina sama Avaava saldo ja että tilikauden tulosta ei kirjata tässä vaiheessa.

Mikäli tosite halutaan menevän tasan (ero nolla), voidaan taseen luvut kirjata samalle tositteelle tuloslaskelman lukujen kanssa. Tämä on suositeltava tapa toimia.

1.1 Tositteen korjaaminen

Mikäli tositteen tallennuksen jälkeen huomataan, että syötetyissä luvuissa on virhe, joka pitää korjata, siirry kirjanpidon välilehdelle Tositteiden selailu.
Valitse tositelaji Avaavat saldot.
Vasemmalla näet kauden/kaudet, joille tositteita on kirjattu. Oikealla yläosassa näkyy kaudelle kirjattu/kirjatut tositteet.
Tositteen valinta näyttää alaosassa tositteen kirjaukset.
Valitse tosite, jota haluat korjata ja klikkaa oikealta kenttää Muokkaa.
Tosite avautuu takaisin Uudet tositteet -välilehdelle. Tee tarvittava korjaus riville, josta virhe löytyy ja tallenna tosite.

1.2 Kirjanpidon selailu

Kun avaavat saldot on syötetty, on hyvä vielä tarkistaa tuloslaskelma ja tase. Yksi tapa tarkistukselle on siirtyä web-sovelluksen puolelle ja avata Kirjanpidon selailu.

Kirjanpidon selailu löytyy Taloushallinto > Tositteet > Kirjanpidon selailu.

Voit valita kumman haluat näkyvän ensin Tuloslaskelman vai Taseen.
Valitse kausiväli minkä haluat katsoa.
Avaavien saldojen tarkistukseen riittää kirjauskauden valinta.
Valitse lopuksi Hae pitkä, jolla näet tilikohtaisen erittelyn.

Näkymään avautuu valitun kauden tuloslaskelma ja tase. Tarkista, että luvut ovat oikein ja oikeilla tileillä.

1.3 Edellisen tilikauden tuloksen kirjaaminen

Kun avaavat saldot on syötetty ja tarkistettu ja luvut ovat oikein eikä vuokrareskontraan/lainoihin/ostoreskontraan/myyntireskontraan tehdä enää muutoksia, voidaan edellisen tilikauden kirjanpidon kaudet sulkea.

Valitaan kirjanpidon ikkunassa ylhäältä Kirjanpito > Tilikaudet ja suljetaan kaikki 12 kautta edelliseltä tilikaudelta.

Kun tilikaudet on suljettu, valitaan ylhäältä Kirjanpito > Tositesyötän perustiedot ja varmistetaan,  että voittovaratili on oikein 2170 Edellisten tilikausien voitto (tappio) ja tilinpäätösvientien tositelajina on Autom.kirjaukset.

Kun asetukset ovat oikein, valitaan ylhäältä Kirjanpito > Tilinpäätös ja päätetään edellinen tilikausi  valitsemalla Päätä vuosi … ja vahvistetaan päättäminen.
Tämänjälkeen ohjelma ilmoittaa, että tilikausi on päätetty ja tilikauden tulos on kirjattu 2170 tilille. Varmista vielä, että tilikauden tulos oli oikea.

Mikäli tilikausi hyväksytään/lukitaan kokonaan tilinpäätöksen teon yhteydessä, sulkeutuu koko tilikausi niin, että lukuja tms. ei enää pääse muuttamaan.

Pelkkä päättäminen jättää tilikauden muokattavaan tilaan.

Lukitseminen/hyväksyminen on suositeltavaa tehdä siinä vaiheessa, kun tilikauden tilintarkastus on tehty ja on varmuus siitä, että tilikaudelle ei enää tarvitse tehdä muutoksia.

Siirtyvien saldotietojen syöttäminen

Taloyhtiön siirtyessä kesken tilikauden uudelle toimijalle, tulee alkusaldojen lisäksi viedä kirjanpitoon ns. siirtyvä saldotieto.

Siirtyvä saldo voidaan kirjata tositelajilla Pkviennit ja se kirjataan siirtymätilannetta edeltävän kuukauden viimeiselle päivälle, esim. uusi toimija aloittaa 1.8.2022 tällöin siirtyvät saldot kirjataan 31.7.2022.
Tietojen syöttöä varten tulee olla käytettävissä edellisen toimijan tekemät tuloslaskelma ja tase siirtymäajankohdasta.

Siirtyviin saldoihin viedään tuloslaskelma normaalisesti ja taseesta ne tilit joilla on ollut tapahtumia esim. saatavat, pankki jne. Näiden tilien osalta syötetään summaksi tilien erotus avaavaan saldoon nähden.

Siirtyvät saldot syötetään kuten avaavat saldot, on kuitenkin huomioitava, että joihinkin tasetileihin on muistettava syöttää myös vientilaji (ohjelma muistuttaa tästä mikäli tilikartalla on määritetty tilin asetuksiin vientilaji pakolliseksi). Esim. lainatileissä käytettään vientilajeja, mikäli lainaan on tilikauden aikana tullut lainan lyhennyksiä.

Fivaldissa käytettävät vientilajit ovat:

Lisätietoja vientilajeista löydät Taloushallinnonnon ohjeesta Vientilajit.

Kun siirtyvät saldon on syötetty on hyvä tarkistaa tuloslaskelma ja tase kuten avaavien saldojen kohdalla esim. Kirjanpidon selailun kautta.

Mikäli siirtyvissä saldoissa on ollut ennakoita ja saatavia, nämä on kirjattava myös sidoksille. Lisää tietoa ohjeessa Siirtyvät saatavat ja ennakot vuokrareskontrassa.