Veroilmoitukset muodostetaan Fivaldin Verolomakkeet-sovelluksella. Verolomakeaineisto ja mahdolliset liitteet ladataan Fivaldista omalle tietokoneelle ja ne lähetetään edelleen verohallinnolle ilmoitin.fi-sivuston kautta.
Veroilmoitusten muodostaminen vaatii seuraavat oikeudet:
- Kirjanpito-sovellukseen (Sovellukset)
- Verolomake (yleinen) -raporttiin
- Tilikartta-rekisteriin (Rekisterit)
Tilikartan asetukset
Valitse Tilikartta-sovelluksessa viralliselle tilipuitteelle Veroilmoitustilipuite -asetus.
Jokin tilipuite on valittava veroilmoitustilipuitteeksi, muuten ohjelma ei muodosta veroilmoitusta lainkaan.
Kun tilipuite on valittu veroilmoitustilipuitteeksi, ohjelma tuo veroilmoituslomakkeita ohjaavat koodit kyseisen tilipuitteen tiliryhmille, kun napsautat Verolomakkeet-sovelluksessa Päivitä tiliryhmätiedot-painiketta (tai jos valitset Kyllä, kun ohjelma kysyy tiliryhmätietojen päivityksestä):
Arvojen noutaminen verolomakkeelle kirjanpidosta
- Avaa Verolomakeet-sovellus Fivaldin Kirjanpito-sovelluksen ylävalikosta (Kirjanpito > Verolomakkeet).
- Valitse oikea tilikausi ja lomakkeiden vuosi.
- Fivaldi pyrkii jo Verolomakeet-sovellusta avattaessa valitsemaan yrityksen nimen ja tilikartan perusteella, mikä yhtiömuoto ja päälomake on kyseessä. Voit tarvittaessa vaihtaa valinnan oikeaksi.
- Kun olet valinnut oikean verovuoden ja lomakkeen, napsauta Päivitä tiliryhmätiedot -painiketta päivittääksesi tilikartalle kyseisen vuoden verolomake- ja tiliryhmäpäivitykset. Tämä päivityspyyntö tulee tehdä ennen kuin kyseiselle verovuodelle noudetaan tietoja, paitsi silloin, jos ohjelma toteaa, että käytössä ei ole standarditilikartta.
Tiliryhmätietojen päivitys yliajaa mahdolliset käsin tehdyt muutokset tilikartalla verolomake-kentissä. Älä siis paina Päivitä tiliryhmätiedot -painiketta, jos olet tehnyt käyttäjäkohtaisia muutoksia tilikartan ohjauksiin. Tarkista näissä tilanteissa uuden verovuoden tiliryhmätietoihin ja -ohjauksiin tulleet mahdolliset vuosimuutokset ja päivitä ne tarvittaessa käsin Tilikartta-sovelluksessa.
- Napsauta Hae arvot -painiketta, jolloin ohjelma poimii kirjanpidon luvut valittuna olevalle lomakkeelle.
- Voit kirjoittaa veroilmoituslomakkeille myös lisätietoja, kuten osakkaat, osingonjako ym. Tiedot säilyvät lomakkeilla seuraavaa vuotta varten. Ohjelma kysyy seuraavan vuoden lukuja haettaessa, kopioidaanko ko. tiedot uudelle lomakkeelle.
Laskentakaavat
Veroilmoituksen muodostaminen perustuu valittuun veroilmoitustilipuitteeseen ja sen ohjauksiin sekä erilaisiin verolomakekenttien laskentakaavoihin. Mikäli muokkaat tilipuitetta, tulee muutosten yhteydessä aina huomioida vaikutus veroilmoituslomakkeisiin. Veroilmoituslomakkeiden tietojen oikeellisuus on aina tarkastettava ennen niiden lähettämistä verohallinnolle.
Jos yhtiön käytössä ei ole mikään Fivaldin oletustilikartoista ja halutaan käyttää veroilmoitus- tai tasekirjatoimintoja, on laskentakaavat ja tilikartan sekä tasekirjan ohjaukset rakennettava manuaalisesti.
Esimerkki 1. Laskentakaava myyntisaamisten laskemiseksi.
Tilikartassa on Myyntisaamiset-tiliryhmälle annettuna Verolomakerivi-kenttään Verolomake-ohjelman 419 -kentän numero.
Kyseisellä laskentakaavalla kaikki Myyntisaamiset-tiliryhmän alla olevat tiliryhmät tileineen lasketaan yhteen kyseiseen kenttän arvoksi.
Esimerkki 2. Laskentakaava liikevaihdon laskemiseksi.
Tilikartassa on Myyntituottojen -tiliryhmälle valittuna Ryhmäsumman nimi.
Kyseisellä laskentakaavalla kaikki Myyntituotot-tiliryhmän alla olevat tiliryhmät tileineen lasketaan yhteen ja tästä vähennetään tilit 3470 ja 3447 (Osinkotuotot, Osinkotuotot verovapaat).
Esimerkki 3. Laskentakaava Rahoitusomaisuus yhteensä -summakentän laskemiseksi:
Kyseisellä laskentakaavalla lasketaan verolomake-ohjelman kenttien 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 463, 426, 427 ja 428 arvot yhteen.
Rivi toimii myös verolomakerivi 435 laskennan perusteena:
Esimerkki 4: Käsin tehty laskentakaava
Voit tehdä ohjauksia tilikartan tileille, ryhmäsummille tai viittauksia toisiin verolomakeriveihin myös käsin käyttämällä laskentakaavoja. Kirjoita laskentakaava verolomakkeen alareunassa olevaan Kaava-kenttään.
Voit tehdä kentässä yksinkertaisin laskutoimituksia: plus- (+), miinus- (-), kerto- (*) ja jakolaskuja (/). Laskutoimitusmerkin molemmin puolin on oltava välilyönnit (esim. välilyönneillä $(7000) + $(7001) toimii, mutta ilman välilyöntejä $(7000)+$(7001) ohjelma antaa virheilmoituksen kaavan toimimattomuudesta).
Viittaukset tapahtuvat seuraavasti:
- Kirjanpidon tili: $-merkki ja tilinumero suluissa.
- Esim. $(7000) hakee tilin 7000 arvon.
- Voit hakea vain tilin debet- tai kredit-puolen kirjaukset lomakkeelle lisäämällä tilinumeron perään pilkun sekä kirjaimen D (debet) tai K (kredit). Huomioi, että arvo tuodaan aina positiivisena lukuna.
Esim. $(7000, K) hakee kaikki tilin 7000 kredit-kirjaukset positiivisena lukuna.
- Tiliryhmälle määritelty ryhmäsumman nimi: $-merkki ja ryhmäsumman nimi suluissa.
- Esim. $(liikevaihto) hakee niiden tilien summan, joiden tiliryhmällä on Tilikartta-rekisterissä Ryhmäsumman nimi -kentässä liikevaihto-teksti.
- Verolomakerivi: verolomakerivin numero hakasuluissa.
- Esim. [759] hakee verolomakerivin 759 arvon.
Tässä esimerkissä lasketaan tilien 7000 ja 7001 arvot yhteen kirjoittamalla laskentakaava kenttään: $(7000) + $(7001):
Voit myös kirjoittaa arvon suoraan verolomakerivin tyhjään kenttään:
Veroilmoituslomakkeen tulostus
Mikäli veroilmoitus halutaan laatia ja lähettää paperisena, on lomakkeet tulostettava Verohallinnon palvelussa ja täytettävä käsin (esim. 6B ja liitelomakkeet). Fivaldin lomakkeiden ulkoasu ei vastaa Verohallinnon lomakkeita, mutta voit tulostaa Fivaldista lähetetyt lomakkeet oikeellisuuden tarkastamista ja arkistointia varten.
Veroilmoitusaineiston muodostus
Kun veroilmoituksen oikeellisuus on tarkastettu ja verolomakkeet täydennetty, voit muodostaa Fivaldista aineiston Verohallinnolle lähettämistä varten. Muodota aineisto napsauttamalla Tyvi-aineisto-painiketta. Tällöin aineisto latautuu Fivaldista omalle tietokoneelle ja voit lähettää sen edelleen verohallinnolle ilmoitin.fi-sivuston kautta. Aineiston nimeä ei saa muuttaa.
Liitelomakkeiden (esim. 62-lomakkeen) mukaan ottaminen vaatii valinnan asettamisen liitelomakkeen Tulostetaan ja tyvi-aineistoon -kohtaan ennen aineiston muodostamista.
Fivaldi tarkistaa aineiston oikeellisuuden ennen sen muodostamista. Jos esimerkiksi pakollisia tietoja puuttuu tai kentissä on väärän merkkisiä arvoja, ilmoittaa ohjelma tästä ja pyytää korjaamaan virheelliset tiedot. Jos napsautat Virheet lomakkeella -ruudulla olevaa virheilmoitusriviä, siirtyy kursori ilmoituksella siihen kohtaan, jossa virhe on. Kun olet korjannut kaikki virheet ja puutteet, muodosta aineisto uudelleen.
Tuloslaskelman ja taseen tallentaminen liitteeksi
Voit liittää taseen ja tuloslaskelman lähetykseen muodostamalla siitä oma aineistonsa napsauttamalla Tulos ja tase liitteeksi -painiketta:
Jos olet valinnut lomakepohjaksi Yhdistyksen verolomakkeen (6C), verolomakevuodesta 2023 lähtien ohjelma kysyy uuden sovellusikkunan puolella, tulostetaanko Pitkä tulos ja tase (yhdistys ja säätiö) vai Tulos ja tase (julkisyhteisö).
Verolomakeaineisto ja mahdolliset liitteet ladataan Fivaldista omalle tietokoneelle. Lähetä ne edelleen Verohallinnolle ilmoitin.fi-sivuston kautta.
Veroilmoitusaineiston lähetys Verohallinnolle
Kun olet tallentanut veroilmoitusaineiston ja mahdolliset muut liitteet Fivaldista omalle koneellesi, siirry ilmoitin.fi-palveluun ja lähetä aineisto tunnistautuneena Verohallinnon Aineiston lähetysohjeen kuvaamalla tavalla. Verohallinto tarkistaa aineiston lähetyksen yhteydessä. Jos Verohallinnon tarkistus havaitsee aineistossa virheitä, tulee nämä korjata Fivaldissa. Tämän jälkeen muodosta aineisto Fivaldista uudelleen ja lähetä korjattu aineisto ilmoitin.fi:ssä.
Lisätietoa tarvittavista tunnistautumisiin ja oikeuksiin liittyvistä asioista löydät ilmoitin.fi-sivuston Tunnistustavat, valtuudet ja edustusoikeudet -ohjeesta.
Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei
Send feedback