HUOMIOI: Maksatus on mahdollista tehdä myös Fivaldin Ostolaskujen kierrätys -sovelluksesta. Lue myös: Web-maksatuksen ohjekokonaisuus.

Visma Fivaldin Maksatus-sovellus avataan Ostoreskontran ylävalikosta (sovellusikkuna > Ostot-välilehti > Ostoreskontra > ylävalikosta Ostoreskontra > Maksatus).

Erät-välilehti

Maksatus avautuu Erät-välilehdelle, jossa luodaan ja käsitellään maksatuseriä, eli maksatusaineistoja. Lisäksi Erät-välilehti näyttää aiemmin luotujen maksatuserien tilan. Tässä ohjeessa kuvataan välilehden kentät ja toiminnallisuudet.

Erien hakuun liittyvät toiminnot

Erähaku-otsikon alla olevilla valinnoilla voidaan Erät-välilehdelle hakea näkyviin aiemmin luotuja maksatuseriä tarkasteltavaksi/käsiteltäväksi. Hakutulos näkyy annettujen kriteerien perusteella sivun keskiosassa.

Pankkiyhteys-pudotusvalikkoValitse joko Fivaldin omalla pankkiyhteysohjelmalla maksatettavat erät vai Fivaldin ulkopuolisella pankkiohjelmalla maksettavat erät.
Yritys/Yritysryhmä-valinta sekä pudotusvalikkoValitse se yritys tai yritysryhmä, jonka maksatuseriä haluat tarkastella/käsitellä. Pudotusvalikon vaihtoehdolla kaikki <Kaikki> saa näkyviin kaikkien niiden yritysten maksatuserät, joihin käyttäjällä on oikeudet.
Maksutyyppi-valinnatValitse joko SEPA-maksu tai Valuuttamaksu.
Pankkiryhmä-pudotusvalikkoValitse se pankki, jonka eriä halutaan käsitellä, tai vaihtoehtoisesti <Kaikki>. Tätä toimintoa tarvitaan erityisesti silloin, kun halutaan lähettää useampi saman pankkiryhmän aineisto kerralla.
Näytä-valinnatValitse joko kaikki erät tai rajaa näkyviin pelkästään lähettämättömät / hyväksytyt / hylätyt erät.
Hyväksytyt ja hylätyt, maksupäivä alkaen -kenttäSyötä kenttään se maksupäivä (päivämäärä muodossa PP.KK.VVVV), josta lähtien haluat erät näkyviin.

Erien luomiseen ja käsittelyyn liittyvät toiminnot

Hakuun liittyen toimintojen lisäksi Erät-välilehden toiminnoilla voidaan luoda uusia maksatuseriä ja käsitellä niitä.

Luo maksatuseriä
-painike
Aloita uuden maksatuserän ns. automaattinen luonti napsauttamalla.
Luo tyhjä maksatuserä ‑painikeAloita uuden maksatuserän ns. manuaalinen luonti napsauttamalla. Tällöin aukeaa tyhjä maksatuserä, jonne voit poimia haluamasi laskut yksitellen.
Tulosta valitut aineistot ‑painike

Tulosta valitsemasi erät napsauttamalla. Erät valitaan listalta joko valitsemalla kunkin rivin vasemmassa reunassa oleva valintaruutu tai alareunan Valitse kaikki -painikkeella.

Lähetä pankkiohjelmaan
-painike / Luo aineisto
-painike

Painikkeen teksti riippuu siitä, käytetäänkö Fivaldin Pankkiyhteyttä (Lähetä pankkiohjelmaan) vai Fivaldin ulkopuolista pankkiohjelmaa (Luo aineisto). Maksuaineisto voidaan muodostaa valituista saman pankkiryhmän eristä. Ennen erien valintaa on valittava pankkiryhmä, johon aineisto halutaan lähettää maksettavaksi. Erän tila vaihtuu painikkeen käytön jälkeen tilasta A (avoin) tilaan L (lähetetty). Mikäli tila on V (virheellinen), maksun saajan tilinumero puuttuu aineistosta.

Lähetä pankkiohjelmaan -painikkeen napsauttaminen lähettää valitut maksatuserät Fivaldin Pankkiyhteys-ohjelmaan

Luo aineisto -painikkeen painaminen aloittaa maksatuserän tallentamisen haluttuun hakemistoon omalle tietokoneelle.

Hyväksy valitut -painike

Erät hyväksytään manuaalisesti sen jälkeen, kun summat on veloitettu tililtä, mikäli käytössä ei ole automaattista hyväksyntää Fivaldin Pankkiyhteydellä pankista noudettujen SEPA-palautteiden kautta.

Valitut aineistot voidaan hyväksyä yhtäaikaisesti. Vain L (lähetetty) -tilassa olevat aineistot voidaan hyväksyä. Maksut saavat hyväksynnän jälkeen tositenumeron ja ne kirjaantuvat maksutositteiksi ostoreskontraan ja kirjanpitoon.

Valitse kaikki -painikeValitsee kaikki erät.
Poista valinnat -painikePoistaa valinnan kaikista eristä.

Jos haluat käsitellä vain yhtä erää, napsauta sen kohdalla hiiren kakkospainikkeella, jolloin näkyviin tulee lista toiminnoista:

• Tulosta aineisto
  • Luo tiedosto/Lähetä pankkiohjelmaan
  • Hyväksy aineisto
  • Poista erä
  • Näytä SEPA-palaute

Valittu toiminto käsittelee ainoastaan kyseisen rivin maksatusaineistoa.

Eräkohtaiset tiedot

YritysYritys, jonka maksatuserästä on kyse.
Tila

Näyttää, missä tilassa erä on. Eri tilat ovat:

• Avoin = Erä on muodostettu, mutta ei ole vielä Fivaldin Pankkiyhteydessä.
    • Sivun alareunan tiedot tällöin: Tila: A ja Maksutila: FV
  • Lähdössä = Erä on lähetetty Fivaldin Pankkiyhteyteen.
    • Sivun alareunan tiedot tällöin: Tila: L ja Maksutila: FV
  • Saapunut pankkiin= Saapunut pankkiin teknisesti oikeassa muodossa.
    • Sivun alareunan tiedot tällöin: Tila: L ja Maksutila: ACTC
  • Pankissa käs:ssä= Erä on pankissa maksukäsittelyssä (esim. odottaa maksupäivää).
    • Sivun alareunan tiedot tällöin: Tila: L ja Maksutila: ACCP
  • Pankissa ositt käs= Pankissa osittain käsitelty. Tarkoittaa tilannetta, jossa vähintään yksi tapahtuma on käsitelty, mutta mitään ei ole hyväksytty.
    • Sivun alareunan tiedot tällöin: Tila: L ja Maksutila: PART
  • Osittain hyväksytty= Vähintään yksi erän maksutapahtumista on hyväksytty, muut tapahtumat voivat olla vielä käsittelyssä tai hylätty.
    • Sivun alareunan tiedot tällöin: Tila: H ja Maksutila: PART
  • Hylätty pankissa = Koko erä on hylätty.
    • Sivun alareunan tiedot tällöin: Tila: L ja Maksutila: RJCT
  • Hyväksytty = Koko erä on hyväksytty
    • Sivun alareunan tiedot tällöin: Tila: H
Maksuerän tilojen automatiikka perustuu siihen, että käytössä on kolmannen asteen SEPA-palautteet. Katso myös kohta SEPA-maksun palautteet ja aineistojen automaattinen hyväksyntä ohjeessa Maksatuserien käsittely.
MaksupäiväErän maksupäivä.
PankkitiliErän maksuun käytettävä pankkitili.
TyyppiOnko kyseessä ostolasku vai kassamaksu.
Aineisto luotuErän luontiaika.
Maksujen määrä

Montako maksua/tapahtumaa erä sisältää.

Summa EURErän maksujen/tapahtumien yhteenlaskettu summa.

Tarkista tili -ilmoitus

Jos jollakin maksatuserän laskulla on valittuna pankkitili, joka eroaa asiakkaan tietoihin Yritysrekisterissä tallennettuun pankkitiliin, Fivaldi huomauttaa tästä kyseisen erän kohdalla Tarkista tili -ilmoituksella. Eri tili Yritysrekisterissä ei estä laskun maksamista, vaan ohjelman antama huomautus on ainoastaan informatiivinen. Voit käydä tarkistamassa ja päivittämässä asiakkaan tilitiedot Yritysrekisterissä.