Lainaosuussuoritukset

Lainaosuustilisiirtojen tulostus

Kun osakas haluaa maksaa lainaosuutensa pois, tarkistetaan ensin, että lainalla on kaikki tapahtumat oikein ja tämän jälkeen tulostetaan tilisiirto osakkaalle.

Valitse lainaosuuslaskennassa Maksulappujen tulostus (sovellusikkuna > Kiinteistöhallinta > Lainaosuuslaskenta > ylävalikon Lainaosuuslaskenta > Maksulappujen tulostus).


Maksulappujen tulostus -ikkuna


  1. Valitse Laina (hanke), jolle lainaosuus lasketaan.
  2. Huoneisto-kohdassa voi valita halutun huoneiston tai ajaa maksulaput kaikille (oletus).
  3. Fivaldi määrittää oletuksena Laskentapäiväksi kuluvan kuukauden viimeisen päivän ja Eräpäiväksi viikko ennen laskentapäivää. Voit muokata Laskentapäivää ja Eräpäivää vapaasti.
  4. Valitse, maksetaanko
    • Tietyt osuudet: määritä maksettava prosenttiosuus, Fivaldi laskee tilisiirron loppusumman prosenttiosuuden mukaan.  (Ajossa tarkistetaan mahdollinen jo maksettu osuus. Tämän jälkeen ei voi tulostaa enää pienempää prosenttiosuutta.)
    • Vapaasti: voit määritää pienimmän maksettavan summan.
  5. Kohdassa Kulut maksulappuihin näkyvät kaikki tilisiirroille määritellyt lisäkulut. Lisäkulut määritellään Lainojen perustiedossa Tiliöintitiedot-välilehdellä.
    Tilisiirrolla näkyvät kaikki kulut, jotka on määritelty Kulu-/tuottotiliöinnit -kohtaan ja joiden Kirjaustyyppi on Tuottokirjaus muu. Voit lisätä kohtaan Nimi tilisiirrolle tekstin, joka näkyy tilisiirrolla. 
  6. Napsauta Hae huoneistot -painiketta. Velalliset huoneistot -ikkuna aukeaa. Valitse se huoneisto tai ne huoneistot, joille maksulaput tulostetaan ja napsauta Tulosta laput -painiketta. Tulostus-ikkuna aukeaa. 

Tulostus-ikkuna


Valitse Tulostus-ikkunassa tilisiirtojen tulostuskohde:

  • Näyttö: Tilisiirrot tulostuvat tietokoneen näytölle Formaatti-valikossa valitussa muodossa. Voit tallentaa tiedoston omalle tietokoneellesi.
  • Sähköposti: Tilisiirrot lähetetään sähköpostilla Sähköposti-kohdan Vastaanottaja-kentässä määriteltyyn osoitteeseen Formaatti-valikossa valitussa muodossa. Syötä Vastaanottaja-kenttään se sähköpostiosoite, johon haluat lähettää tilisiirrot. Syötä Aihe-kenttään sähköpostin otsikko. 
  • Paikallinen tulostin: Tilisiirrot tulostetaan paikallisella tulostimellasi.
  • Jakelu: Tilisiirrot lähetetään sillä jakelutavalla, joka henkilölle on valittu Henkilöt-rekisterin Lähetysryhmissä Asukastulosteille. Valitse myös haluttu Kirjeluokka, jos henkilölle on määritelty, että asukastulosteet lähtevät Massatulostuspalveluna. Lue myös ohje Massatulostuspalvelun rekisteröinti.

Lisää liitteet - painikkeen takaa voit lisätä liitteet (esim. huoneiston lainaosuuslaskelman) mukaan tulostukseen/lähetykseen. Liite on ensin tallennettava arkistoon. Lisätietoja ohjeessa Tiedoston lisääminen arkistoon.

Kun olet tyytyväinen tulostuksen määrityksiin, tulosta tai lähetä tilisiirrot napsauttamalla Tulosta/Lähetä-painiketta.


Tulostettujen tilisiirtojen tarkastelu

Tulostettu tilisiirto jää Fivaldin muistiin ja löytyy Lainaosuuslaskennan ylävalikosta valitsemalla Tulostetut maksulaput. Maksulapun voi tulostaa uudelleen valitsemalla maksulapun ja valitsemalla hiiren oikean ja Tulosta maksulappu.
Lähetetyt tilisiirrot näkyvät myös rivinä Fivaldin Lähetysjonossa.


Saapunut lainaosuussuoritus

Lainaosuudet jäävät vuokrareskontraan käsin kohdistettaviksi. Käy kohdistamassa suoritus lainaosuuslaskennan tulostettuun tilisiirtoon. Lisätietoja kohdistamisesta löydät Vuokrareskontran käsikirjasta kohdasta Vuokrareskontran näkymä (viimeinen kohta ohjeessa).

Mikäli kohdistus ei onnistu, tulee suoritus kirjata lainaosuuslaskentaan tapahtumatyypillä Huoneiston velkaosuussuoritus. 

  • Valitse huoneisto.
  • Valitse maksutilisiirto.
  • Anna kirjauspäiväksi suorituksen maksupäivä (tämän mukaan menee kirjanpitoon tieto)
  • Kirjaa saapunut suoritus.

Mikäli tilisiirrolle oli lisätty pankin kulu, ohjelma lisää kulun Kulu-/tuottotiliöinti kohtaan.

Kun suoritus on kirjaantunut, nollaantuu huoneiston velalliset yksiköt seuraavan kuun alsuta. Myös sidokselta nollaantuu velalliset yksiköt.

Muista ajaa tavoitteet huoneistolle uudestaan reskontraan.

Näytä kirjaus -painikkeen takaa voit tarkastella kirjanpitoon menevän tositteen kirjauksia.



Osakaslyhennys pankkiin

Maksa osakaslyhennys pankkiin ja kirjaa tekemäsi osakaslyhennys lainaosuuslaskentaan tapahtumapyypillä Lainanlyhennys (velkaosuussuoritus).

  • Anna tapahtuma- ja kirjauspäivä.
  • Ohjelma ehdottaa lyhennettäväksi velkaosuuden pääoman osuutta (lainaosuus). Laita rasti lyhennettävän osuuden kohdalle.
  • Anna Lyhennys kohtaan pankkiin tehtävän lyhennyksen määrä.
  • Selitteeseen voit kirjoittaa halutessasi selvityksen lyhennyksestä.
  • Kirjaa lyhennys.

Näytä kirjaus -painikkeen takaa voit tarkastella kirjanpitoon menevän tositteen kirjauksia.
Ohjelma lisää automaattisesti lainatilin (2431) viennille vientilajin 11-osakaslyhennykset. Vientilajit määritellään Lainaosuuslaskennan perustiedoissa.






Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.