Tämän ohjeen sisältö on päivitetty joulukuussa 2016. Huomioithan, että Fivaldi on saattanut päivittyä toiminnallisuuden osalta ohjeen päivityksen jälkeen. Mikäli sinulla herää kysyttävää, olethan meihin yhteydessä.

Henkilön perustiedot

• Nimitiedot.
  • Kansalaisuus ja kielikoodi tulevat oletuksena yrityksen perustiedoista.
  • Syntymäaika + henkilötunnuksen loppuosa tai vaihtoehtoisesti y-tunnus.
    • Hetun loppuosa -kenttään syötetään vain henkilötunnuksen neljä viimeistä merkkiä. Jos henkilö on syntynyt 2000-luvulla, henkilötunnuksen alkuosan ja loppuosan välissä olevaa A-kirjainta ei siis syötetä mihinkään.
  • Poikkeava päivärahamaksuprosentti, Yel-vakuutuksen alaiset.
  • Veronumero.
  • Palkkalaskelmien lähetystapa.
  • Verotuskuntaa ei enää uusissa verokorteissa ole, jätetään tyhjäksi.
  • Henkilön sähköpostiosoite ja puhelinnumero.
  • Henkilön palkkatili tai jos sitä ei ole, valitse kohta Maksu kassasta.
  • Osoitetiedot.

Verokortit

Voit hakea palkansaajien verokortit suorasiirtona verottajan palvelusta. Katso ohje Uudet verokortit.

• Syötä verokortin voimassaolotiedot sivun vasemman reunan Alkupvm. ja Loppupvm. -kenttiin. Jos verokortti on voimassa toistaiseksi, jätä Loppupvm.-kenttä tyhjäksi.
  • Syötä Portaat-kohdassa verokortin Alaraja (0), Yläraja (verokortin tuloraja) ja Veroprosentti.
  • Jos lisäät toisen portaan, edellisen portaan yläraja kopioituu automaattisesti seuraavan portaan alarajaksi. Jätä viimeisen portaan yläraja tyhjäksi.

Näytä tapahtumat -painiketta napsauttamalla ohjelma avaa Kumulatiiviset palkat -ikkunan, jossa pystyt tarkastelemaan tietoja. Näytä nollatut -valintaruudun valitseminen tuo näkyviin myös nollatut kumuloinnit.

Tallenna alkuarvot -toimintoa käytetään, kun vanhat ansiot täytyy saada tallennettua verokortille. Syynä voi olla esim. se, että edellisessä työpaikassa on tienattu ansioita, jotka on otettava huomioon nykyisessä verokortissa. Myös tilanteessa, jos palkanlaskentaohjelma vaihtuu kesken vuoden, syötetään vanhan verokortin tiedot käsin, jotta veron laskenta menee oikein. Vuodesta 2019 alkaen käytössä oleva verokortti (B) ei käytä veropäiviä, joten Veropäivät-kenttään voi syöttää nollan (0).

Nollaa kumulointi -toimintoa käytetään, kun palkansaajan kumulatiivinen ansio täytyy nollata. Tätä käytetään esim. vuodenvaihteessa. Voit nollata kumuloinnit myös massana valitsemalla Palkansaajat-rekisterin ylävalikosta Palkanlaskennan henkilöt > Kumulointien nollaus.

Muutosverokortti

Jos palkansaaja toimittaa muutosverokortin tai ilmoittaa ainoastaan uudesta veroprosentista ilman varsinaisen muutosverokortin toimittamista:

• Syötä palkansaajan vanhalle verokortille loppupäivä Loppupvm.-kenttään ja tallenna.

• Syötä uusi verokortti uudelle riville antamalla sille alkupäivämäärä. Jätä Loppupvm.-kenttä tyhjäksi.
  • Syötä muutosverokortin tiedot Portaat-kohdassa ja tallenna.

Jos haluat syöttää kumulatiiviset tiedot, napsauta sivun oikeassa alareunassa olevaa Tallenna alkuarvot -painiketta. Ohjelma avaa Alkuarvojen syöttö -ikkunan, jossa voit syöttää alkuvuoden aikana verokortille kertyneet ansiot, jotta kumuloinnit eivät lähde uudella verokortilla nollasta.

Työsuhteet

• Palkansaajalla on oltava Alkupvm.-kentässä työsuhteen alkupäivä, jotta hänelle voidaan tehdä palkkalaskelma.
  • Merkitse työsuhteen Tyyppi ja henkilön Suorituslaji. Nämä ovat pakollisia tietoja.
  • Valitse Palkkaustapa, Vuosiloman ansaintasääntö ja mahdollinen Työssäolonajan oikaisu.
  • Työaikajärjestelmä, Eläkeikä, Sovittu viikkotyöaika ja Ammattinimike voidaan lisätä tarvittaessa.
  • Valitse Ammattiliiton osasto, mikäli palkansaajan palkasta peritään ay-jäsenmaksu.
  • Valitse Vakuutukset, jos henkilö on TyEL-vakuutuksen alainen.
  • Väliaikainen palkanmaksuesto -osioon merkitään tarvittaessa palkanmaksueston päivämääräväli, valitaan eston syy, sekä merkitään, onko lomaoikeus voimassa eston aikana.
  • Kk-täsmennys saajakohtaisella erittelyllä (112) valitaan suorituslajien H-H6 kohdalla tai mahdollinen merityötulon cross trade-aika kuukausina.
  • Työsuhteen päättyessä lisätään Loppupvm.-kenttään työsuhteen loppupäivä.
    • Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää esim. palkkalajia 9005 Työsuhteen päättyminen lopputiliä maksettaessa ja antaa päivämääräksi työsuhteen loppupäivä, jolloin maksetuksi merkintä vie päivämäärän työsuhteen loppupäivämääräksi.

Ay-viite-painiketta napsauttamalla pääset määrittelemään työntekijän ay-jäsenmaksun viitenumerot:

Henkilön palkkalajit

• Jos palkansaajan palkkakirjaukset kirjautuvat tietyille seurantakohteille, valitse seurantakohteet palkansaajalle ennen palkkalajien valintaa Henkilön palkkalajit-välilehdellä.
    • Jos seurantakohteet otetaan pois käytöstä, tulee ne poistaa kaikista henkilön palkkalajeista, ei vain voimassaolevista.
  • Valitse palkansaajalle henkilöryhmä, jolloin hän saa henkilöryhmälle valitut palkkalajit. Henkilöryhmä on pakollinen tieto.
  • Lisää palkansaajalle tarvittaessa henkilöryhmästä puuttuvat palkkalajit kuten esim. luontoisedut, ulosotto, ay-maksu ja valitse näille asetus Aina palkkalaskelmaan.
  • Anna vakiopalkkalajeille (esim. kuukausipalkka) palkansaajan vakioarvot. Voit lisätä palkansaajalle saman palkkalajin useampaan kertaan rajaamalla a-hinnan vaikutusta esim. alku- ja loppupäivämäärillä.

Luontoisedut ja ulosottotiedot

Palkansaajalle kuuluvat luontoisedut valitaan Luontoisedut-osiossa, jotta ne näkyvät verottajan vuosi-ilmoituksella. Valitse Luontoisetu-sarakkeen pudotusvalikosta oikea luontoisetu ja anna sille voimassaolopäivät Alkupvm. ja Loppupvm.-kenttiin. Jos luontoisetu on voimassa toistaiseksi, jätä Loppupvm.-kenttä tyhjäksi.

Ulosottoon liittyvät tiedot annetaan Ulosottotiedot-osiossa: ulosottoa varten annetaan Perustiedot ja maksamista varten Maksutiedot.

Ulosoton maksamiseen voidaan antaa tarvittaessa myös RF-viite. Tulosteena otetaan Ulosoton tilisiirrot.

Lomaoikeus

Ohjelma laskee automaattisesti henkilön lomaoikeuden uudelleen jos lomaoikeuteen vaikuttaviin perustietoihin tehdään muutoksia.

Keskiansiot

Keskiansiot-välilehdellä näkyvät palkansaajan keskiansiokaudet sen jälkeen, kun nämä on laskettu. Katso ohje keskiansiokausien perustamiseen ohjeesta Keskiansiokaudet. Katso myös ohje Keskiansion laskettaminen.

Voit syöttää keskiansiot myös käsin Syötä keskiansio -painiketta napsauttamisen jälkeen avautuvassa Keskiansion syöttö -ikkunassa.

Kertymät

Kertymät-välilehdellä näkyvät palkansaajan kertymät. Esim. lomakertymässä on huomioitavaa, että lomavuosi vaihtuu maalis-huhtikuun vaihteessa ja lomavuodeksi merkitään se kalenterivuosi, jolloin lomavuosi päättyy. Kun syötetään kertymään vaikuttavia palkkalajeja, kohdistuvat ne aina edelliselle lomavuodelle riippuen siitä mille palkkakaudelle ne syötetään.

Merkkipäivät

Merkkipäivät-välilehdellä voit tallentaa palkansaajan merkkipäivät.