Perintä/maksuhuomautukset

Perintää/maksuhuomautusten ja viivästyskorkojen ajoa varten tulee ensiksi perustaa tarvittavat maksulajit Maksulajit-rekisteriin.

Maksulajin tyypiksi valitaan perintäkulu-maksulajille Perintäkulut ja viivästyskorko-maksulajille Korot. Molemmille maksulajeille täpätään myös Korkokielto-täppä.

Tämän jälkeen maksulajeille täydennetään tiliöintitiedot. Huom! kuvaruutukaappauksissa olevat tiliöintitiedot ovat vain esimerkkejä ja ne tulee määritellä yrityskohtaisesti yrityksen tarpeiden mukaisesti.

Tiliöintitietojen lisäksi maksulajeille annetaan voimassaolokuukaudet ja maksulajin hintatiedot. Tämän jälkeen luotu maksulaji tallennetaan.

Kun maksulajit on perustettu, Yhtiön ohjaustiedot -rekisteriin tulee määritellä perinnän ja viivästyskorkojen perusasetuksen Perintä ja korot -välilehdellä. Tähän täydennetään omaan yritykseen sopivat määritykset.

Perintätiedot pitää perustaa käsin yhdelle yhtiölle. Sen jälkeen ne voi lisätä kopioimalla toisille perustettaville yhtiöille napsauttamalla painiketta Kopioi yrityksille. Jatkossa voi myös uudelle taloyhtiölle kopioida vastaavat tiedot toiselta taloyhtiöltä napsauttamalla painiketta Kopioi Yritykseltä.

Uuden perintäkierroksen lisääminen tapahtuu painamalla ruudun keskellä olevaa Lisää uusi-painiketta. Tekstiin kannattaa kirjoittaa myös yhteystiedot, mihin voi ottaa yhteyttä maksukehotuksen tiimoilta.

Perintäkirjeelle tulostuvia tekstejä pääsee muokkaamaan hakemalla Kierros–valikosta haluttu perintäkierroksen kirje ja muokkaamalla tekstiä. Muista tallentaa.

Perintäajo

Perintäajo suoritetaan Vuokrareskontra-sovelluksesta: Vuokrareskontra > Ylhäältä Vuokrareskontra > Perintä > Perintäajo.
Mikäli asukkaalla on ennakkoa, ohjelma muodostaa myös palautusilmoituksen, jonka voi lähettää osakkaalle/asukkaalle.

Perinnän seurantapäivä = Maksuhuomautus muodostuu tämän päivän tilanteen mukaan. Oletuksena kuluva päivä.

Lasketaanko viivästys korot = Ohjelma laskee mukaan myös viivästyskorot.

Viivästyskoron laskentapäivä = Tähän päivämäärään saakka lasketaan viivästyskorot. Oletuksena kuluva päivä.

Aja useammalle yhtiölle = Perintäajo voidaan suorittaa kerralla myös useammalle yhtiölle. Suositus on tehdä perintäajo taloyhtiö kerrallaan.

Käynnistä-painikkeesta ohjelma laskee perittävät määrät ja mahdolliset perinnän kulut sekä mahdollisen ennakon.

Perintä aineisto -ikkunassa voit valita henkilöt, joille maksuhuomautus/palautusilmoitus lähetetään. Voit myös ottaa pois perintäkulut ja viivästyskorot ja lähettää tarvittaessa vain huomautuksen.
Saat poistettua esim. kaikki viivästyskorot kaksoisklikkaamalla Korko otsikkoa.

Muista ensin tulostaa aineisto valitsemalla Tulosta aineisto. Aineisto on ensin hyvä tarkistaa ja tallentaa itselle, koska maksulappuja ei saa enää tulostettua uudelleen perinnnän merkinnän jälkeen eikä ko. kaudelta saa perinnän historiatietoja. Yksittäista maksuhuomautusta/palautusilmoitusta pääset katsomaan valitsemalla henkilön ja Näytä valittu kirje.

Tämän jälkeen voit merkintä perinnän reskontraan valitsemalla Tulosta aineisto ja merkitse perintä.

Jos ensimmäinen perintäajo tulostuu tyhjänä, syy johtuu yleensä puutteellisista määrityksistä Perintä ja korot -välilehdellä.
Myös maksulajin alkamispäivämäärä ja maksulajin tyyppi on hyvä tarkistaa, jos perintäajo tulostuu tyhjänä.

Tulouta viivästyskorot

Tulouta viivästyskorot -toiminnolla viivästyskorko kirjaantuu korkotuotoksi ja vuokrareskontran puolella kyseinen viivästyskoron saldo muuttuu nollaksi ja tuloutettu-kohtaan tulee viivästyskoron määrä. Korosta ja perinnästä myös muodostuu tavoite.
Vuokrareskontran tavoitteena ajetun viivästyskoron voi tarvittaessa poistaa yksittäiseltä huoneistolta valitsemalla ks. viivästyskoron tavoiterivi ja napsauttamalla hiiren oikealla valitsemalla Poista tavoite. Tämän jälkeen ks. viivästyskorko maksulajin voi poistaa. Poisto onnistuu, kun tavoitteella/maksulajilla ei ole kohdistuksia.

Kohdista ennakot viivästyskorkoihin

Kohdista ennakot viivästyskorkoihin -toiminnolla voidaan kohdistaa olemassa olevat viivästyskorot / perintäkulut saatuihin ennakoihin. Kohdistus ei onnistu, mikäli ennakolle / maksulle on asetettu kohdistuksenesto.

Poista viivästyskorot

Tämä toiminto poistaa kaikki viivästyskorot ja/tai perintäkulut valitulta taloyhtiöltä. Poista päivään asti -kenttään voit täydentää päivämäärän, johon asti korot ja perintäkulut poistetaan. Oletuksena edellisen kuukauden viimeinen päivä.

Perintätoimeksiannot

Perintätoimeksiannoilla tarkoitetaan tilannetta, jossa saatavien perintä on ulkoistettu ulkopuoliselle yritykselle.