Suorituksen kentät

Tyyppi

Tässä valitaan kirjataanko Suoritus vai Ennakkosuoritus.

Kirjauspäivä

Kirjauspäivä on pakollinen tieto. Kirjauspäivän valinta säilyy koko suoritusten kirjaamisen ajan, ellet muuta sitä erikseen. Kirjauspäivän perusteella ohjelma asettaa tehtäville kirjauksille kirjanpidon kauden ja hakee sen perusteella suoritusten järjestyksessään seuraavan tositenumeron kyseiselle kaudelle. Suoritus tullaan kirjaamaan valitulla tositenumerolla myyntireskontraan. Ohjelma kopioi Kirjauspäivä-kentän arvon maksupäiväksi, jos maksupäivää ei ole asetettu.

Maksupäivä

Maksupäivä on pakollinen tieto. Ohjelma kopioi kirjauspäivä-kentän arvon maksupäivä-kentän arvoksi, jos maksupäivää ei ole asetettu kun kirjauspäivä-kenttään asetetaan arvo. Maksupäivän voi muuttaa ja valinta säilyy koko suoritusten kirjaamisen ajan, ellet muuta sitä erikseen.

Kirjanpidon kausi

Kirjanpidon kausi -kenttä ei ole muokattavissa. Fivaldi muodostaa sen suorituksen kirjauspäivän mukaan muodossa vvvvkk.

Tositenumero

Tositenumero on pakollinen tieto. Ohjelma hakee tositenumero-kenttään arvoksi suorituksen kauden numeerisesti järjestyksessään seuraavan tositenumeron. Voit vaihtaa tositenumeron pienemmäksi halutessasi, kunhan kyseiselle tositenumerolle ei ole kirjattu suoritusta. Tällainen tapaus voi olla kyseessä, jos esimerkiksi joku suoritustosite on kirjattu väärin aiemmin ja poistettu myyntireskontrasta. Tällöin voit halutessasi kirjata uuden suorituksen kyseiselle tositenumerolle, jolloin tositenumerointiin ei jää aukkoja.

Asiakas

Asiakas on pakollinen tieto, sillä suoritustosite täytyy olla aina kohdistettu tietylle asiakkaalle. Voit valita Asiakas-kentästä sen asiakkaan, jolle suoritus kohdistetaan. Asiakkaan valinta hakee asiakkaan avoimet laskut ja ennakkosuoritukset alle tuleviin taulukoihin. Asiakasvalinta pysyy samana koko suoritusten kirjausten ajan, jos et muuta sitä erikseen. Voit kirjata samalle asiakkaalle useampia suorituksia ilman, että sinun tarvitsee valita asiakasta uudelleen jokaisen suorituksen kirjaamisen jälkeen.

Valuutta

Valuutta on pakollinen tieto. Oletuksena valuutta on EUR. Jos kirjaat valuuttasuorituksia, valitse suorituksen valuutta tähän kenttään. Suorituksen valuutta täytyy olla sama kuin avoimella laskulla, johon sitä kohdistetaan. Kun vaihdat valuuttaa, ohjelma hakee kyseisen valuutan tämänhetkisen kurssin yrityksen asetuksista.

Summa

Summa on pakollinen tieto. Syötä kenttään suorituksen kokonaissumma EUR-valuutassa. Suoritusta kirjattaessa sinun pitää kohdistaa koko summa asiakkaan avoimien laskujen taulukossa näkyviin laskuihin. Vasta kun koko summa on kohdistettu, voit kirjata suorituksen. Ennakkosuorituksessa tämä summa on ennakkosuorituksen summa.

Kurssi

Kurssi on pakollinen tieto, jos kirjaat valuuttasuoritusta. Suorituksen kurssi näytetään vain valuuttasuorituksessa, eli jos suoritukselle on valittu jokin muu valuutta kuin EUR. Ohjelma hakee kyseisen valuutan tämän hetkisen kurssin yrityksen asetuksista. Voit vaihtaa Kurssi-kentän arvoa suoritukselle. Ohjelma käyttää suorituksen kirjauksessa annettua kurssia, vaikka laskulla johon suoritus kohdistuu olisi ollut eri kurssi. Jos suoritus kuittaa koko laskun avoimen saldon valuutassa, niin mahdollinen eroavaisuus EUR-saldossa korjautuu suorituksessa automaattisesti valuuttaerokirjaukseksi. Tällöin avoimeksi EUR-saldoksi jää 0 EUR. Esimerkiksi, jos laskun luontihetkellä valuutan kurssi on ollut eri kuin suorituksen kirjauksessa ja valuuttasaldo kuitataan nollaksi niin jäljelle jäänyt EUR-saldo kuitataan myös automaattisesti nollaksi.

Summa valuutassa

Jos valuutaksi on valittu eri valuutta kuin EUR, summa valuutassa -kentässä näytetään suorituksen summa kyseisellä valuutalla suorituksen kurssin mukaisesti. Kenttää ei voi muokata, vaan ohjelma laskee sen suorituksen EUR-summan ja kurssin perusteella.

Tiliöintikoodi

Tiliöintikoodi-kenttään voit valita suorituksen kirjaamiseen käytettävän tiliöintikoodin. Listassa näkyy yrityksen perustietoihin tallennetut suoritusten tiliöintikoodit. Oletuksena valittuna on numeerisesti pienin tiliöintikoodin numero. Valitun tiliöintikoodin perusteella näytetään kyseiselle tiliöinnille tallennettu rahatili, ennakkosuorituksen kohdalla tiliöinnille tallennettu ennakkotili ja valuuttasuoritusta kirjattaessa kurssierotili. Jos laskuille sisältyy alennusta, käytetään alennusten kirjaamisessa suoritukselle alennukselle määriteltyä ensimmäistä seurantakohdetta ensisijaisesti alennuksen kirjausrivillä.

Rahatili

Suoritukselle valitun tiliöinnin mukainen rahatili, jota käytetään suorituksen kirjauksessa.

Ennakkotili

Suoritukselle valitun tiliöinnin mukainen tili, jota käytetään ennakkosuorituksen kirjauksessa.

Kurssierotili

Suoritukselle valitun tiliöinnin mukainen kurssierokirjaustili, jota käytetään kurssieron kirjauksessa valuuttasuoritukselle.

Lisätiedot

Voit syöttää tähän kenttään lisätiedon, joka tallentuu suoritustositteen kirjausriveille.