Tapahtumareskontraa käytetään erilaisten tapahtumien selvittelyyn ja kuittaamiseen. Tapahtumareskontran avulla seurataan muita saamisia ja velkoja, paitsi osto- ja myyntisaamisia.

Huom! Tapahtumareskontra on tuettu ainoastaan kirjanpidon tositelajeilla. 

Tapahtumareskontran käyttöönotto

Liikekirjurin tilikartasta löytyy esim. tili 1777 (Selvittelytili), jota voidaan käyttää tapahtumareskontran kirjauksissa. Mikäli tällaista tiliä ei löydy, voit perustaa vastaavan tilin tilikarttaan.

Tili otetaan Tilikartta-rekisterissä tapahtumareskontran käyttöön valitsemalla tilin asetuksissa Reskontratiedon kysyminen -kenttään jokin näistä:

  1. Kredit-vienti kysyy kuittauksen
  2. Debet-vienti kysyy kuittauksen 
  3. Ei kysele, viennit oletuksena tapahtumia 
  4. Aina, viennit oletuksena kuittauksia 

Tehty valinta riippuu kirjauksen luonteesta ja tilanteesta. Jäljempänä olevassa esimerkissä tilillä on valintana Kredit-vienti kysyy kuittauksen. Myös selite kannattaa valita pakolliseksi ko. tilille.

Tämän lisäksi Tase-erittelyn muoto -kenttään voidaan valita kyseiselle tilille haluttu esitystapa, esim. Avoimet tapahtumat.


Osalle kirjanpidon tasetilejä nämä tapahtumareskontra-asetukset on määritelty automaattisesti, jolloin tapahtumista saadaan tulostettua Tapahtumareskontraraportti seurantaa varten.

Tapahtumien ja kuittausten kirjaus

Jos tili on otettu tapahtumareskontran käyttöön, voidaan kyseiselle tilille kirjata tapahtumia ja kuittauksia. Tapahtumareskontraan uutta tapahtumaa syötettäessä ohjelma ei avaa erillistä syöttöikkunaa. Syöttöikkuna avautuu silloin, kun tapahtumareskontrassa olevalle tapahtumalle tehdään kohdistus (kuittaus). Kirjanpidon tilin asetuksissa Reskontratiedon kysyminen -kenttään valittu asetus määrää, tehdäänkö kohdistus debet- vai kredit -tapahtumalla. Jos siis tilin asetuksissa Reskontratiedon kysyminen -kenttään on valittuna esim. Kredit-vienti kysyy kuittauksen, avautuu edellämainittu ikkuna vasta, kun kyseiselle tilille kirjataan kredit-vienti. Kyseiselle tilille voidaan tehdä myös debet-kirjauksia, mutta tällöin syöttöikkuna ei avaudu.

Esimerkki:

Kirjanpidon tilin 1777 asetuksissa, kentässä Reskontratiedon kysyminen on valittuna Kredit-vienti kysyy kuittauksen .

Kirjataan tilille 1777 debet-kirjaus kulusta (100,00e), josta ei ole tarkempaa tietoa (kirjataan myös kredit, esim. rahatililtä lähtenyt summa). Tapahtumareskontraan syntyy tapahtuma (T). Kun myöhemmin tiedetään, mikä kulu on, tehdään tilille 1777 kredit-kirjaus (100,00e). Kredit-kirjausta tehtäessä avautuu Tapahtumareskontra – kuittauksen syöttö -syöttöikkuna, josta poimitaan haluttu tapahtuma. Kuittaa-painiketta napsauttamalla kuitataan nämä kirjaukset keskenään. Tämän jälkeen kirjaus viimeistellään antamalla myös debet-kirjaus (mikäli tätä ei ole vielä tehty), jotta kirjaus on kaksipuolinen.

Tapahtuman ja kirjauksen kohdistuksen peruminen

Kun tapahtuma ja kuittaus on kohdistettu, kirjanpidon Tilitapahtumat-välilehdellä näkyy tilillä 1777 kaksi kirjausta, joista toisen perässä lukee T (=tapahtuma) ja toisessa K (=kuittaus).

Voit poistaa kuittauksen/kohdistuksen napsauttamalla T- tai K-kirjainta hiiren oikealla ja valitsemalla Poista tapahtuma- tai kuittaustieto (ALT+P). Tämän jälkeen voit napsauttaa samalta välilehdeltä Reskontra-painikketta, jonka jälkeen voit kohdistaa tapahtuman ja kuittauksen oikein. Nämä kohdistetaan valitsemalla Tapahtumareskontra – kuittauksen syöttö -ikkunassa oikealta tapahtuma ja kuittaus. Hylkää kuittaukset -valinta hylkää äsken tehdyt valinnat ja Tallenna ja poistu -valinta tallentaa tapahtuman ja kuittauksen kohdistuksen.

Mahdollisia ongelmatilanteita

Tapahtuma ja/tai kuittaus puuttuu kokonaan

Jos T ja K eivät ole tallentuneet oikein, saat muutettua kirjausta etsimällä kirjauksen Tilitapahtumat-välilehdellä ja napsauttamalla hiiren oikealla siihen kenttään, jossa T tai K pitäisi olla. Voit valita vaihtoehdoista Merkitse vienti avoimeksi tapahtumaksi (ALT+T) tai Kuittaa tällä viennillä aiempaa tapahtumaa (ALT+K).

Tapahtuma ja kuittaus on kohdistettu väärin

Voit tarkistaa Tilitapahtumat-välilehdeltä ko. tositteen osalta, löytyykö rivin lopusta T- tai K-merkintä:


Mikäli T tai K puuttuu, on kuittaus voitu kirjata väärälle tapahtumalle. Voit tarkistaa laskunumeron kaksoisnapsauttamalla T-tapahtuman tositeriviä, jolloin ohjelma siirtyy ko. tositteelle Tositteiden selailu -välilehdelle. Napsauta Muokkaa-painikkeen vieressä olevaa suurennuslasipainiketta:


Tarkista alkuperäinen Tapahtumareskontran laskunumero:


Tarkista Tilitapahtumat-välilehden K-riviltä vastaava kohta (mikäli K-merkintä löytyy) ja tarkista, onko oikea tapahtuma ja kuittaus kohdistettu toisiinsa (= sama laskunumero). Mikäli K-merkintää ei ole, voit etsiä tapahtumaa laskunumerolla Tositteiden selailu -välilehden vasemmasta alakulmasta löytyvällä hakutoiminnolla syöttämällä hakuehdoksi edellämainittu laskunumero ja napsauttamalla Etsi:


Näppäimistön Enter-painikkeella voit siirtyä seuraavaan hakutulokseen.

Jos laskun kohdistuksissa on virhe, voit perua kohdistuksen ja tehdä sen uudelleen.

Tapahtumareskontran kirjaus on tehty osakirjanpidossa

Tapahtumareskontra on tuettu ainoastaan kirjanpidon tositelajeilla. Myynti- ja ostotositelajeissa Tapahtumareskontrakäsittely on vain osittainen, joka aiheuttaa joissain tilanteissa sen, että vain toinen/osa vienneistä tulee näkyviin, eikä kuittaus onnistu.

Reskontra-ikkuna nostaa tapahtumia ruudulle eri säännöin kuin Avoimet tapahtumat -raportti. Ensimmäinen hakee tiedot sen perusteella, onko tilillä tapahtumareskontra-asetus päällä ja jälkimmäinen sen perusteella, löytyykö kirjaukselta T- tai K-tieto.

Tapahtumareskontraan syötettyä tapahtumaa ei saa pois ilman, että tekisi kirjanpitoon sellaisia vientejä, jotka muuttavat kirjanpidon saldoja. Mikäli kirjanpidon saldojen muuttuminen ei ole ongelma, on tilanne mahdollista korjata korjata tekemällä tapahtumareskontrasta poiston tekemällä vastakirjauksen alkuperäiselle viennille samalle tapahtumareskontra-tilille ja sitten apuvienti-tilille, jolla ei ole tapahtumareskontra-asetusta. Kummankin tilin on oltava samassa tiliryhmässä, jotta kirjanpidon osalta tiliryhmän saldo ei muutu. Selitteenä voi käyttää esim. tapahtumareskontraoikaisua. Käyttäjän on hyvä kuitenkin ensin varmistaa tilannekohtaisesti esim. tilintarkastajalta voiko näin toimia. Tositteiden ja kirjausten kohdistusajankohtien kanssa tulee lisäksi olla huolellinen etenkin, jos alkuperäinen kirjaus on vanha.



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.