Työkorvaus on työstä muuna kuin palkkana maksettava korvaus. Työ tehdään toimeksiantosuhteessa, eli työntekijä ei ole palvelussuhteessa maksajaan. Työkorvaus on veronalaista ansiotuloa ja siitä toimitetaan ennakonpidätys, jos saaja ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Tulorekisteriin ilmoitetaan ainoastaan sellaiset työkorvaukset, jotka maksetaan ennakkoperintärekisteriin kuulumattomalle työn suorittajalle. Ilmoitus on tehtävä, vaikka työkorvauksen saajana olisi muu kuin luonnollinen henkilö kuten osakeyhtiö, yhdistys, avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö. Työkorvaukseen sisältyvää arvonlisäveron osuutta ei ilmoiteta tulorekisteriin. Katso myös tulorekisterin ajantasainen ohje: Työkorvaukset. Tulorekisterissä työkorvaukseen liittyvät seuraavat Fivaldin tiedot:
- Työkorvaukset ilmoitetaan tulorekisteriin tulolajilla Työkorvaus (336).
- Tulorekisteriin annetaan tulonsaajan lisätiedoksi Yhteisö, jos tulonsaaja on avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta, yhdistys, säätiö tai muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö.
Ulkomaalaiselle yritykselle maksettujen työkorvausten ilmoittaminen tulorekisteriin
- Perusta yritys palkansaajaksi. Jos yrityksellä ei ole suomalaista y-tunnusta, laita ulkomainen tunnus Ulkomaalainen hetu -kenttään.
- Syntymäaika- ja sukupuolitiedot on tallennettava. Syntymäajaksi ja sukupuoleksi voit määrittää jonkin vapaavalintaisen tiedon.
- Jos työkorvauksen saaja on avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta, yhdistys, säätiö tai muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö, valitse Lisätieto-kenttään Yhteisö.
- Asuinvaltion verotunnisteelle (TIN) on palkansaajan tiedoissa oma kenttä, johon voit täydentää kyseisen tiedon.
- Aseta työkorvauksen saajalle Ei työsuhteessa -valinta.
- Anna työkorvauksen saajalle osoitetiedot.
- Palkanlaskenta tapahtuu euroissa ja palkanmaksukaudeksi voit ilmoittaa ne päivät, joina työtä on tehty. Ilmoita alkupäiväksi ensimmäinen työntekopäivä ja loppupäiväksi viimeinen työntekopäivä.
- Työkorvauksen saaja ilmoitetaan Fivaldissa rajoitetusti verovelvolliseksi valitsemalla Palkansaajat-rekisterin Työsuhteet-välilehdelle suorituslajiksi jokin näistä: A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8, A9, AR, AS, AD, D1, R2, R5, R6, AM, RM, AE, RE. Sillä mikä em. suorituslajeista valitaan, ei käytännössä ole merkitystä, koska suorituslajia ei ilmoiteta tulorekisteriin. Fivaldin näkökulmasta jokin näistä on kuitenkin valittava, koska ohjelma tunnistaa palkansaajan rajoitetusti verovelvolliseksi suorituslajin avulla.
- Työkorvaus ilmoitetaan tulolajilla Työkorvaus (336), joten käytetty palkkalaji tulee linkittää Palkkalajit-rekisterin Tilastoryhmät-välilehdellä oikealle tulolajille. Lähdevero puolestaan linkitetään tulolajille Lähdevero (404). Työkorvaukseen sisältyvää arvonlisäveron osuutta ei ilmoiteta tulorekisteriin. Työkorvauksen 24% oikaisun palkkalaji linkitetään tulolajiin Työkorvaus (336).
Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei
Send feedback