Ostolaskun tallentaminen tapahtuu ostoreskontran (Sovellusikkuna > Ostot > Ostoreskontra) Laskujen syöttö -välilehdellä.

Laskun tallennus aloitetaan näppäimistön Enter-painikkeella tai näkymän vasemmassa reunassa olevalla Uusi lasku -painikkeella. Valitse ensin, kirjataanko ostolasku vai kassamaksu. Laskun tallennuksessa edetään näppäimistön Enter- tai Tab-painikkeella.

Kirjauspäivä-kenttäKirjauspäivä määrittelee kirjanpidon kauden. Kenttään tulee oletuksena kuluva päivä.
Yritystunnus-kenttäLaskun toimittaja. Valitse pudotusvalikosta tai kirjoittamalla kenttään joko toimittajan nimi osittain tai kokonaan tai toimittajan yritysnumero. Toimittajan valinnan jälkeen ohjelma hakee nimi-, osoite- ja pankkitilitiedot Yritysrekisteristä näkymän oikeaan reunaan
Laskun päivä -kenttä
Laskun päivä määrittelee eräpäivän laskennan. Kun toimittaja on valittu, kenttään tulee oletuksena sama päivä kuin kirjauspäivä (ohjelma laskee eräpäivän automaattisesti tämän ja maksuehdon perusteella).
Alkuperäinen laskunumero -kenttä
Alkuperäinen laskunumero -kentän arvolle saadaan perustiedoissa tarkistus, jotta samalle toimittajalle ei voida tallentaa samaa laskua kahdesti.
Maksatustapa-valintaValitaan SEPA-maksu tai Valuuttamaksu. Pankkitilin maa määrittelee maksatustavan automaattisesti. Katso myös Valuuttamaksut-ohje.
Maksuehto-pudotusvalikko
Maksuehto tulee joko toimittajan takaa Yritysrekisteristä tai valitaan laskua tallennettaessa. Laskun päivä + Maksuehto = Eräpäivä.
Valuutta-pudotusvalikko
Valuutta valitaan laskujen tallennuksen yhteydessä, mikäli sitä ei ole tallennettu toimittajan tietoihin. Muu kuin EUR-valuutta määrittelee maksun valuuttamaksuksi.
Kurssi-kenttäKurssi syötetään laskua kirjattaessa, muutoin käytetään yrityksen perustietojen oletusvaluuttakurssia.
Summa-kenttäLaskun verollinen loppusumma.
Viestityyppi-pudotusvalikko

Määritetään maksatuksessa käytettävä viesti tai viite.

• Jos valintana on ”Viite tai RF-viite”, syötetään maksatusta varten viite joko Viite- tai RF-viite-kenttään.
  • Jos valintana on ”Viesti” tai ”Veroviesti”, syötetään maksatusta varten viesti Viesti-kenttään. Veroviestiä ei ole mahdollista käyttää SEPA-maksuissa. Käytä SEPA-maksuissa viestityyppinä valintaa "Viesti", ja kirjoita Viesti-kenttään veroviestin sisältö.
Viite-kenttäKansallinen viitenumero. Kentässä on tarkistus näppäilyvirheiden osalta. Syötetään joko tämä tai RF-viite.
RF-viite-kenttäKansainvälinen viitenumero. Ohjelma generoi kansallisen viitteen RF-viitteen perusteella. Syötetään joko tämä tai Viite.
Ostovelkatili-kenttäOstovelkatili tulee automaattisesti Ostoreskontran Perustiedoista (voidaan muuttaa).
Lue viivakoodi -painikePainikkeen kautta voit lukea ostolaskun tiedot ohjelmaan laskun viivakoodista.
Tulosta tosite -painikeVoit tulostaa kyseisen laskun tositteen tai lähettää sen sähköpostitse.
Hae lasku -painikeVoit hakea reskontraan kirjattuja laskuja.
Näytä kierrätys -painikeJos lasku on siirretty Ostoreskontraan Ostolaskujen kierrätys -sovelluksesta, laskun kuvaa ja kierrätyksen tietoja pääsee tarkastelemaan Näytä kierrätys -painikkeella.
Maksa heti -painike
Aktivoituu, kun ostolasku on tallennettu. Yksittäinen lasku voidaan siirtää painikkeella suoraan Fivaldin Pankkiyhteys-sovellukseen odottamaan pankkiin lähetystä.
Hyväksytty-valinta

Oletuksena Hyväksytty-valinta on valittuna, eli oletusarvoisesti reskontraan kirjatut laskut ovat hyväksyttyjä. Jos laskun syöttö jää kesken, voi valinnan ottaa pois, jolloin laskun voi tallentaa ns. keskeneräisenä. Lasku ei nouse maksatuserälle tai Maksujen syöttö -välilehdelle, jos Hyväksytty-valinta ei ole valittuna.

Tiliöintikoodi-pudostusvalikkoTiliöintikoodi voidaan tallentaa Yritysrekisteriin toimittajan tietoihin, jolloin ohjelma ehdottaa automaattisesti kyseistä oletustiliöintiä laskua kirjattaessa.
Osto-/kulutili-pudotusvalikkoValitaan tilikartan tileistä, mikäli tiliöintikoodit eivät ole käytössä.
Seurantakohteet/kustannuspaikatSeurantakohteille on omat valintansa. Seurantakohteiden valinnat ovat näkyvissä, jos seurantakohteet ovat Ostoreskontrassa käytössä. Voit määrittää seurantakohteen Ostoreskontran käyttöön Tilikartta-sovelluksen Seurantakohteet-välilehdellä. Katso Seurantakohteet-ohje.
Selite-kenttäSelite-kenttään voidaan tallentaa kirjanpidon selite osto-/kulutilille.
Verokanta-pudotusvalikkoKenttään täydentyy kirjanpidon tilin verokanta automaattisesti.
  • Jos kirjanpidon tilille ei ole määritelty verokantaa, tieto noudetaan Ostoreskontran perustiedoista, mikäli se sinne on määritelty.
  • Kentän ollessa tyhjä, valitaan verokanta pudotusvalikosta (vain nettokäsittely).
Veroton summa ja Verollinen summa -kentätOhjelma ehdottaa koko ostolaskun loppusummaa Veroton summa ja Verollinen summa -kenttiin (voidaan muuttaa).

Mikäli lasku tiliöidään useammalle kirjanpidon tilille, seurantakohteelle tai verokannalle, syötetään useita tiliöintirivejä. Tiliöintirivin summa voidaan syöttää joko verottomana tai verollisena. Alareunan Tiliöitävää jäljellä -rivi näyttää tiliöimättä olevan summan.

Kun laskun tiedot on annettu ja koko lasku on tiliöity, paina Verollinen Summa -kentässä Enter- tai Tab-painiketta. Tällöin ohjelma ilmoittaa laskun kirjauksen valmistumisesta tekstillä Koko summa kirjattu.

• Tallenna = ostolasku tallennetaan joko napsauttamalla tai Enter-painikkeella.
  • Kirjaa lisää = voidaan kirjata lisää vientejä.
  • Peruuta = laskua ei tallenneta.

Tallennuksen jälkeen ostolasku on kirjanpidossa sekä reskontrassa avoimena laskuna. Laskun tallennuksen jälkeen aktivoituu BIC-kentän viereinen Maksa heti -painike, jolla lasku on mahdollista siirtää välittömästi Fivaldin Pankkiyhteys-sovellukseen odottamaan lähetystä pankkiin.

Voit lisätä laskulle liitteen näkymän vasemmassa reunassa olevalla Liitteen lisäys -painikkeella, mikäli Fivaldin Arkisto on käytössä. Laskulle jo lisättyjä liitteitä voit tarkastella Selaa laskun liitteitä -painikkeella.

Ostolaskun poistaminen tai laskun kauden muuttaminen

Ostoreskontraan jo vietyä laskua ei voi enää poistaa reskontrasta eikä laskun kautta/kirjauspäivää voi kirjauksen jälkeen muuttaa. Kummassakin tapauksessa tulee ensin tehdä hyvityslasku ja sen jälkeen kohdistaa hyvityslasku alkuperäisen veloituslaskun kanssa sekä tehdä lopuksi uusi lasku korjatuilla tiedoilla.

Jos alkuperäinen lasku on jo suoritettu, ei hyvityslaskua enää voida kohdistaa sen kanssa, vaan alkuperäinen lasku tulee ensin palauttaa reskontrassa takaisin avoimeksi. Tämä tehdään poistamalla laskun suoritustosite Ostoreskontran Tiliote-välilehdellä kaksoisnapsauttamalla kyseisen veloituslaskun alapuolella olevaa sinistä suoritusriviä ja valitse Poista tosite. Tämän jälkeen veloituslasku palautuu avoimeksi ja hyvityslasku voidaan kohdistaa siihen.

Pikamaksu

Voit lähettää pikamaksuja Fivaldin Ostoreskontrasta. Valitse Laskujen syöttö -ruudulla Pikamaksu (vain kotimaisille SEPA-maksuille) -valintaruutu. Tämän jälkeen voit normaalisti muodostaa laskusta maksatusaineiston ja lähettää sen eteenpäin.

Seuraavat pankit ovat tuettuja pikamaksun osalta:

USGP:
OP - OKOYFIHH
Nordea - NDEAFIHH
Ålands - AABAFI22
Danske - DABAFIHH
S-pankki - SBANFIHH

HIGH:
Säästöpankki - ITELFIHH
Aktia - HELSFIHH
Handesbank - HANDFIHH
POP - POPFFI22

USGP ja HIGH tarkoittavat merkintää, jonka ohjelma muodostaa maksuaineiston xml-sanomaan. Tämän perusteella pankki tietää, että kyseessä on pikamaksu. Näissä on pankkikohtaisia eroja ja siksi osa pankeista haluaa HIGH-merkinnän ja osa USGP-merkinnän. Sinun ei tarvitse tietää tai merkitä USGB- tai HIGH-merkintää Fivaldissa minnekään.

Huomioitavaa pikamaksussa, kun maksajan pankkina Osuuspankki

1. Palvelunhallinta > Apuohjelmat > Pankkiyhteys > Uudet siirrot -välilehdellä: Lähetetään-kohdassa täytyy olla valittuna OP-Pohjola SEPA-pikamaksu -aineisto ennen aineistosiirtoa.
2. Pankkiyhteys > ylävalikosta Pankkiyhteys > Perustiedot > Sopimukset-välilehdellä: Osuuspankin sopimuksella täytyy kyseisellä pankkitilillä olla valittuna Lähetys sallittu tältä tililtä -kohdassa OP-Pohjola SEPA-pikamaksu -aineisto.
3. Ostoreskontra > Laskujen syöttö -välilehdellä täytyy kyseisellä laskulla olla valittuna Pikamaksu (vain kotimaisille SEPA-maksuille) -valinta.