Siirtyvä laina

Ennen uuden hankkeen/lainan perustamista, varmista että lainaosuuslaskennan perustiedot on annettu. Lisätietoja ohjeessa Lainaosuuslaskennan perustiedot.

Tehdään uusi hanke/laina, klikataan vasemmasta reunasta Uusi laina -painiketta  .

Anna nimi ja napsauta Tee Hanke.

Anna lainan perustiedot ja tiliöintitiedot. Lisätietoja ohjeessa Lainojen perustiedot.

Lähtötilanteen saldojen kirjaaminen

Kun lainan perustiedot ja tiliöintitiedot on annettu, palataan lainaosuuslaskennan pääikkunaan ja valitaan oikealta välilehti Tapahtumien kirjaus.

Tarvitset tapahtumien kirjausta varten lainaosuuslaskelman siirtymäajankohdasta esim. 31.12.2022.

• Kirjataan lähtötilanteen tiedot:
    • Alkutilanteen saldo
      • Kirjaa saldo siirtymäpäivän tiedoilla (tapahtumapäivä esim. 31.12.2022, taloyhtiön käyttöönottopäivämäärä 1.1.2023).
    • Korkoprosentin muutos
      • Kirjaa siirtymävaiheen päivämäärällä prosentiksi 0%.
      • Kirjaa todellinen korkoprosentti käyttöönottopäivämäärällä (esim. 1.1.2023).
      • Ohjelma vaatii korkoprosentin samalle päivämäärälle, jolle siirtymäpäivän saldo kirjataan. Korkoprosentiksi määritellään nolla, koska kyseisen päivän korko sisältyy siirtymävaiheen jäämään. Todellinen koronlaskenta aloitetaan siis käyttöönottopäivämäärästä alkaen.
    • Alkutilanteen yli- tai alijäämä
      • Kirjaa siirtymävaiheen jäämä (tapahtumapäivä esim. 31.12.2022)
  • Lukujen kirjamisen jälkeen tarkista, että velallisten huoneistojen velkaosuudet täsmäävät lainaosuuslaskelmaan edellisestä järjestelmästä.
  • Jatkossa lainalle kirjataan lainan tapahtumia ja huomioidaan kausien hallinta. Kausien hallinnasta lisää ohjeessa Lainan kausien hallinta.