Kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty Huoneistotietojärjestelmään ja osakeryhmätunnukset on tuotu Fivaldiin, Fivaldi hakee huoneiston omistuksessa tapahtuvat muutokset automaattisesti Huoneistotietojärjestelmästä kerran vuorokaudessa. Voit myös hakea omistajanvaihdot manuaalisesti Huoneistotietojärjestelmästä. Omistajan vaihdot näkyvät Omistajanvaihdot-sovelluksessa sekä Fivaldin ilmoituksissa.

Kun Huoneistotietojärjestelmään tehdään muutos huoneiston omistajan yhteystietoihin, saat muutoksesta ilmoituksen Fivaldiin. Lue enemmän kohdasta Yhteystietojen muutos.

Käyttöoikeudet Omistajanvaihdot-sovellukseen

Sinun on annettava seuraavat oikeudet käyttäjälle Palvelunhallinnassa (sovellusikkuna > Muut > Palvelunhallinta), että hän voi käyttää Omistajanvaihdot-sovellusta.

KäyttöoikeusKäyttöMuutosLisäysPoisto
OmistajanvaihdotXXXX

Uusien omistajanvaihtojen haku Fivaldiin

Uusia omistajanvaihtoja hallinnoidaan Omistajanvaihdot-sovelluksessa (Kiinteistöhallinta > Perusrekisterit > Omistajanvaihdot).

Kun omistajanvaihtoja on tapahtunut, niistä tulee tieto Fivaldiin automaattisesti joka yö klo 05:00.  Voit käynnistää omistajatietojen haun myös manuaalisesti napsauttamalla Nouda uudet omistajatiedot -painiketta Omistajanvaihdot-sovelluksen oikeassa alakulmassa. Näet esimerkin Fivaldin ilmoituksiin tulevasta omistajanvaihtoilmoituksesta ohjeesta HTJ - Ilmoitus uudesta omistajanvaihdosta.

Omistajanvaihdot-sovellus

Näet tiedot uusista omistajanvaihdoksista ja viimeisimmästä omistajanvaihtotietojen hakuajasta Huoneistotietojärjestelmästä Omistajanvaihdot-sovelluksessa.

Jos uusia omistajanvaihtoja ei ole tapahtunut, näet Omistajanvaihdot-sovelluksessa ilmoituksen Ei omistajanvaihdoksia.

Omistajanvaihtojen suodattaminen ja hakeminen

Voit suodattaa omistajanvaihtoja listalla omistajanvaihdon tilan mukaan.

Voit etsiä omistajanvaihtoja huoneistotunnuksella.

Voit etsiä omistajanvaihtoja päivämäärärajauksella.

Sähköinen omistajamerkintä

Jos taloyhtiön johonkin asuntoon on tehty HTJ:ssä sähköinen omistajamerkintä, siitä tulee myös omistajanvaihto Fivaldiin. Omistajanvaihdossa lukee Kyllä kohdassa Sähköinen omistajamerkintä.

Käy merkitsemässä sähköinen omistajamerkintä Huoneistot-rekisteriin kyseisen huoneiston tietoihin kohtaan Osakesarjat.

Tarkista sen jälkeen muut omistajanvaihdon tiedot. Jos kaikki muut tiedot ovat pysyneet ennallaan, voit merkitä omistajanvaihdon valmiiksi.

Omistajanvaihdon käsittely

Napsauta osakeryhmää Omistajanvaihdot-ruudun listalla, niin näet omistajanvaihdon tarkemmat tiedot.

Osakeryhmän perustiedot

Osakeryhmän perustiedoissa näet HTJ:n osakeryhmätunnuksen, huoneiston numeron, osakkeiden numerot ja lukumäärän, osakeluettelon merkintäpäivän sekä mahdolliset osakeryhmään liittyvät rajoitukset.

Entiset omistajat

Fivaldi hakee entiset omistajat haetaan Fivaldin rekisteristä ja näyttää ne omistajanvaihdon yhteydessä. Voit tarkastella entisen omistajan henkilön ja sidoksen tietoja napsauttamalla Tarkastele henkilö- ja sidostietoja -painiketta.

Henkilön tiedot avautuvat sovellukseen. Voit muokata henkilön tietoja. Henkilön tiedot tallentuvat Fivaldin Henkilöt-rekisteriin kun päätät henkilö- ja sidostietojen tarkastelun. Siirry sidoksen tietojen tarkasteluun napsauttamalla Seuraava -painiketta.

Sidostiedot avautuvat sovellukseen. Voit muokata sidoksen tietoja. Jos sinulla on sidoksen päättymispäivä tiedossa, voit täyttää sen oikeanpuoleiseen Voimassa-kenttään. Muuttamasi sidoksen ja henkilön tiedot tallentuvat Fivaldin Sidokset- ja Henkilöt-rekistereihin, kun napsautat Tallenna ja palaa omistajanvaihtoon -painiketta.

Uudet omistajat

Fivaldi näyttää Huoneistotietojärjestelmästä haetut uudet omistajat omistajanvaihdon yhteydessä. Täydennä ja muokkaa henkilön ja sidoksen tietoja napsauttamalla Täydennä henkilö- ja sidostietoja -painiketta. Fivaldi näyttää henkilön nimen edessä oranssin !-varoituskuvakkeen, jos et ole vielä käynyt henkilö- ja sidostietojen täydentämistä läpi.

Fivaldi ehdottaa Henkilöt-rekisterin henkilöä, jos henkilö löytyy jo Fivaldista kyseisen yhtiön Henkilöt-rekisteristä. Valitse Fivaldin ehdottama henkilö valitsemalla Henkilörekisterin henkilö -kohta. Jos henkilöä ei vielä löydy Fivaldista, voit luoda uuden henkilön valitsemalla Uusi henkilö -kohdan.

Uusi henkilö uutena omistajana

Aloita uuden henkilön luominen napsauttamalla Luo uusi henkilö -painiketta.

Uuden henkilön luomisessa Fivaldi täyttää Huoneistotietojärjestelmästä saatavat tiedot automaattisesti. Voit täydentää puuttuvat tiedot.

Napsauta Tallenna ja luo sidos -painiketta tallentaaksesi uuden henkilön Fivaldiin.

Uuden sidoksen tiedot avautuvat. Voit täydentää sidoksen tietoja ja lisätä sidokselle maksulajeja.

Napsauta Tallenna ja palaa omistajanvaihtoon -painiketta luodaksesi uuden sidoksen Fivaldiin.

Uuden omistajan tiedot ovat päivittyneet Omistajanvaihdon etusivulle.

Henkilörekisterin henkilö uutena omistajana

Mikäli henkilö löytyy Fivaldin henkilörekisteristä, Fivaldi näyttää henkilön tiedot. Jos Fivaldi löytää useita vaihtoehtoisia henkilöitä, napsauta Valitse-painiketta oikean henkilön kohdalla.

Napsauta Näytä valitun henkilön tiedot -painiketta.

Fivaldi näyttää valitun henkilön tarkemmat tiedot. Voit muokata henkilön tietoja. Henkilön tiedot tallentuvat Fivaldin Henkilöt-rekisteriin, kun napsautat Tallenna ja luo sidos -painiketta.

Fivaldi näyttää sidoksen tiedot. Voit muuttaa sidoksen tietoja tai lisätä sidokselle uusia maksulajeja.

Tallenna sidoksen tiedot napsauttamalla Tallenna ja palaa omistajanvaihtoon -painiketta.

Uuden omistajan tiedot ovat päivittyneet Omistajanvaihdon etusivulle.

Tarkistuslistat

Vanhaa omistusta päätettäessä ja uutta luotaessa on eri vaiheita, jotka pitää tehdä ennen kuin omistajanvaihto saadaan käytännössä suoritettua. Eri vaiheiden muistamisen helpottamiseksi Omistajanvaihdot-sovelluksessa on tarkistuslistat entisille ja uusille omistajille tehtävistä toimenpiteistä sekä huomioita mahdolliseen lunastuslausekkeeseen. Voit merkitä tehtävät tehdyksi, kun olet suorittanut ne. Tehtävien valmiiksi merkitseminen ei vaikuta Fivaldissa mihinkään, eikä sitä vaadita omistajanvaihdon valmiiksi merkitsemiseen.

Omistajanvaihdon lisätiedot

Voit kirjoittaa Omistajanvaihdon lisätiedot -kenttään vapaavalintaista tietoa omistajanvaihtoon liittyen, esimerkiksi jos haluat keskeyttää omistajanvaihdon tekemisen ja jatkaa myöhemmin. Omistajanvaihdon lisätieto ei vaikuta Fivaldissa mihinkään, vaan on vain informatiivinen tieto.

Omistajanvaihdon tallentaminen ja merkitseminen valmiiksi

Voit tallentaa omistajanvaihtoon tekemäsi muutokset, jos haluat keskeyttää omistajanvaihdon tekemisen ennen valmiiksi merkitsemistä napsauttamalla Tallenna-painiketta.

Kun olet tarkistanut henkilön ja sidoksen tiedot sekä tehnyt muut tarvittavat tehtävät, viimeistele omistajanvaihto napsauttamalla Merkitse valmiiksi -painiketta.

Painikkeen napsauttamisen jälkeen omistajanvaihto on tehty Fivaldissa loppuun eikä sen tietoja tule enää esille Keskeneräiset-suodattimella. Omistajanvaihdon tiedot ovat kuitenkin saatavilla Kaikki- tai Valmiit-suodattimen kautta.

Yhteystietojen muutos

Kun Huoneistotietojärjestelmään tehdään muutos huoneiston omistajan yhteystietoihin, saat muutoksesta ilmoituksen Fivaldiin. Näet ilmoituksessa Fivaldiin tallennetut yhteystiedot sekä HTJ:ssä olevat yhteystiedot. Voit muuttaa Fivaldiin tallennetun yhteystiedon napsauttamalla omistajan nimeä Fivaldiin tallennetut tiedot -otsikon alla. Ilmoitus näkyy niille käyttäjille, joilla on käyttöoikeus kyseisen yrityksen Omistajanvaihdot-sovellukseen.