Hankeosuuslaina

Hankeosuudet kerätään osakkailta yleensä esim. ennen urakan alkua. Hankeosuudet jäävät taloyhtiölle tuotoksi Hankeosuudet tilille 3010.
Mikäli kaikki eivät maksa hankeosuutta, nostetaan taloyhtiölle laina jäljelle jääneelle summalle ja velallisiksi jäävät ne jotka eivät hankeosuutta maksaneet.

Ennen uuden hankkeen perustamista, varmista että lainaosuuslaskennan perustiedot on annettu. Lisätietoja ohjeessa Lainaosuslaskennan perustiedot.

Mikäli jatkat lainaa rahoituslainana, täppä Tapahtumat kirjanpitoon - kannattaa laittaa vasta kun olet kirjannut hankeosuudet vastaanotetuksi ja lainalle on kirjattu mahdollinen nosto ja lyhennystapahtumat.
Toinen tapa on perustaa rahoitettavalle osuudelle oma laina.

Tehdään uusi hanke, klikataan vasemmasta reunasta Uusi laina -painiketta  .

Anna nimi ja napsauta Tee Hanke.

Tämän jälkeen annetaan hankkeen tietoja. Voit antaa jo tässä vaiheessa myös tiliöintitiedot mikäli jatkat samalla lainalla rahoituslainana. Lisätietoja tiliöinneistä ohjeessa Lainojen perustiedot.

Anna vähintäänkin tiedot:

• Päätetty lainasumma
  • Lainaosuuden peruste yhtiöjärjestyksen mukaan ja valitse Velalliset huoneistot = kaikki huoneistot (huomioi yhtiöjärjestyksen mahdolliset poikkeukset)
  • Anna Lainalle nimi
  • Valitse lainanhoitotili jolle suoritukset maksetaan

Tilisiirrot hankeosuuksien maksua varten

Maksulappujen tulostus -ikkuna avataan Lainaosuuslaskennan ylävalikosta kohdasta Lainaosuuslaskenta > Maksulappujen tulostus.
Maksulaput on ajettava ennen kuin hankkeelle kirjataan mitään muita tapahtumia.

Jos hankkeen lainan arvioitu nostopäivä on esimerkiksi 30.4., ajetaan hankeosuustilisiirrot samalle päivälle. Eräpäiväksi kannattaa määritellä sellainen päivä, että jää tarpeeksi aikaa jotta nähdään ketkä ovat maksaneet osuudet ja jää tarpeeksi aikaa hoitaa nosto pankista.

Hankeosuus maksetaan usein kokonaan, eli maksettavaksi prosenttiosuudeksi jätetään 100.

Ikkunan alareunassa olevalla Hae huoneisto -painikkeella valitaan huoneistot joille tilisiirto lähetetään

Mikäli huoneistossa on useampi sidos, voidaan nimen edessä olevan nuolen avulla valita henkilö jolle maksulappu tulostetaan.

Lopuksi valitaan Tulosta laput.

Valitse Tulostus-ikkunassa tilisiirtojen tulostuskohde:

• Näyttö: Tilisiirrot tulostuvat tietokoneen näytölle Formaatti-valikossa valitussa muodossa. Voit tallentaa tiedoston omalle tietokoneellesi.
  • Sähköposti: Tilisiirrot lähetetään sähköpostilla Sähköposti-kohdan Vastaanottaja-kentässä määriteltyyn osoitteeseen Formaatti-valikossa valitussa muodossa. Syötä Vastaanottaja-kenttään se sähköpostiosoite, johon haluat lähettää tilisiirrot. Syötä Aihe-kenttään sähköpostin otsikko.
  • Paikallinen tulostin: Tilisiirrot tulostetaan paikallisella tulostimellasi.
  • Jakelu: Tilisiirrot lähetetään sillä jakelutavalla, joka henkilölle on valittu Henkilöt-rekisterin Lähetysryhmissä Asukastulosteille. Valitse myös haluttu Kirjeluokka, jos henkilölle on määritelty, että asukastulosteet lähtevät Massatulostuspalveluna. Lue myös ohje Massatulostuspalvelun rekisteröinti.

Lisää liitteet - painikkeen takaa voit lisätä liitteet (esim. huoneiston lainaosuuslaskelman) mukaan tulostukseen/lähetykseen. Liite on ensin tallennettava arkistoon. Lisätietoja ohjeessa Tiedoston lisääminen arkistoon.

Kun olet tyytyväinen tulostuksen määrityksiin, tulosta tai lähetä tilisiirrot napsauttamalla Tulosta/Lähetä-painiketta.

Hankeosuuksien kirjaaminen

Hankeosuudet jäävät vuokrareskontraan käsin kohdistettaviksi. Käy kohdistamassa suoritus lainaosuuslaskennan tulostettuun tilisiirtoon. Lisätietoja kohdistamisesta löydät Vuokrareskontran käsikirjasta kohdasta Vuokrareskontran näkymä (viimeinen kohta ohjeessa).

Mikäli kohdistus ei onnistu, tulee suoritus kirjata lainaosuuslaskentaan tapahtumatyypillä Huoneiston velkaosuussuoritus. Tapahtumatyyppien kirjauksesta lisätietoja ohjeessa Lainan tapahtumakirjaukset.

• Valitse huoneisto.
  • Valitse maksutilisiirto.
  • Anna kirjauspäiväksi suorituksen maksupäivä (tämän mukaan menee kirjanpitoon tieto)
  • Kirjaa saapunut suoritus.

Kirjaa seuraavaksi korkoprosentti 0,00 lainan nosto päivälle.

Kun kaikki maksetut hankeosuudet on kirjattu, kirjataan lainan nosto samalle summalle mikä oli lainan tarve jos siis jatkat samalla lainalla rahoituslainana (mikäli teet uuden lainan rahoitettavalle osuudelle nosto on rahoitettava määrä, uuden lainan perustamisesta lisää Uusi laina -ohjeessa)  ja lisää myös mahdollinen nostosta aiheutunut kulu.

Seuraavaksi kirjataan Lainanlyhennys (velkaosuussuoritukset) vaikka itse lyhennystähän ei hankeosuuksista tehdä. Lyhennys tehdään jotta osuudet eivät jää lainalle ylijäämäksi ja jotta lainaosuuslaskelma ja vastikerahoituslaskelma/kirjanpito täsmäävät jatkossa.

Ja seuraavaksi kirjataan lainalla voimassa oleva korkoprosentti seuraavasta päivästä alkaen. Tämän jälkeen laina on valmis. Käy lisäämässä lainan perustietoihin tiedot koron laskennasta, jotta koron laskenta lähtee oikein. Voit samalla lisätä muut lisätiedot lainasta ja tarkistaa että tiliöinnit ovat oikein.

Mikäli jatkat samalla lainalla rahoituslainana, muista käydä laittamassa täppä Tapahtumat kirjanpitoon - jotta jatkossa tapahtumat kirjautuvat myös kirjanpitoon.

Seuraavaksi perustetaan pääoma-/rahoitusvastike ja lisätään se velallisille sidoksille/huoneistoille ja ajetaan tavoitteet reskontraan. Reskontraan ajon jälkeen pääoma-/rahoitusvastiketuotot siirtyvät lainalle.
Lisätietoja ohjeessa Maksulajit - Rahoitusvastike (pääomavastike).