Tulorekisteri - Palkkalajit

Määritä palkkalajit-ikkunassa (sovellusikkuna > Palkat Asetukset > Palkkalajit Palkkalajit-välilehti) seuraavat Tulorekisteriin liittyvät palkkalajien tiedot.

Yksikköpalkan yksikkö

Tulorekisteriin on mahdollista ilmoittaa maksetun palkan yksikköhinta, yksiköiden määrä sekä yksikkö. Palkkalajit-näkymässä (Palkanlaskenta > Palkkalajit) on tätä varten mahdollisuus määrittää palkkalajin yksikkö Yksikköpalkan yksikkö -alasvetovalikolla. Valittavissa olevat arvot ovat tunti, päivä, viikko sekä jakso. Mikäli yksikköpalkan yksikköä ei ole valittu, yksikköhintatietoja ei lähetetä tulorekisteriin. Kentän käyttäminen on vapaaehtoista.

Palkkalajin lisämääritys

Palkkalajit-näkymän Lisämääritykset-painikkeesta avautuvan ikkunan Palkkalajin lisämääritys -kenttässä on seuraavat tulorekisteri ilmoittamiseen liittyvät valinnat:

• "Tulorekisteriin vähentävänä summana (esim. työkorvauksen alv oikaisu)"
  • ”Tulolaji 331 ei ilmoita km-määrää (tossuraha)”

Joskus palkkalajin arvo pitää ilmoittaa tulorekisteriin vähentävänä arvona, kun se luontaisesti saadaan Fivaldista lisäävänä. Tällaisia poikkeustapauksia ovat esimerkiksi työkorvauksen alv-oikaisu ja liikaa perityn ennakonpidätyksen palauttaminen. Tulon ilmoittamiseksi oikein tulorekisteriin, palkkalajin lisämääritys kentässä on valinta "Tulorekisteriin vähentävänä summana (esim työkorvauksen alv oikaisu)".

Rakennusalan työehtosopimuksen mukaan päivittäisistä asunnon ja erityisen työntekemispaikan välisistä matkoista maksetaan matkakustannusten korvausta (”tossurahaa”) erityisen taulukon mukaan eikä Verohallinnon päätöksen mukaisina kilometrikorvauksina. Työehtosopimuksen mukainen korvaus on kuitenkin pienempi kuin Verohallinnon päätöksen mukaiset kilometrikorvaukset, joten korvaus on verovapaata. Rakennusalan tossurahan yhteydessä ei tarvitse ilmoittaa kilometrimäärää. Kilometrimäärän poisjättämiseksi palkkatietoilmoitukselta, palkkalajin lisämääritys kentässä on valinta ”Tulolaji 331 ei ilmoita km-määrää (tossuraha)”.

Palkkalajin Vakuutuspoikkeukset -painike

Fivaldissa vakuuttamisen tulolajikohtaiset poikkeusmääritykset hoidetaan automaattisesti. On havaittu, että joissain erikoisissa tapauksissa tämä ei kaikkien vakuutusten osalta ole mahdollista, joten on myös toiminnallisuus, joka mahdollistaa vakuuttamisen poikkeuksen määrittämisen manuaalisesti. Tämä määritys ohittaa muut vakuuttamisen poikkeustilanteen määritykset.

Huomaa! Tätä toiminnallisuutta suositellaan käytettäväksi vain sellaisissa tilanteissa, joissa sivukulun palkkalajien perusteet on määritelty oikein palkkalajien asetuksissa, mutta vakuutuspoikkeus ei tästä huolimatta siirry palkkatietoilmoitukselle oikein, tai jos haluat korjata palkkatietoilmoitusta, jossa sivukulu on pidätetty oikein, mutta vakuutuspoikkeus on väärin.

Kun tulolajilla voi olla tulolajikohtainen poikkeus ja palkkalaji on linkitetty tällaiseen tulolajiin, palkkalajilla näkyy Palkkalajit-rekisterissä uusi Vakuutuspoikkeukset-painike.

Vakuutuspoikkeukset-painikkeen avaamassa näkymässä käyttäjä pääsee määrittämään, käytetäänkö tulolajilla jotain vakuuttamisen poikkeusta vai ei. Näkymässä näytetään myös, mikä on tulorekisterin oletusmääritys tulolajille. Fivaldin mukainen -valinnalla poistetaan käyttäjän poikkeusvalinnat.

Jos halutaan, että TyEL:stä nousee poikkeus Tulorekisterin oletukseen verrattuna, valitaan näkymässä Poikkeus. Jos halutaan estää poikkeuksen nousemista, valitaan Ei poikkeusta. Jos Fivaldin palkkalajimääritykset ovat riittäviä jotta poikkeukset menisivät oikein automaattisesti, valintana pitää olla Fivaldin mukainen.