(Myynti > Myynninhallinta > Laskut-välilehti > napsauta yksittäisen laskun riviä)

Uusi myyntilasku

Voit luoda uuden laskun myös avaamalla aikaisemmin luodun Myynninhallinnan laskutusdokumentin.

Luo uusi lasku

Luo kokonaan uusi lasku.

Kopioi tämä lasku

Kopioitu laskuluonnos sisältää kaikki alkuperäisen laskun tiedot, mutta toimituspäivä, laskun päivä ja eräpäivä tuodaan oletuksena kuluvan päivän perusteella. Kopioitu lasku on uusi myyntidokumentti eikä ole kytköksissä alkuperäiseen laskuun.

Luo hyvityslasku

Jos status on laskutettu, voit luoda tarkastelemallesi laskulle hyvityslaskun (käänteisen laskun).

Esikatsele lasku

• Avaa PDF-esikatselun ruudulle ja tallentaa laskukopion ja liitteet automaattisesti.
  • Esikatselu yhdistelee laskulle lisätyt liitteet laskun PDF-tulosteeseen.

Tallenna

• Laskun tietojen tallennus. Myös Esikatsele ja Laskuta -toiminnot tekevät tietojen tallennuksen

Poista

• Poistaa laskuluonnoksen

Laskuta

Voit muuttaa laskun päivää, arvopäivää, maksuehtoa, eräpäivää sekä välitystapaa laskutusvaiheessa. Ohjelma ilmoittaa kaikista automaattisesti muutetuista arvoista ikkunan yläosassa. Katso myös Mahdolliset virheilmoitukset ja toimintaohjeet.

Laskun päivä on päivämäärä jonka perusteella lasku kirjautuu myyntireskontraan laskun päivän mukaiselle kirjanpidon kaudelle. Jos arvopäivää ei ole erikseen annettu, lasketaan eräpäivä maksuehdon mukaisesti laskun päivästä.

Jos arvopäivä on annettu tilaukselle tai laskulle, lasketaan eräpäivä maksuehdon mukaisesti arvopäivästä. Esim jos laskun päivä on 30.11.2022 ja arvopäivä on 5.12.2022 niin 7 päivän maksuehdolla eräpäiväksi muodostuu 12.12.2022.

Jos haluat muuttaa arvopäivän muuksi kuin laskun päivä, valitse Eri arvopäivä kuin laskun päivä -valintaruutu. Voit syöttää vapaavalintaisen arvopäivän Arvopäivä-kenttään. Jos muutat laskun arvopäivää, Fivaldi laskee automaattisesti uuden eräpäivän maksuehdon mukaisesti.

Laskun päivä

• Laskun päivä on oletuksena laskun luontipäivä.
  • Mikäli muutat laskun päivää, lasketaan uusi eräpäivä automaattisesti maksuehdon mukaan, jos arvopäivää ei ole erikseen annettu.

Eräpäivä

• Eräpäivä lasketaan oletuksena maksuehdon mukaisesti laskun päivästä. Jos valitset eri arvopäivän kuin laskun päivä, eräpäivä lasketaan maksuehdon mukaisesti arvopäivästä.
  • Mikäli muutat eräpäivää, muuttuu laskun maksuehto automaattisesti muotoon “Sop.mukaan”
  • Laskun eräpäivä ei voi olla ennen laskun päivää

Maksuehto

• Mikäli muutat maksuehtoa, lasketaan uusi eräpäivä automaattisesti laskun päivästä

Välitystapa

Välitystapa määrää laskun toimitustavan asiakkaalle. Laskupohja (tilisiirroton vai tilisiirrollinen) määräytyy ensisijaisesti valitulta välitystavalta ja toissijaisesti myynnin perustietojen määrityksen mukaan. Välitystapa voi olla tyhjä jolloin käyttäjä tulostaa ja toimittaa laskun haluamallaan tavalla.

Välitystapojen eri tyypit ja lähetystavat ovat:

• Autoinvoice
    • Verkkolaskut yrityksille AutoInvoice-palvelun kautta
  • Finvoice
    • Verkkolaskut yrityksille Fivaldi Pankkiyhteyden kautta
  • Sähköposti
    • PDF-laskut Lähetysjonon kautta asiakkaan sähköpostiosoitteeseen
    • Asiakkaan sähköpostiosoite näytetään ruudulla ennen lähetystä

• Jos asiakkaalle ei ole tallennettu sähköpostiosoitetta, ruudulla näytetään viesti ”Asiakkaalle ei ole asetettu sähköpostiosoitetta”
  • Laskutus on tällöin estetty ja keskeytyy virheviestiin
  • Asiakkaan sähköpostiosoitteiden ylläpito tapahtuu asiakasrekisterissä

Vinkki: Sähköpostilähetyksille voi määritellä oman otsikkotekstin ja vakiotekstin laskun saajaa varten: Laskujen välitys | Laskujen välityksen perustiedot | Välitystavat | Sähköpostitiedot
  • Tulostuspalvelu
    • PDF-laskut Lähetysjonon kautta Autoinvoicen "Massatulostuspalveluun"
  • Tulostus
    • PDF-laskut tulostetaan ja toimitetaan Fivaldi-käyttäjän toimesta
    • Voidaan hyödyntää laskujen välitys-sovelluksen ominaisuuksia kuten eri laskupohjat ja massana tulostus
  • Fivaldin e-lasku
    • Kuluttajan E-lasku/Suoramaksuaineistot AutoInvoice-palvelun kautta
  • E-lasku
    • Kuluttajan E-lasku/Suoramaksuaineistot Fivaldi Pankkiyhteyden kautta

Laskuta

Luo laskutositteen myyntireskontraan / kirjanpitoon.

Peruuta

Peruuttaa muutokset ja sulkee laskutus-ikkunan.

Takaisin

• Voit palata Myynninhallinnan laskulistalle tallentamatta tekemiäsi muutoksia.

Tulosta

• Laskun tulostus näytölle PDF-tulosteena
  • Laskupohja (tilisiirroton vai tilisiirrollinen) määräytyy ensisijaisesti laskun välitystavan mukaani. Toissijaisesti käytetään myynnin perustiedoissa määriteltyä laskupohjaa.
  • Tulostus yhdistelee laskulle lisätyt liitteet laskun PDF-tulosteeseen

Luo maksukehotus

Kohdalla olevan laskun maksukehotuksen luonti. Toiminto on lukittu seuraavissa tilanteissa:

• Lasku ei ole erääntynyt tai “sallitut myöhässä päivät” eivät ole täyttyneet
  • Laskulle on asetettu maksukehotuskielto
  • Lasku on perinnässä
  • Laskun avoin saldo on nolla

Maksukehotus voidaan tulostaa ja toimittaa asiakkaalle käyttäjän toimesta tai lähettää aineisto AutoInvoicen Tulostuspalveluun

Erääntyneet huomioitu pp.kk.vvvv

• Ajoon huomioidaan erääntynyt lasku jossa myynnin asetuksissa mahdollisesti määritelty ”sallittujen myöhässä päivien” lukumäärä on jo toteutunut. Esim. jos myöhässä päiviä on määritelty 7, ajoon huomioidaan vain sellainen erääntynyt laskut, jossa eräpäivästä on kulunut vähintään 7 päivää.
  • Lasku jossa avoin saldo on miinusmerkkinen, nousee aina maksukehotukseen huolimatta eräpäivästä.

Tulosta maksukehotusaineisto

• Toiminto luo maksukehotuksen PDF-tulosteena näytölle ja kasvattaa maksukehotuksen kierrosnumeroa +1 (kuitenkin niin, että kierroksia näkyy maksimissaan 3)
  • Saman ajopäivän aikana tehdyt uusintatulostukset eivät päivitä kierroslaskuria

Lähetä suoraan Tulostuspalveluun

• Valinta on aktiivinen vain, jos ”Autoinvoicen Tulostuspalvelu” on aktivoitu käyttöön
  • Jos haluaa tarkastella maksukehotuksia ennen lähetystä, on valittava ensin “Tulosta maksukehotusaineisto”
  • ”Lähetä suoraan Tulostuspalveluun” - toiminto lähettää maksukehotukset Priority-kirjeenä Autoinvoicen massatulostuspalveluun
Vinkki: Kattavammat tiedot maksukehotuksiin liittyen on koottu “Visma Fivaldi Saatavienhallinta” - käsikirjaan.