SISÄLTÖ

Arvonlisäverovelvollisten kiinteistöjen verokäsittelyn oletus on Fivaldissa bruttokäsittely. Kiinteistöyhtiön tilipuitteella on kulutileille omat alvilliset tilit, joista ohjelma laskee bruttoajolla automaattisesti vähennettävän veron osuuden. Ohjelma tukee sekä kokonaan että osittain verollisen yhtiön arvonlisäverokäsittelyä.

Myynnin osalta arvonlisäverolliset maksulajit määritellään kiinteistöhallinnassa. Tavoitteiden ajo vie myynnin aina oletuksena tuotoksi bruttona ja bruttoajolla saadaan maksettavan veron määrä. Tuotot saadaan nettona ainoastaan, mikäli tuotot viedään kirjanpitoon muulla tavalla kuin ajamalla tavoitteet.

Tuotot

Jotta verolliset maksulajit saadaan otettua käyttöön, tulee yhtiö määritellä arvolisäverovelvolliseksi taloyhtiön perustiedoissa.

Valitse Kiinteistöhallinto -välilehdeltä alhaalta asetuksista Taloyhtiön perustiedot.

Määrittele kenttään ALV-verollinen yhtiö joko kyllä tai osittain.

Siirry määrittelemään Maksulajit.

• Määrittele tulotiliksi tilikartan arvonlisäverollinen tuottotili.
  • Laita ruksi kohtaan ALV-verollinen.
  • Määrittele hinnaksi verollinen á-hinta.
  • Anna alv-määritys Myynti 24%.
  • Ohjelma laskee verottoman hinnan automaattisesti.

Kytke maksulajit sidoksille normaalisti.

Kulut

As Oy tilikartalla on oletuksena kuluille omat tilit alvittomille ja alvillisille.
Lähtökohtaisesti alvilliset tilit ovat samoja kuin alvittomat, mutta loppuun on lisätty nro 1. Verollisen tilin takana on myös alv-määritys.
Ostolaskujen käsittelyssä (kierrätys) käytetään näitä alvillisia kulutilejä.

Osittain arvonlisäverollinen yhtiö

Mikäli yhtiön on hakeutunut osittain arvonlisäverovelvolliseksi, määritellään jakoprosentti Yrityksen perustiedoissa alv-määrityksen taakse.

Määritellään ostoille jakoprosentti omaan kenttään. Ohjelma lisää prosentin alv-määrityksen eteen (pyöristys kokonaisluvuksi, mikäli desimaaleja, laskee kuitenkin desimaalien tarkkuudella).

Osittain arvonlisäverollinen yhtiö, useampi prosentti

Mikäli yhtiössä käytetään useampia jakoprosentteja, voidaan ne määritellä kustannuspaikan taakse.

Esimerkissä käytetään varsinaista jakoprosenttia sekä vaihtoehtona 100% tilanteessa, jossa esim. kulu kohdistuu kokonaisuudessaan verolliseksi hakeutuneeseen yhtiöön, jolloin saadaan vähentää arvonlisävero täysimääräisenä.

Siirry kirjanpitoon ja valitse ylävalikosta Kirjanpito > Tositesyötön perustiedot ja laita ruksi kohtaan Alv jakoprosentti seurantakohteen takaa bruttolaskennassa.

Siirrytään Taloushallinto -välilehdelle ja valitaan alhaalta Tilikartta ja tämän jälkeen valitaan välilehti Tili.

Jotta eri prosentit voidaan määritellä, tulee perustaa Tililuokka.

• Valitse oikealta Tililuokat
  • Anna tililuokalle nimi alv
  • Anna selite ALV-jakoprosentti
  • Tallenna

Siirrytään tilikartalla välilehdelle Seurantakohteet.

• Nimeä seurantakohdetaso esim. ALV-jako
  • Ota käyttöön tositelajeille. Voit valita kaikki, mutta vähintään Tositesyöttö ja Ostot

Perustetaan kustannuspaikat eri jakoprosenteille.

• Valitse alhaalta Uusi
  • Nimeä kustannuspaikka (esimerkissä Jako%)
  • Anna oikealle selite (esimerkissä Jakoprosentin mukainen vähennys)
  • Määrittele jakoprosentti alhaalla näkyvään Alv-jakoprosentti kenttään
  • Tallenna
  • Toista ja tee oma kustannuspaikka 100%:n vähennykselle (esimerkki alla)

Ostolaskujen käsittelyssä valitaan kustannuspaikka sen mukaan, mikä on vähennykseen oikeuttava prosentti.

Esimerkki kierrätyksestä, jossa on valittu täysimääräinen vähennys 100%.

Mikäli kustannuspaikkaa (ALV-jako) ei anneta laskujen käsittelyssä, laskee ohjelma vähennyksen automaattisesti yrityksen perustietoihin määritellyn jakoprosentin mukaisesti.

Alv-automaattikirjauksen tekeminen

Kun kirjanpito on valmis alv-kaudelta ja todettu, että kirjaukset on tehty oikein, siirrytään kirjanpitoon. Valitse ylävalikosta Kirjanpito > ALV-automaattikirjaus.

Valitse käsiteltävä kuukausi, eli kuukausi, jota käsittelet.

Ja valitse tämän jälken Kirjaa.

Automaattikirjaukset -tositelajille muodostuu tosite, josta näkee maksettavat ja vähennettävät kirjaukset.
Alv-määritysten mukaisesti maksettava summa kirjautuu myynnin oikaisutilin debettiin ja vastakirjaus taseen maksettava alv -tilille.
Vastaavasti kulujen osalta vähennyksen osuus kirjautuu ostojen oikaisutilin kredittiin ja vastakirjaus taseen vähennettävä alv -tilille.