Asukasva ihto

Tässä esimerkki ohjeessa vanha vuokralainen muuttaa pois 31.5.2023  ja uudet asukkaat muuttavat 1.6.2023.

Kiinteistönhallinnan Sidoksissa valitaan ylhäältä Sidokset > Asukasvaihto. Ei ole väliä minkä sidoksen kohdalla olet.

Valitaan vaihtopäivä ja huoneisto, jossa asukasvaihto tapahtuu. Valitse oikea vaihtoehto:

• Asukkaat vaihtuvat
  • Asukkaat muuttavat pois
  • Valitut muuttavat pois
  • Uudet asukkaat muuttavat sisään

Valinnan jälkeen, valitse Seuraava.

Seuraavaksi annetaan poismuuttavan vuokralaisen uusi osoite jos se on tiedossa ja valitaan Seuraava.

Tarvittaessa voit tulostaa vanhoille asiakkaille maksulapun viimeisen kuukauden vuokranmaksua varten. Tulostuksen jälkeen (tai jos maksulappua ei tarvitse tulostaa) valitaan Seuraava.

Mikäli vanhalla vuokralaisella on rästiä, ohjelma näyttää maksamattomat maksut ja voit tarvittaessa tehdä perinnän. Tämän jälkeen valitaan Seuraava.
Jos ei ole maksamattomia maksuja tätä ikkunaa ei avaudu, vaan asukasvaihto jatkuu eteenpäin.

Seuraavaksi annetaan uuden/uusien asukkaiden tiedot. Jos lisätään useampi henkilö, merkitään yksi henkilöistä Vastuulliseksi henkilöksi. (Kun lisäät uuden henkilön, anna ensin sisäänmuuttopäivä.)

Voit myös antaa uuden asukkaan edellinen osoite mikäli se on tiedossa.

Kun asukkaat on lisätty, valitaan Seuraava.

Seuraavaksi annetaan maksulajit uudelle asukkaalle. Ohjelma tuo samat maksulajit, jotka vanhalla asukkaalla olivat, voit poistaa tai lisätä maksulajeja.Muista merkitä hlö/kpl määrät!

Valitse myös kausi mihin saakka tavoitteet ajetaan.

Kun nämä on tehty, valitaan Seuraava.

Mikäli kyseessä on ihan uusi vuokralainen, voidaan tässä vaiheessa myös luoda vuokrasopimus. Mikäli sopimus on jo tehty, voidaan valita Seuraava.

Seuraavaksi uusille asukkaille tulostetaan uudet maksulaput. Tämän jälkeen valitaan Seuraava.

Nyt ohjelma ilmoittaa, että asukasvaihto on Valmis ja valitaan Valmis.

Tämän jälkeen painetaan Sidokset-ikkunan tallenna-painiketta ja poistutaan Sidokset ikkunasta ja avataan Sidokset uudelleen ja tarkistetaan, että vanha sidos on päättynyt vanhalla asukkaalla ja uusi sidos on alkanut uudella vuokralaisella ja että tiedot ja maksulajit ovat oikein.

Vanha vuokralainen:

Uusi vuokralainen:

Uusi vuokralainen, lisähenkilö:

Ohjelma tekee asukasvaihdon yhteydessä myös tavoitteiden ajon.
On hyvä tarkistaa, että myös vuokrareskontrassa on tavoitteet oikein.
Tarvittaessa tulee vanhan vuokralaisen vuokravakuus ja mahdolliset rästit/ennakot käsitellä sekä seurata, että uuden osakkaan vuokravakuus kirjautuu sidokselle tai lisätä se tarvittaessa käsin.
Lisätietoja vuokravakuudestä löydät ohjeesta Vakuusrahan ohjaustiedot.

Vanha vuokralainen:

Uusi vuokralainen: