SISÄLTÖ

Käyttöoikeudet

Oma-aloitteiset verot -sovelluksen käyttämistä varten sinulla pitää olla seuraavat käyttöoikeudet. Pyydä tarvittaessa käyttöoikeuksia pääkäyttäjältäsi.

Apuohjelmat: Oma-aloitteiset verot ja sen alla olevat oikeudet.

Raportit: Arvonlisävero-erittely, Oma-aloitteisten verojen ilmoitus, Työnantajasuoritukset (Tulorekisteri) ja Työnantajasuoritus-erittely

Oma-aloitteisten verojen asetukset

Oma-aloitteisten verojen asetukset määritellään valitsemalla Oma-aloitteiset verot -ohjelman ylävalikosta Oma-aloitteiset verot > Perustiedot. Asetusten määrittäminen riippuu siitä, muodostetaanko ilmoituksista laskut ostolaskujen kierrätykseen vai ei.

Jos ilmoituksista luodaan laskut ostolaskujen kierrätykseen

Perustietojen syöttäminen

Perustietojen syöttäminen, jos laskut viedään ostolaskujen kierrätykseen:

1. Siirry oma-aloitteisten verojen perustietoihin (sovellusikkunan Oma-aloitteiset verot > ylävalikon Oma-aloitteiset verot > Perustiedot).
  2. Valitse kohtaan Ostolaskun vienti kierrätykseen valinta Kyllä.
  3. Määritä kullekin yhtiölle seuraavat tiedot (näistä raportille tulostuvat toimittajatunnus, verohallinnon pankkitili, sekä viite):
  • Lisää Verohallinto toimittajaksi -painike näkyy, jos verottajan tietoja (mukaan lukien kaikki kolme verottajan pankkitiliä) ei ole vielä yritysrekisterissä. Painikkeen napsauttaminen tallentaa verottajan tiedot yritysrekisteriin.
  • Toimittajatunnus-alasvetovalikko: Mikäli verohallinto on jo tallennettu toimittajaksi yritysrekisteriin, toimittaja voidaan hakea toimittajatunnuksen alasvetovalikon kautta.
  • Verohallinnon pankkitili: Valitse alasvetovalikosta haluamasi pankkitili.
  • Kierrätysryhmä: Ostolaskujen kierrätysryhmä. Tämä on pakollinen valinta.
  • Viite: Verolajikohtainen viitenumero. Tämä on pakollinen tieto. Saadaan Verohallinnolta.
  • Ostolaskujen tiliöinti: Ostolaskujen kierrätyksen tiliöintitiedot on täytettävä. Tiliöintitiedot kannattaa päivittää ensin tilikarttapääyritykseen, jolloin tiliöintitiedot voi hakea Hae oletustiliöintikoodeja tilikartan pääyritykseltä -painikkeella.
  1. Määritä lisäksi seuraavat tiedot:
  • ALV vastuuhenkilö ja TAS vastuuhenkilö: Näiden tietojen mukaan sovellus tuo yrityslistahakuun käyttäjän yritykset.
  • Alv kausi: Valitse Alv:n ilmoitusjakso kuukausi / neljännesvuosi / vuosi ja jakson alkamispäivä. Jos jakso muuttuu, tallenna nykyisen jakson loppupäivämäärä ja tallenna uuden jakson tiedot seuraavalle riville.
  • Tas kausi: Valitse työnantajasuoritusten ilmoitusjaksoksi kuukausi. Jos jakson tiedot muuttuvat, tallenna nykyisen jakson loppupäivämäärä ja uuden jakson tiedot seuraavalle riville.
    • Ilmoitusjakso tulee olla määriteltynä, vaikka TAS-tiedot ilmoitetaan Web-puolen Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin -sovelluksen kautta Tulorekisteriin 1.1.2019 lähtien.

Jos jokin pakollisista tiedoista puuttuu, ei Fivaldi anna viedä kausiveroilmoitusta ostolaskujen kierrätykseen, vaan ilmoittaa käyttäjälle esim. Valitse yritys.

Kierrätyksen vaatimat oikeudet ja asetukset laskujen luontia varten

Käyttäjälle on oltava annettuna minimissään Käyttö-oikeus sovellukseen Ostolaskujen kierrätys sekä sen alaoikeuteen Laskujen syöttö.

Lisäksi arkistossa on otettava käyttöön Ostolaskujen kierrätys, jotta laskun liitteeksi tuotavan oma-aloitteisten verojen raportin tallennus onnistuisi. Laskun saa luotua myös ilman liitettä.

Nettokäsittely-yrityksessä on ostojen alv-määritykselle oltava valittuna Poikkeava-käsittely-kenttään asetus Veroton käsittely (Yrityksen perustiedot > Alv-määritykset-välilehdellä). Bruttokäsittely-yrityksillä ei verokantaa mene kierrätykseen.

Jos ilmoituksista ei luoda laskuja ostolaskujen kierrätykseen

Perustietojen syöttäminen, jos laskuja ei viedä ostolaskujen kierrätykseen:

1. Siirry Oma-aloitteisten verojen perustietoihin (sovellusikkuna > Oma-aloitteiset verot > ylävalikon Oma-aloitteiset verot > Perustiedot).
  2. Valitse Ostolaskun vienti kierrätykseen -kohtaan Ei.

3. Määritä kullekin yhtiölle seuraavat kausiveroilmoitukselle tulostuvat tiedot:
  • Saaja: Verotoimiston nimi
  • Tili: Pankkitili
  • Viite: Verotoimistolta saatu kiinteä yhtiön viitenumero, jolla ilmiotusaineisto kohdistuu yhtiön verotilille.
  • ALV vastuuhenkilö ja TAS vastuuhenkilö: Näiden tietojen mukaan sovellus tuo yrityslistahakuun käyttäjän yritykset.
  • Alv kausi: Valitse Alv:n ilmoitusjakso kuukausi / neljännesvuosi / vuosi ja jakson alkamispäivä. Jos jakso muuttuu, tallenna nykyisen jakson loppupäivämäärä ja tallenna uuden jakson tiedot seuraavalle riville.
  • Tas kausi: Valitse työnantajasuoritusten ilmoitusjaksoksi kuukausi. Jos jakson tiedot muuttuvat, tallenna nykyisen jakson loppupäivämäärä ja uuden jakson tiedot seuraavalle riville.
    • Ilmoitusjakso tulee olla määriteltynä, vaikka TAS-tiedot ilmoitetaankin Web-puolen Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin -sovelluksen kautta.
HUOMIOI: Useita kausirivejä ei saa olla avoinna samanaikaisesti. Tarkista tämä varsinkin, jos kausiveron yrityslistauksessa sama yritys näkyy useaan kertaan.

Virheellisen kauden korjaaminen

Voit muuttaa luomasi virheellisen alv-/tas-kauden alkamis- ja päättymispäivämäärää, jolloin saat lisättyä uudelle riville uuden alv-kauden oikeilla tiedoilla. Saat uuden rivin aktivoitua napsauttamalla ensin viimeistä riviä ja valitsemalla sen jälkeen ylävalikosta Tietue > Seuraava.