SISÄLTÖ
Autopay-siirtymän usein kysytyt kysymykset (UKK)
Olemme listanneet alle usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen liittyen siirtymään, toimintoihin, Web services-sopimuksiin ja hinnoitteluun
Siirtymä ja sen aikataulut
Tarvitseeko minun käyttää siirtymätyökaluja?
Suosittelemme odottamaan siirtymätyökalujen seuraavaa versiota, mikäli asiakas- ja pankkitilimäärät ovat suuria. Mikäli haluat kuitenkin siirtää esimerkiksi pieniä WS-sopimuksia Autopayhin jo nyt, voit tehdä sen manuaalisesti sopimus ja pankkitili kerrallaan näiden ohjeiden mukaan: Autopayn käyttöönotto.
Tuleeko palvelujen käyttöön katkosta työpäivien aikana?
Ei tule, mutta siirtymä kannattaa tehdä yksi WS-sopimus kerrallaan ja aikatauluttaa se niin että se ei aiheuta katkoksia, esim. noutaa ja lähettää aamulla pankkien aineistot Fivaldi-pankkiyhteydessä, aloittaa tämän jälkeen yhden WS-sopimuksen siirtymä.
Onko muutos pakollinen?
Suosittelemme siirtymään Autopayn käyttöön, sillä Fivaldin vanhaa pankkiyhteyttä ei tulla jatkossa enää merkittävissä määrin kehittämään. Kaikki uudet palvelut ja toiminnallisuudet tulevat jatkossa tukemaan Autopayn käyttöä.
Mihin asti vanha pankkiyhteys toimii?
Siihen asti kun siirtymä uuteen on tehty. Tulemme sulkemaan vanhan pankkiyhteyden kokonaan jollain aikavälillä, mutta pyrimme tukemaan asiakkaitamme siirtymässä ja antamaan tähän tarpeeksi aikaa. Kalenterivuosi 2025 on ainakin aikaa tehdä rauhassa siirtymää, mutta toki kannustamme aikaiseen siirtymään mm. hinnoittelukampanjalla.
Palvelun toiminnot ja yhteensopivuus
Mitä selaimia Autopay tukee?
Chrome, Firefox, Edge, Safari
Toimivatko valuuttamaksut Autopayn kanssa?
Valuuttamaksut toimivat Fivaldin ostoreskontran maksatuksen puolella kuten nykyäänkin, tähän ei ole tehty merkittäviä muutoksia
Miten muutos vaikuttaa laskujen maksamiseen ja hyväksyttämiseen?
Tilitoimiston asiakas voi jatkossa halutessaan maksaa laskut pankkiin asti ilman että tilitoimiston pitää ne erikseen lähettää pankkiyhteydestä. Tämä tarkoittaa, että tilitoimiston asiakas voi hyväksyä ja lähettää FIvaldissa muodostamansa maksuerät Autopayn puolella aina maksuun asti. Myös tilitoimistokäyttäjä voi hoitaa asiakkaidensa maksuja kuten tähänkin asti.
Miten jatkossa tarkistetaan maksujen ja verkkolaskujen hylkäyspalautteet?
Fivaldista muodostettujen maksuaineistojen reaaliaikaiset palautteet saapuvat heti Fivaldiin kun pankki on ne muodostanut. Virheellisistä palautteista, esimerkiksi maksun hylkääntymisestä, nostetaan viesti käyttäjän omiin viesteihin. Verkkolaskut kulkevat jatkossa Maventan kautta, ja niiden virhetilanteista on oma viestintänsä.
Onko tällä vaikutusta sähköisiin tiliotteisiin?
Ei aiheuta toimenpiteitä, mutta jatkossa tiliotteet tulevat reaaliaikaisesti Fivaldiin ilman manuaalista noutoa pankkiyhteyden kautta
Miten itse maksunsa hoitavia asiakkaita tulee informoida?
Heille on mahdollista jatkossa antaa oikeus muodostaa maksuaineistot Fivaldista ja hyväksyä halutessaan ne pankkiin asti Autopaysta, jolloin ne maksetaan ilman että tilitoimiston pitää lähettää ne eteenpäin pankkiyhteydestä.
Jos tiettyyn pankkiin on kytketty useita eri asiakkaita ja yksi heistä haluaa hakea reaaliaikasaldon useita kertoja päivässä, päivittyykö vain tämän yrityksen saldo vai kaikkien samassa pankissa olevien?
Saldot päivitetään jatkossa aina yhden yrityksen yhdelle pankkitilille kerrallaan, massapäivitystä ei ole ainakaan ensimmäisessä vaiheessa tuettu. Jatkossa jokainen Fivaldin käyttäjä voi halutessaan päivittää pankkitilien saldoja tarpeen mukaan Fivaldissa.
Ovatko jatkossa muut verkkolaskujen välittäjät käytettävissä vai tuleeko kaiken liikenteen tapahtua Maventan kautta?
Kaikki verkkolaskut kulkevat jatkossa Maventan kautta
Toimiiko noudettujen aineistojen jakelu automaattisesti myös eri kantaryhmiin?
Kyllä toimii.
Mitä tapahtuu pankkivarmenteille joita säilytämme tällä hetkellä itsellämme?
Varmenteet siirretään siirtymävaiheessa Autopayn pilveen, jossa ne pysyvät turvallisesti tallessa.
Olen tilannut joka aamu reaaliaikasaldot kaikille asiakkailleni kerralla, miten tämä onnistuu jatkossa?
Jatkossa jokainen Fivaldin käyttäjä, myös tilitoimiston asiakas, voi halutessaan päivittää pankkitiliensä saldoja tarpeen mukaan Fivaldissa.
Pystynkö tilaamaan jatkossa vastuu- ja vakuuserittelyt suoraan Fivaldista?
Vastuu- ja vakuuserittelyt eivät jatkossa enää ole mukana pankkiyhteyden tukemissa aineistossa, ja ne tulee tilata suoraan pankista.
Mitä pankkeja uudessa toiminnallisuudessa tuetaan?
Autopayn tukemat pankit ovat Nordea, DNB, Danske Bank, Seb, OP Pohjola, Aktia, Ålandsbanken, Handelsbanken, POP, Säästöpankki ja OmaSP, S-Pankki
Voiko Autopayta käyttää myös Fivaldin yritysasiakas jolla on oma WS-sopimus, vai koskeeko vain tilitoimistoja?
Kyllä, Autopayta voi käyttää myös suora asiakas omalla sopimuksellaan
Voiko kaksivaiheisen tunnistautumisen ohittaa?
Suosittelemme käyttämään Autopayn oletuksena päälle asettamaa kaksivaiheista hyväksyntää, sillä se parantaa maksatuksen ja pankkiyhteyden tietoturvaa. Asetus on kuitenkin mahdollista kytkeä yrityskohtaisesti pois päältä Autopayssa.
Jos asiakas ei halua päiväkohtaisia tiliotteita, saako viitteet silti jatkossakin päiväkohtaisesti?
Kyllä saa mikäli ne on pankilta tilattu kyseiselle tilille päiväkohtaisina WS-sopimuksella
Saako viitemaksuaineiston ladattua omalle koneelleen?
Autopaysta on mahdollista ladata viitemaksuaineistot tietyissä tiedostotyypeissä, esimerkiksi pankin lähettämässä alkuperäisessä muodossa.
Miten Autopay vaikuttaa kassamaksun luontiin?
Kassamaksun luonti ja sen lähettäminen Autopayhin toimii normaalisti Ostoreskontran maksatuksessa samalla tavalla kuin ostolaskujen maksu - eli niin, että tehdään joko tyhjä erä johon valitaan kassamaksu, tai sitten Luo maksueriä - painikkeen kautta valitaan avautuvasta ikkunasta kassamaksut.
Kassamaksulle asetetaan automaattisesti kuittaustosite (Kassamaksuissa Kulukirjaus), ja kun tuo maksu on maksettu, niin myös tuo kirjanpidon kassamaksujen tosite tulee näkyviin sitten automaattisesti.
Ostoreskontran ruudun Maksa heti -painiketta ei tueta Autopayn yhteydessä eli painike tukee vain Fivaldin pankkiyhteyttä.
Pankin Web services-sopimukset ja niihin vaadittavat muutokset
Pitääkö pankkien kanssa tehdä uusia sopimuksia?
Useammissa tapauksissa sopimuksia ei tarvitse uusia. Mikäli pankkiliikenteen hoito on kuitenkin jaettu niin, että tilitoimiston asiakas hoitaa osaa omasta pankkiliikenteestään oman WS-sopimuksen alla ja loput hoidetaan tilitoimiston WS-sopimuksen alla, suosittelemme että asiakkaan WS-sopimuksesta luovutaan ja pankkitilit siirretään tilitoimiston sopimuksen alle.
Mitä tapahtuu vanhoille ei-aktiivisille WS-sopimuksille?
Vain aktiiviset WS-sopimukset siirretään Autopayhin.
Pitääkö tilitoimistolla olla tili siinä pankissa, jossa heillä on WS-sopimus? Vai riittääkö että asiakkaalla on oma WS-sopimus johon hänen tilinsä on liitettynä?
Fivaldin ja Autopayn näkökulmasta tilitoimistolla ei tarvitse olla tiliä siinä pankissa jossa heillä on WS-sopimus, mutta tämä kannattaa tarkistaa myös pankilta, heillä voi olla tähän omia vaatimuksiaan. Jos asiakas haluaa pitää oman WS-sopimuksen ja hoitaa kaiken siihen liittyvän hallinnoinnin, sekin onnistuu Autopayn kanssa. Tärkeintä on, ettei asiakkaan pankkitili (IBAN) ole kahdelle erillisellä sopimuksella Autopayhin siirryttäessä, vaan päätös on tehty kumpaan sopimukseen tili liitetään - asiakkaan omaan sopimukseen tai tilitoimiston sopimukseen.
Onko Autopayn ohjeita mahdollista saada englanniksi?
Tällä hetkellä ohjeet ovat ainoastaan suomeksi
Miten factoring toimii Autopayn kanssa?
Jatkossa factoring tapahtuu Maventan kautta.
Jos asiakas käyttää Factoring-rahoitusta ja Maventaa, menevät kaikki myyntilaskut rahoitukseen. Tätä on kierretty käyttämällä ei rahoitukseen meneville laskuille Fivaldin pankkiyhteyden kanavaa. Miten asiakas tällaisissa tapauksissa toimii jatkossa, jos vain osa laskuista halutaan lähettää rahoitukseen?
Niiden laskujen osalta, joita ei haluta siirtää rahoitukseen, suosittelemme ottamaan laskutuksen ajaksi Rahoitusyhtiö käytössä -valinta pois ja perustamaan oma välitystapa, johon on valittuna laskupohja ilman siirtolauseketta. Tarkemmat tiedot löytyvät tästä ohjeesta.
Tapahtumat ja hinnasto
Pystynkö tarkastamaan paljonko nykyään liikkuu pankkiyhteyden kautta tapahtumia?
Tähän ei ole suoraan työkaluja, mutta näitä voi tarkastella kuukausikohtaisesti esim. tiliotteilta
Kenelle Autopay-käytön lasku lähetetään?
Tilitoimiston asiakkaiden tapahtumat laskutetaan tilitoimistolta, joka voi halutessaan edelleenlaskuttaa tapahtumat Fivaldin Tapahtumalaskutuksen kautta
Miten Autopay on hinnoiteltu?
Autopayn hinnasto ja kampanjatarjous on julkaistu täällä.
Lähtevät maksut: Yksittäisen laskutettavan tapahtuman laskentaperusteena lähtevissä maksuissa on SEPA- tai SEPA PALKAT-aineistolla maksettava yksittäinen maksutapahtuma.
Saapuvat maksut: Tilille saapuvissa maksutapahtumissa laskentaperusteena on pankin viitemaksu- eli KTL-aineistolla saapuva yksittäinen maksutapahtuma.
Pankkitilille saapuvan suorituksen tai tilisiirron nouseminen KTL-aineistolle riippuu maksajan maksu/tilityslogiikasta, eli siitä sisältääkö sisääntuleva maksu maksuviitteen vai ei. Mikäli haluat tarkistaa onko jokin tietty tilille saapuva tapahtuma osa laskutettavia tapahtumia, kannattaa tarkistaa nouseeko kyseinen tapahtuma pankin KTL-aineistolle.
Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei
Send feedback