Pankkiyhteydellä noudetun aineiston uudelleenjakelu
Fivaldin Pankkiyhteydessä on mahdollista jaella pankista noudettuja aineistoja uudelleen. Esimerkiksi tiliotteiden jakelu voi epäonnistua, jos Tiliotteiden perustiedoissa on puutteellisia asetuksia, jollon asetusten korjaamisen jälkeen käyttäjän ei tarvitse olla yhteydessä pankkiin uuden aineiston pyytämiseksi, vaan jo noudetun aineiston voi jaella uudestaan.
Uudelleenjakelu tehdään Pankkiyhteyden Siirtohistoria-välilehdellä. Aineistohakua kannattaa rajata esimerkiksi sopimuksen ja aineistomuodon haulla niin, että oikea noudettu aineisto löytyy helposti. Tämän jälkeen napsauta uudelleen jaettavaa aineistoa hiiren oikealla painikkeella ja valitse Jakele/käsittele saapunut aineisto uudelleen.
Epäonnistuneen jakelun tietoja voi tarkastella Siirtohistoriasta löytyvän aineistorivin lopussa olevan OK-painikkeen kautta. Tarkemmat jakelutiedot löytyvät jakelurivin lopussa olevaa i-painiketta napsauttamalla. Myös i-painikkeen väri kertoo jakelusta: vihreä kertoo onnistuneesta jakelusta, keltainen ja punainen virheistä jakelussa.
Viitesuorituksia ei voi jaella Pankkiyhteyden Siirtohistorian uudelleenjakelutoiminnolla uudestaan, sillä Pankkiyhteyden viitteiden jakelu tapahtuu silloin, kun viitteet siirtyvät Viitesiirtojen lukuun. Koska viitteiden jakelu yrityksiin tapahtuu siis vasta Viitesiirtojen luvun toimesta, myös mahdollinen uudelleenkohdistus tulee tehdä siellä laittamalla täppä kohtaan Kohdista vanhat ja painamalla Lue ja kohdista.
- HUOM! Tätä toimenpidettä ei tule tehdä mikäli käytössä on vuokrareskontra, ja kohdistumattomia maksuja on jo syötetty tavoitteille käsin, koska tällöin lopputuloksena on tuplasuoritukset. Mikäli vanhojen kohdistaminen siis halutaan tällaisessa tilanteessa tehdä, tulee Vuokrareskontrasta ensin poistaa käsin kirjatut maksut.
Viitteiden noutaminen pankista tai niiden jakelu yritykseen ei onnistu
Aivan ensin tulee tarkistaa, onko ongelma Fivaldin Pankkiyhteyden ja pankin välillä, vai Fivaldin suorittamassa jakelussa. Tämä tehdään selvittämällä Pankkiyhteyden Siirtohistoria-välilehdellä, onko viiteaineisto tullut Fivaldiin. Aineistohakua kannattaa rajata esimerkiksi valitsemalla sopimus, aineistomuoto ja siirtoajankohta niin, että oikea noudettu aineisto löytyy helposti. Koska kyse on pankista Fivaldiin saapuva aineisto, älä valitse Pankkitili (lähtevissä aineistoissa) -kenttään pankkitiliä, sillä kyseiseen kenttään asetettu tilivalinta estää saapuvien aineistojen haun toteutumisen.
Tilanne 1: Viitteet eivät tule lainkaan Pankkiyhteyteen
Mikäli viitteitä ei Siirtohistoriasta löydy lainkaan, on ongelma Pankkiyhteyden ja pankin välisissä yhteyksissä.
- Tarkista, että Fivaldiin syötetyn WS-sopimuksen alkupäivä on määritelty siten, että noudettavien viitteiden päiväykset ovat mukana.
- Varmista pankista, että viiteaineisto on KTL-muotoista ja muodossa summatietue per pankkitili.
- Kysy pankista, onko (Fivaldin Pankkiyhteydessä olevan) WS-sopimuksen käyttäjätunnuksella oikeus noutaa kyseisen pankkitilin viiteaineistoja.
- Mikäli kaikki edellä olevat asiat ovat pankin päässä kunnossa, pyydä pankilta lisätietoa siitä mitä he näkevät kyseisestä noutoyrityksestä. Pystyvätkö he yksilöimään, miksi nouto ei onnistu?
Tilanne 2: Viitteet tulevat Pankkiyhteyteen, mutta eivät näy yrityksellä:
Epäonnistuneen jakelun tietoja voi tarkastella Siirtohistoriasta löytyvän aineistorivin lopussa olevan OK-painikkeen takaa. Tarkemmat jakelutiedot löytyvät jakelurivin lopussa olevaa i-painiketta painamalla. Myös i-painikkeen väri kertoo jakelusta: vihreä kertoo onnistuneesta jakelusta, keltainen ja punainen virheistä jakelussa. Huomioi kuitenkin, että viitteiden osalta Siirtohistorian jakelutieto näyttää ainoastaan jakelun Viitesiirtojen lukuun. Varsinainen yrityksiin jakelu tapahtuu Viitesiirtojen luvussa.
- Varmista, että viitteitä Pankkiyhteydellä noutavalla käyttäjällä on oikeudet sekä jakelijayrityksen että mahdollisen asiakasyrityksen osalta Saapuvat viitemaksut -pankkiaineistoon sekä Viitesiirtojen luku-apuohjelmaan.
- Tarkista Pankkiyhteyden Perustietojen Asetukset-välilehdeltä, että Käynnistä viitesiirtojen luku -apuohjelma heti siirron jälkeen -asetus on aktivoitu.
- Tarkista, että Yrityksen perustietojen Pankkitiedot-välilehdellä kyseisellä pankkitilillä on valittuna joko Myyntireskontra- tai Vuokrareskontra-kohta riippuen siitä, kumpaa sovellusta kyseisessä yrityspaikassa käytetään.
- Mikäli käytössä on Myyntireskontra, varmista, että kyseinen pankkitili löytyy Myynnin perustiedoista Suoritukset-välilehdeltä joltain tiliöinniltä.
- Varmista, että siinä yrityksessä, johon viitesiirrot eivät kohdistu, on oikea jakelijatieto. Tämä tarkistetaan Viitesiirtojen luvun ylävalikossa Viitesiirtojen luku >Asetukset. Kentässä Viitesuoritusten kohdistus pääyritystulee olla se yritys, joka jakelee pankkiaineistot.
- Viitesiirtojen luvun pääyrityksen voi vaihtaa vain, jos kyseisessä yrityspaikassa ei ole kohdistumattomia viitteitä. Tämä pätee niin Myyntireskontran kuin Vuokrareskontran puolella.
- Mikäli Tarkista viitemaksutunnus -kenttä on valittuna, tulee tarkistaa, että myös aineistolla on oikea, Yrityksen perustietojen Pankkitiedot-välilehdellä tilille määritelty viitemaksutunnus.
- Vuokrareskontraa käytettäessä tulee lisäksi tarkistaa, että Yhtiön ohjaustietojen Ohjaustiedot-välilehdeltä löytyvään Viitesuoritusten kohdistus -kohtaan on määritelty oikea jakelijayritys.
- Tarkista Myyntireskontran pyöristyssäännöt (Myynnin perustietojen Suoritukset-välilehti). Jos noudettavassa aineistossa on suoritus, johon pitäisi tehdä asetusten mukainen pyöristys, mutta tiliöintiä ei ole tallennettu, niin viitemaksujen kohdistukset epäonnistuvat. Tarkista siis, onko jakelun piirissä olevien yhtiöiden suorituksille tallennettu pyöristyssääntö, mutta pyöristyksen tiliöinti puuttuu. Tarkistus tulee tehdä jokaiselta tiliöintikoodilta ja jokaiselta yritykseltä, joka on mukana jakelussa.
- Mikäli Myyntireskontran Viitesuoritukset-välilehden listalla on suuri määrä vanhoja viitteitä, voi kohdistumattomuus johtua myös tästä. Jos siis yrityksessä on Myyntireskontra käytössä ja täällä oleville suorituksille ei tulla enää tekemään toimia, on suositeltavaa tyhjentää tuo lista ylävalikon toiminnolla Myyntireskontra >Tyhjennä hylättyjen viitesuoritusten lista.
Kun virheelliset asetukset on korjattu, voi kohdistumattomia viitteitä kokeilla kohdistaa uudelleen Viitesiirtojen luvussa valitsemalla ensin kohdan Kohdista vanhat ja painamalla sen jälkeen Lue ja kohdista.
- HUOM! Edellämainittua toimenpidettä ei tule tehdä mikäli käytössä on Vuokrareskontra, ja maksuja on jo syötetty tavoitteille käsin (ja samalle ajankohdalle kuin kohdistumattomat viitteet). Tämä johtuu siitä, että Vuokrareskontrassa on käytössä yksi ja sama viite, jolloin ohjelma ei uudelleenkohdistuksen onnistuessa ymmärrä, kyseinen viitemaksu on jo viety käsin Vuokreskontraan, jolloin lopputuloksena on tuplasuoritukset. Ennen vanhojen kohdistamista tulee siis ensin poistaa Vuokrareskontrasta käsin kirjatut maksut.
Mikäli uudelleenkohdistus ei edellämainituin ohjein onnistu, voit kokeilla seuraavaa:
- Avaa Viitesiirtojen luvun ylävalikosta Viitesiirtojen luku > Viitesuoritusten selaus
- Käy läpi kaikki ei-kohdistuneet erät tuplaklikkaamalla kyseistä riviä
- Poista jokaiselta erän maksulta täppä kohdasta ”Poistettu M tai K ”
- Jos olet kohdistamassa myyntireskontraan, poista täpät sarakkeesta M
- Jos olet kohdistamassa vuokrareskontraan, poisto tehdään sarakkeesta K.
- Poistu ruudulta ja toista tämä jokaisen tarvittavan erän kohdalla.
- Kohdista lopuksi aineistot uudelleen avaamalla Viitesiirtojen luku ja laittamalla täppä "Kohdista vanhat"-kohtaan ja paina "Lue ja kohdista".
Viitteiden kohdistus toiseen kantaryhmään tapahtuu tämän ohjeen perusteella. Mikäli viitteet eivät kohdistu toiseen kantaryhmään, vaikka olet tarkistanut edellämainitut asetukset ja käyt toisessa kantaryhmässä painamassa Lue ja kohdista -painiketta, tarkista Yrityksen perustietojen Pankkitiedot -välilehdeltä, että IBAN-tilinumeron lisäksi myös Tilinumero-kohdassa on tilinumero (eli ns. vanhan muotoinen tilinumero).
Tiliotteen noutaminen pankista tai niiden jakelu yritykseen ei onnistu
Ensin tulee tarkistaa, onko ongelma Fivaldin Pankkiyhteyden ja pankin välillä, vai Fivaldin suorittamassa jakelussa. Tämä tehdään selvittämällä Pankkiyhteyden Siirtohistoria-välilehdellä, onko tiliote tullut Fivaldiin. Aineistohakua kannattaa rajata esimerkiksi valitsemalla sopimus, aineistomuoto ja siirtoajankohta niin, että oikea noudettu aineisto löytyy helposti. Koska kyse on pankista Fivaldiin saapuva aineisto, älä valitse Pankkitili (lähtevissä aineistoissa) -kenttään pankkitiliä, sillä kyseiseen kenttään asetettu tilivalinta estää saapuvien aineistojen haun toteutumisen.
Tilanne 1: Tiliotteet eivät tule lainkaan Pankkiyhteyteen
Jos tiliotetta ei Siirtohistoriasta löydy lainkaan, on ongelma Pankkiyhteyden ja pankin välisissä yhteyksissä.
- Tarkista, että Fivaldiin syötetyn WS-sopimuksen alkupäivä on määritelty niin, että noudettavien tiliotteiden päiväykset ovat mukana.
- Varmista pankista, että tilioteaineisto on KTO-muotoista. Fivaldi ei tue XML-tiliotetta
- Varmista, että noudettava tiliote ei ole ns. uusintatiliote. Pankin maksuliikennepalvelu saattaa uutta tiliotetta pyydettäessä asettaa tiliotteet TU-tilaan, mikä ei ole Fivaldissa tuettu. Jos siis tulee tarve noutaa tiliote uudestaan, pyydä pankkia laittamaan aineisto TI-tilaan, jotta saat tiliotteen Fivaldiin. TI-tilassa olevat tiliotteet tulevat Fivaldin Pankkiyhteyteen seuraavan aineistosiirron yhteydessä.
- Kysy pankista, onko (Fivaldin Pankkiyhteydessä olevan) WS-sopimuksen käyttäjätunnuksella oikeus noutaa kyseisen pankkitilin tiliote.
- Mikäli kaikki edellä olevat asiat ovat pankin päässä kunnossa, pyydä pankilta lisätietoa siitä mitä he näkevät kyseisestä noutoyrityksestä. Pystyvätkö he yksilöimään, miksi nouto ei onnistu?
Tilanne 2: Tiliotteet tulevat Pankkiyhteyteen, mutta eivät näy Kirjanpidossa:
Epäonnistuneen jakelun tietoja voi tarkastella Siirtohistoriasta löytyvän aineistorivin lopussa olevan OK-painikkeen kautta. Tarkemmat jakelutiedot löytyvät jakelurivin lopussa olevaa i-painiketta painamalla. Myös i-painikkeen väri kertoo jakelusta: vihreä tarkoittaa onnistunutta jakelua, keltainen ja punainen virheistä jakelussa.
- Varmista, että tiliotteita Pankkiyhteydellä noutavalla käyttäjällä on oikeudet sekä jakelijayrityksen että mahdollisen asiakasyrityksen osalta Saapuvat konekieliset tiliotteet -pankkiaineistoon:
- Mene sovellusikkunassa Kirjanpitoon ja valitse ylävalikosta Kirjanpito >Tiliotteiden tiliöinti. Valitse uudelleen ylävalikosta Kirjanpito > Tiliotteiden perustiedot.
- Tarkista, että Tiliotteet lähettävä yritys -valikossa on Pankkiyhteyden jakelijayritys. Vaihda yritys tarvittaessa oikeaksi.
- Tarkista, että Tositelaji kirjanpidossa pankkitileittäin -kohtaan on määritelty sekä tositelaji että kirjanpidon tili.
Pankkiin lähetetyn SEPA-maksuaineiston peruuttaminen
Fivaldista voi tällä hetkellä tehdä SEPA-maksujen peruutuksen ainoastaan Nordeaan. Tämä tehdään Pankkiyhteyden Siirtohistoriassa, napsauttamalla kyseistä maksuaineistoa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Peruuta Nordea sepa-maksuaineisto ja lähettämällä tämän jälkeen muodostunut peruutusaineisto pankkiin Pankkiyhteyden Uudet siirrot -välilehdellä. Peruutuksen onnistuminen riippuu siitä, mihin asti pankki on ehtinyt käsitellä lähetettyä aineistoa.
Jos peruutusaineiston muodostaminen ja lähettäminen ei onnistu ylläkuvatulla tavalla, tarkista Palvelunhallinnasta, että kyseisellä käyttäjätunnuksella on sekä pankkiyhteysyrityksen että mahdollisen asiakasyrityksen osalta oikeus pankkiaineistoon Lähtevät SEPA-maksun peruutukset. Varmista myös Pankkiyhteyden Perustiedoissa Nordean pankkisopimukselta, että kyseiselle pankkitilille on valittuna Lähetys sallittu tältä tililtä -kohdassa palvelu SEPA-maksun peruutus.
Muiden pankkien kohdalla vastaavaa tukea ei valitettavasti vielä ole, joten maksujen peruminen muiden kuin Nordean osalta onnistuu ainoastaan olemalla yhteydessä kyseiseen pankkiin.
Avainsanat
Viiteaineisto, Tiliote, Fivaldi, Pankkiyhteys, WS-sopimus, SEPA-maksu.
Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei
Send feedback