Tämän ohjeen sisältö on päivitetty lokakuussa 2019. Huomioithan, että Fivaldi on saattanut päivittyä toiminnallisuuden osalta ohjeen päivityksen jälkeen. Mikäli sinulla herää kysyttävää, olethan meihin yhteydessä.

Jos yritykselle ruksattiin perustietojen syötön yhteydessä Kausiveroilmoituksen vienti ostolaskujen kierrätykseen -valinta päälle, voidaan viimeksi lähetetyn ilmoituksen perusteella luoda lasku ostolaskujen kierrätykseen Yrityksen valinta -välilehden Luo ostolasku valituista -painikkeella. Ostolaskujen kierrätyksessä olevan laskun saa auki laskurivin lopussa olevalla Näytä kierrätys -painikkeella. Lasku avautuu Visma Fivaldin Web-puolelle.

Maksun voi tehdä vasta, kun ilmoitus on lähetetty onnistuneesti verottajalle. Valitse Kausivero-sovelluksen Yrityksen valinta -välilehdellä ne yritykset, joista haluat tehdä ilmoituksen summien mukaisen ostolaskun.

Ostolasku syntyy kierrätykseen perustiedoissa olevien tietojen perusteella. Laskulla on korkeintaan neljä laskuriviä: ALV, ennakonpidätys, lähdevero, ja sosiaaliturvamaksu. Yksittäisellä laskurivillä voi olla miinussumma, mutta laskun kokonaissumman täytyy olla positiivinen. Nollailmoituksesta tai miinuslaskuista (palautettava vero) ei tule ostolaskua. Miinuslasku (palautettava vero) pitää tehdä manuaalisesti ostoreskontraan. Jos miinuslaskun jälkeen on luotu ja lähetetty korjausilmoitus, jonka loppusumma on suurempi kuin edellisen ilmoituksen palautettavaksi tuleva osa, kierrätykseen luotavassa maksussa otetaan huomioon pohjalla odottava miinussumma ja maksuksi muodostuu näiden kahden ilmoituksen erotus. Ostoreskontraan tiliöidään molempien ilmoitusten arvojen erotus.

Mahdolliset viestit ja virheet näkyvät Kausivero-sovelluksen Yrityksen valinta -välilehden i-painikkeesta.

Ostolaskun luonnin yhteydessä kausivero tallentaa arkistoon kausiveroraportin. Jos arkiston perustiedoissa ei ole otettu käyttöön Ostolaskun kierrätystä, tulee viesti-ikkunaan tästä arkistovirhe. Lasku muodostuu oikein, mutta liitteeksi tehtyä PDF-raporttia ei laskulla ole. Raportin saa tulostettua Kausiverosovelluksen Tulosta valitut -painikkeella ja sen voi liittää laskuun ostolaskujen kierrätyksessä.

HUOMIOI: Tulorekisterin käyttöönoton jälkeen ostolaskun liitteeksi tuotavan kausiveroraportin alaosan versiokohtaiset tiedot eivät ole pysyneet kaikilta osin tulorekisterikehityksen mukana. Yhteenvetoalueella näkyvät summat täytyy tarkastaa virheiden varalta. Epäkohta on tiedossa ja tähän toteutetaan korjaus mahdollisimman nopeasti. Ostolaskun tietoihin raportin virheet eivät vaikuta.