Rivitiedot-välilehdellä poimitaan tuotteet tilaukselle sekä syötetään ja muokataan muita tilausrivien tietoja. Anna ensin tarvittavat tiedot Tilauksen tiedot -välilehdellä ja sen jälkeen siirry Rivitiedot-välilehdelle joko näppäimistön Enter- tai Tab-painikkeita tai hiirtä käyttäen. Kursori siirtyy automaattisesti näkymän alareunan Tuotteen koodi -kenttään, josta voit käynnistää tuotteen haun joko kenttään kirjoittamalla tai sen vieressä olevalla nuolipainikkeella. Ruudun alaosassa näkyy aina sen tuoterivin tiedot, joka on valittuna aktiiviseksi taulukosta. Aktiviiseksi valitun rivin teksti näkyy taulukossa punaisena (poikkeuksena tilastorivi, jonka teksti on aina sininen). Taulukon riviltä toisella voi liikkua näppäimistön nuolipainikkeilla tai hiirtä käyttämällä.

Kun tuote on poimittu tilaukselle, tee tarvittavat muokkaukset. Kunkin tuoterivin tietoja käsitellään aina ruudun alaosassa. Kentästä seuraavaan voi edetä joko näppäimistön Enter- tai Tab-painikkeita tai hiirtä käyttäen. Kun tuoterivin tiedot ovat valmiina, saat uuden tuoterivin lisättyä, kun jossain sivun alareunan kentässä kursorin ollessa painat näppäimistön nuoli alas -painiketta. Voit myös napsauttaa hiiren ykköspainikkeella taulukon seuraavaa tyhjää riviä ja etsiä seuraavan tuotteen Tuotehaku-ruudun kautta.

Yhdestä tilauksesta on mahdollista muodostaa useita eri laskuja tai käteiskuitteja. Jos haluat laskuttaa tilaukselta ainoastaan tietyt rivit, ruksaa kyseisten tuoterivien edessä näkyvä valintaruutu. Jos taas haluat laskuttaa kerralla koko tilauksen (tai kaikki loput laskuttamattomat rivit), ko. valintaruutua ei ole tarpeellista käyttää.

Tuotteen koodi

Voit pikahakea tuotetta joko kirjoittamalla kenttään tuotteen koodin tai nimen osan tai siirtyä nuolipainikkeesta Tuotehaku-ruudulle. Voit hakea tuotetta myös kirjoittamalla EAN-koodin tai sen osan. Jos tuotteelle on tuoterekisterissä tallennettu EAN-koodi, on mahdollista hakea tuotteita tilaukselle myös viivakoodilukijaa käyttäen: kun kursori on Tuotteen koodi -kentässä, lue viivakoodilukijalla tuotteen EAN-koodi, jolloin ohjelma tuo automaattisesti ko. tuotteen tilaukselle. Jos olet jo hakenut tuotteen riville ja käynnistät samalla rivillä uuden haun, korvataan tiedot uuden haun tuotteella. Tuotteen koodi voidaan piilottaa halutuilta asiakirjoilta myynnin perustietojen "Piilota tuotekoodi" - valinnoilla.

Paketin tuotekoodi

Lisää tuotteita pakettiin

Jos kyseessä on pakettituote, Tuotekoodi-kentän nimenä näkyy "Paketin tuotekoodi". Kentän edessä näkyy silloin toimintopainike Lisää tuotteita pakettiin. Tällä toiminnolla voit lisätä pakettituotteelle uusia sisältörivejä.

Rivien otsikolla voidaan vaihtaa Ale%:t-listan nuolipainikkeesta valinnaksi "Pakettirivi" jolloin ruutunäkymässä näytetään paketin tuotteiden kohdalla, millä tilausrivillä kyseisen tuotteen pakettituote sijaitsee (eli mihin tilausriviin kyseinen tuoterivi on kytketty).

Määrä

Tuoterivin tilattu määrä. Oletuksena ohjelma tuo määräksi 1, ellei tuotteen perustiedoissa ole muuta oletusta annettu.

Yksikkö

Tuotteen perustiedoissa määritelty perus- tai oletusmyyntiyksikkö. Jos tuotteelle on tallennettu useita eri myyntiyksiköitä, voidaan tässä valita haluttu yksikkö. Yksikön voi myös jättää tyhjäksi.

Varasto

Näyttää tilauksen oletusvaraston vapaana olevan saldon ko. tuotteelle. Myyntivarastoa voi vaihtaa tuoterivikohtaisesti.

Rivien otsikolla voidaan vaihtaa Ale%:t-listan nuolipainikkeesta valinnaksi "Saldo/varastopaikka" tai "Vapaana/varastopaikka" jolloin ruutunäkymässä näytetään rivikohtaisesti varastotuotteen saldo tai vapaana tilanne. Tiedot näkyvät vain ruudulla, ei asiakirjoilla.

Valitse ostoerä (nuolipainike)

Jos tuotteelle on määritelty tuoterekisterissä tieto Varasto / Kyllä, eräseuranta, se voidaan kytkeä tilausrivillä haluttuun ostoerään. Tällöin laskuttamattoman tilausrivin varastokohdan vieressä näkyy nuolipainike, jota napsauttamalla avautuu Ostoerän valinta-ruutu.

Hinta/yksikkö

Tuotteen yksikön oletusmyyntihinta tuodaan automaattisesti Tuoterekisterin tai Asiakaskohtaiset hinnat -rekisterin kautta. A-hinta näytetään joko verottomana tai verollisena sen mukaan, kumpi käytäntö on myynnin perustiedoissa valittu käyttöön. Oletusmyyntihintaa voi tilauksella vapaasti muuttaa.

Omakustannus/yksikkö

Hinta/yksikkö-listan nuolipainikkeesta voi valita esille myös yksikön omakustannushinnan näytön ja sitä voi muuttaa tilauksella. Omakustannushinta näytetään ja annetaan aina verottomana, huolimatta siitä onko käytössä verollisten vai verottomien a-hintojen käsittely.

Rivien otsikolla voidaan vaihtaa Ale%:t-listan nuolipainikkeesta valinnaksi "Kate-% Kate"  jolloin ruutunäkymässä näytetään rivikohtaisesti kateprosentit sekä katesummat. Tiedot näkyvät vain ruudulla, ei asiakirjoilla.

Katelaskennan tiedot näkyvät vain niillä käyttäjillä joille on Palvelunhallinnassa määritelty Tilaustenkäsittelyyn "kate nähtävissä" -käyttöoikeus.

Tuotteen nimi

Tuotteen nimi tuodaan automaattisesti tuotteen perustiedoista. Tuotenimeä voi vapaasti muokata tilausrivillä. Tilaustenkäsittely näyttää tuotenimen aina yrityksen kielellä silloin, kun muita tuotenimen kielikoodirivejä ei ole aktivoitu.

Mikäli tuotteen nimi ei tule näkyviin, yleensä syynä on se, että tilaus koskee asiakasta, jonka kielikoodi on eri kuin yrityksen oma kieli. Tarkista, onko tuotteen perustiedoissa tuotenimen kenttä aktivoitu myös vieraalla kielellä, mutta siihen ei ole tallennettu tuotenimeä. Tallenna tuotteen nimi kaikilla tarvittavilla kielillä tai poista turhaan aktivoitu rivi ylävalikon Tietue > Poista -toiminnolla.

Ale%

Tilausriville voidaan määritellä ale1 ja ale2 prosentit tilausta tehdessä.

Alennuksia voidaan määritellä asiakkaille ja tuotteille myös Alennukset/hinnoittelu-rekisterin kautta, jolloin ne tuodaan tuoteriville automaattisesti alennustaulun määritysten mukaisesti.

Veroton summa

Tuoterivin veroton summa yhteensä. Tätä kenttää ei voi käyttäjä itse muuttaa, vaan laskenta tapahtuu automaattisesti (määrä x a-hinta).

Toimitusaika

Tuoterivikohtainen toimitusaika. Jos rivikohtaista toimitusaikaa ei erikseen määritellä, ohjelma käyttää toimitushetkenä Tilauksen tiedot -välillehden toimituspäivää. Rivikohtaisen toimitushetken saa näkyviin tarjoukselle ja tilausvahvistukselle. Katso ohje Tilaustenkäsittelyn perustiedot > Asiakirjat > Tilausvahvistuksessa näytetään rivikohtainen toimitushetki.

Alv-päivä

Klikkaamalla Toimitusaika-otsikon nuolipainikkeesta, voidaan riville määritellä erikseen alv-päivä. Normaalisti tätä kenttää ei tarvitse käyttää. Tilausrivin tai tilauksen toimituspäivä määrää, mikä Alv% on voimassa ja mikä tilausriville haetaan. Jos toimituspäivä on esimerkiksi 05.09.2014, voimassa oleva Alv% on 24 silloin, kun kyseessä on kotimaan myynnin normaaliverokanta. Mikäli tilanne kuitenkin on sellainen, että toimituspäivän voimassa oleva Alv% ei vastaa ko. tilausrivin tarvetta, voidaan tässä antaa päivämäärä, jonka perusteella haetaan sen hetkinen voimassa oleva verokäsittely. Alv-päiväyksen mukainen voimassa oleva veroprosentti haetaan tilausriville Alv-määritykset-välilehdeltä, kyseisen Alv-parametrin kohdalta sarakkeesta Alkupäivä / Alv-prosentti.

+ ALV %

Tuoterivin arvonlisäveron osuus, joka lasketaan automaattisesti tuotteen tiliöintien verokantamääritysten perusteella. Arvoa ei voi muokata.

Laskun nro/Kuitin nro

Jos rivi on jo laskutettu, ohjelma näyttää tässä kentässä riviä koskevan myyntilaskun tai käteiskuitin numeron. Voit tarvittaessa tulostaa ko. lasku/kuittikopion ylävalikon toiminnolla Tilaukset > Asiakirjat > Lasku/kuittikopio.

Työnsuorittaja

Tilauksen oletustyönsuorittaja. Työnsuorittajaa voi vaihtaa rivikohtaisesti.

Myyntitili

Tuotteen tiliöinnin oletusmyyntitili. Kirjanpidon tiliä on mahdollista muuttaa tilausta tehdessä. Tililistan näkyminen voidaan estää myynnin perustietojen Tiliöinti muutettavissa -asetuksella. Tämä voi olla suositeltavaa silloin, kun tilien muokkaaminen tilauskohtaisesti ei ole tarpeellista. Tililistan piilottaminen estää näin mahdollisen vahingossa tapahtuvan tilin muuttamisen.

Seurantakohdetasot (1-4)

Tuoterivin oletuskustannuspaikat. Seurantakohdetasot ja niiden arvot (”kustannuspaikat”) perustetaan tilikartassa. Tilauksen tuoterivillä voidaan valita myös rivikohtaisesti eri kustannuspaikkoja. Tilauksen tiedot -välilehdellä valittu arvo tuodaan oletuksena, kun uusia tuoterivejä poimitaan tilaukselle (ellei toisin ole määritelty).

Kustannuspaikkojen määräytyminen voidaan automatisoida myös seuraavasti:

• Asiakaskohtaisesti (kustannuspaikka tallennettu asiakkaalle)

• Tuoterivikohtaisesti (kustannuspaikka tallennettu tuotteen tiliöintikoodille)

• Myyjäkohtaisesti (kustannuspaikka tallennettu myyjätiedolle)

Veroton / Vero / Yhteensä

Tilauksen kaikkien rivien veroton summa, veron osuus ja summa yhteensä.

Kate

Koko tilausta koskeva katesumma ja kateprosentti. Katelaskennan tiedot näkyvät vain niillä käyttäjillä, joille on Palvelunhallinnassa määritelty "kate nähtävissä" -käyttöoikeus.

Järjestä rivit tuoteryhmittäin ja tuotenimittäin

Tilauksen tuoterivit on mahdollista saada tuoteryhmittäin tuotenimen mukaiseen aakkosjärjestykseen napsauttamalla rivinumeron kohdalla hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Järjestä rivit tuoteryhmittäin ja tuotenimittäin. Toiminto muuttaa järjestyksen tilausruudulle ja sitä kautta myös asiakirjoille.