Alkuperäinen julkaisu tehty 07.12.2022, viimeisin päivitys tehty 15.03.2024.
Vakuuttamisen poikkeustilanne voidaan antaa joko palkansaajakohtaisesti tai tietyillä tulolajeilla on mahdollista ilmoittaa myös tuololajikohtainen poikkeustilanne.
Henkilötason vakuuttamisen poikkeustilanteen tyypit on kuvattu tässä postauksessa.
Tulolajikohtaisten vakuuttamisten poikkeustilanteiden osalta tiedot niistä tulolajeista, joista voidaan ilmoittaa vakuutuspoikkeus, on kuvattu tässä Verottajan ohjeessa s.11 lähtien niistä tulolajeista, joissa viimeisessä sarakkeessa (Vakuuttamistiedon tyyppi sallittu) on ruksi. Samassa taulukossa ilmoitetaan sosiaalivakuutusmaksujen osalta oletus.
Jos tulo maksetaan oletuksen mukaisena, työnantajan ei ilmoittaessaan tarvitse ottaa kantaa sosiaalivakuutusmaksuihin.
Kun tulolajilla voidaan ilmoittaa tulolajikohtainen poikkeus ja palkkalaji on linkitetty tällaiseen tulolajiin, palkkalajilla näkyy Palkkalajit-rekisterissä Vakuutuspoikkeukset -painike:
Vakuutuspoikkeukset -painikkeesta avautuvasta ikkunasta käyttäjä pääsee tarkistamaan tulolajille määritetyn oletuksen vakuutuksittain. Ensisijaisesti suositellaan määrittelemään asetukset Fivaldissa siten, että voidaan käyttää "Fivaldin mukainen" määritystä, jotta ohjelma laskee sivukulut palkkalaskelmilla oikein. Vakuutuspoikkeukset-ikkunan valinta ottaa siis kantaa vain tulorekisteri-ilmoitukseen, ei palkkalajin käyttäytymiseen palkkalaskelmalla. Tämän vuoksi sitä suositellaan käytettäväksi tilanteissa, jossa vakuutuspoikkeus ohjelmaan määritetyistä asetuksista huolimatta saada menemään oikein tai jotain palkkalaskelmalla muuten oikein ollutta tietoa halutaan korjata tulorekisteriin.
Jotta asetukset saadaan Fivaldiin oikein ja voidaan käyttää "Fivaldin mukainen" -valintaa, palkkalaji tulee määritellä kyseisten vakuutusten prosentin perusteeseen mukaan (on vakuutuksen alainen, eli "kyllä") tai valittu poikkeuspalkkalajiksi (ei ole kyseisten vakuutusten alainen, eli "ei"). Asetus tulee tehdä kaikille kyseisen vakuutuksen palkkaleille, vaikka niitä ei yrityskessä käytettäisi ollenkaan. Nämä asetukset tulee käydä läpi yrityspaikassa jokaisen palkkalajin kohdalla erikseen, joita yrityksessä käytetään ja jolla voidaan ilmoittaa tulolajikohtaisia poikkeuksia. HUOM! Oletuksena Fivaldin mukainen ei ole sama kuin Tulorekisterioletus.
Mikäli ilmoitukselle tietoa ei saada menemään oikein määritetyistä asetuksista huolimatta, voidaan Vakuutuspoikkeukset -ikkunan kautta pakottaa poikkeustieto ilmoitukselle valitun palkkalajin osalta.
Esimerkki: palkansaajalle on maksettu luottamusmiespalkkiota 300 euroa ja palkkalaji on linkitetty tulolajille 215 Luottamusmiespalkkio. Tulorekisterin oletuksen mukaan luottamusmiespalkkiosta maksetaan vain sairausvakuutusmaksu. Jos tätä ei tarvitsisi maksaa ja halutaan ilmoittaa tulorekisterioletukseen poikkeus tämän osalta osalta, niin Vakuutuspoikkeus –ikkunaan viimeiselle riville laitetaan valinta kohtaan: ”Poikkeus”.
Voit tarkistaa tulolajikohtaiset vakuutuspoikkeukset ennen lähetystä valitsemalla Vakuutuspoikkeukset painiketta Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin Websovelluksessa Henkilö-välilehdellä. Ohjelma antaa tällöin sen hetken tiedot, mitä ohjelmassa on. Mikäli tietoja muutetaan painikkeen painamisen jälkeen, näkymä ei enää pidä paikkaansa vaan painiketta tulee painaa uudelleen ajantasaisen tiedon näkymiseksi. Tiedot siirtyvät Tulorekisteriin kuitenkin aina sillä hetkellä olevien asetusten mukaisesti, eli Henkilö-välilehden tieto on vain näkymä painikkeen painamishetkellä olevista tiedoista:
Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyypit tulolajikohtaisissa poikkeuksissa tarkoittavat:
Koodi | Kuvaus |
2 | Työeläkevakuutusmaksu |
3 | Sairausvakuutusmaksu |
5 | Työttömyysvakuutusmaksu |
6 | Työtapaturma-ja ammattitautivakuutusmaksu |
Tällöin palkkatietoilmoitukselle siirtyy tulolajin alapuolelle tieto "Sairausvakuutuksen alainen" kohtaan arvo "ei". Muita poikkeuksia ei näy, koska kyseiset vakuutukset on maksettu ja ilmoitettu tulorekisterioletuksen mukaisesti:
Tarkempi ohjeistus löytyy Tulorekisterin käsikirjasta kohdasta "Tulolajikohtainen vakuuttamisen poikkeustilanne Tulorekisterissä".
Tässä postauksessa on kerrottu, miten toimitaan ja tehdään asetukset, jos poikkeukset eivät mene sellaiselle tulolajille oikein, jossa oletuksena tulolaji ei ole kaikkien vakuutusmaksujen alainen.
Tässä postauksessa on kerrottu miten toimitaan ja tehdään asetukset, jos poikkeukset eivät mene sellaiselle tulolajille oikein, jossa oletuksena tulolaji on kaikkien vakuutusmaksujen alainen
Herättikö käyttövinkki kysymyksiä tai etkö päässyt sen avulla eteenpäin? Autamme mielellämme! Voit tehdä aloituksen aiheesta Keskustelut-osiossa tai olla yhteydessä sovellustukeemme.