Arvonlisäverokantojen soveltamisalojen muutokset 1.1.2025 Visma Fivaldissa
Käyttöönotto-ohjeet löydät klikkaamalla tästä!

Tulolajikohtainen vakuutuspoikkeus: tulolaji ei ole oletuksena sosiaalivak.maksujen alainen

V

Alkuperäinen julkaisu tehty 01.12.2022, viimeisin päivitys tehty 26.03.2024.


Tulolajikohtaisen poikkeustilanteiden asetuksista ja taustatiedoista on kerrottu tarkemmin tässä postauksessa. Jos maksetaan tulolajilla, jolla voidaan ilmoittaa tulolajikohtainen vakuuttamisen poikkeustilanne (Vuonna 2024 tämän Verottajan ohjeen s.12 mukaisesti) ja tulorekisterioletus sosiaalivakuutusmaksuista on ”ei”, eli esim:

 

0-1645010058620.png

ja tällaisella tulolajilla halutaan ilmoittaa oletuksen mukaisesti (eli että ei ole minkään vakuutuksen alainen), niin palkkalaji, jolla esim. kokouspalkkiota tai polkupyöräetua maksetaan, ei saa olla minkään sosiaalivakuutusmaksujen palkkalajien perusteessa mukana. Jos taas halutaan ilmoittaa poikkeus (eli ”kyllä”), tulee kyseinen palkkalaji olla kyseisten sosiaalivakuutusmaksujen palkkalajin perusteessa mukana.

Käy läpi kaikki sosiaalivakuutusmaksujen palkkalajit läpi, myös ne mitä ei ole palkkalaskelmalla tai yrityksessä käytetty lainkaan ja tarkasta, että palkkalaji ei ole näiden palkkalajien prosentin perusteessa mukana. 

 

Eli käy läpi kaikki:

  1.  Eläkevakuutuksen palkkalajit (myös KuEL ja mahdollinen lähdeveron palkkalaji TyELille),
  2. Työttömuusvakuutusten palkkalajit (myös osaomistaja ja mahdollinen lähdeveron palkkalaji työttömyysvakuutusmaksulle)
  3. Tapaturmavakuutuksen palkkalaji(t)
  4. Sotumaksun palkkalaji(t)

 

  • Jos prosentin perusteeksi on valittu "Palkkalajiluokan jälkeen” ja

    • halutaan ilmoittaa oletuksen (”ei”) mukaan, on palkkalaji oltava Poikkeukset -ikkunan takana valituissa palkkalajeissa.
    •  halutaan ilmoittaa poikkeus (”kyllä”), palkkalaji ei saa olla Poikkeukset –ikkunan takana valituissa palkkalajeissa

0-1650961927232.png

 

  • Jos prosentin perusteeksi on valittu "Valitut palkkalajit" ja

    • halutaan ilmoittaa oletuksen (”ei”) mukaan, ei palkkalaji saa olla Valittu-kentän vierestä avautuvan Palkkalajit-ikkunan valituissa palkkalajeissa
    • halutaan ilmoittaa poikkeus (”kyllä”), palkkalaji tulee olla Valittu-kentän vierestä avautuvan Palkkalajit-ikkunan valituissa palkkalajeissa 

1-1650961962212.png

 

 

Voit tarkistaa tulolajikohtaiset vakuutuspoikkeukset ennen lähetystä Henkilö-välilehdeltä painamalla ”hae vakuutuspoikkeukset”-painiketta:

3-1645010058626.png

 

Mikäli vakuutuspoikkeuksia on menossa, tulevat ne rivin oikeaan reunaan tulolajin kohdalle.

Läheteneestä erästä voit tarkistaa tulolajikohtaiset vakuutuspoikkeukset Lähetyserät-välilehdeltä Näytä xml-tiedosto-ikonia painamalla. Jos poikkeuksia on menossa, tulee siitä tieto tulolajin alapuolelle:

 

4-1645010058629.png

 

 Jos sen halutaan menevän oletuksen mukaisesti, eli tässä tapauksessa ”ei”, niin tulolajin alapuolella ei näy sosiaalivakuutustiedoista mitään tietoa:

 

5-1645010058633.png

Näissä on myös mahdollista käyttää itse palkkalajin kohdalle tulevaa Vakuutuspoikkeukset-painiketta ja pakottaa menemään poikkeus/ei poikkeusta. Lähtökohtaisesti suositeltavin tapa on kuitenkin laittaa tämän postauksen mukaiset asetukset, jotta tiedot itse palkkalaskelmilla laskeutuvat oikein.

 

Hylkääntynyt ilmoitus voidaan lähettää korjausten jälkeen uudelleen tämän ohjeen avulla.

 

Mikäli aiemmat ilmoitukset ovat menneet väärin ja jo hyväksytty tulorekisteriin ja ne tulee korjata, tulee nämä palkkatietoilmoitukset mitätöidä ja lähettää uudet ilmoitukset tämän ohjeen mukaisesti.


Herättikö käyttövinkki kysymyksiä tai etkö päässyt sen avulla eteenpäin? Autamme mielellämme! Voit tehdä aloituksen aiheesta Keskustelut-osiossa tai olla yhteydessä sovellustukeemme. 

Etkö löydä etsimääsi?

Aloita uusi keskustelu