Aloita uusi aihe
V

Visman edustaja

Visma

Välitilien käyttö Fivaldissa

29-11-2023 3:46 pm tekijä Visman edustaja

Alkuperäinen julkaisu tehty 27.12.2022 


Välitilien käyttö auttaa täsmäytystyössä. Välitilien käyttö on yksi tapa käsitellä saapuvia ja lähteviä suorituksia osakirjanpitojen tiliöinneissä ja pankkitiliotteen kirjauksissa. Mikäli Fivaldissa on tiliotekirjanpito käytössä, niin välitiliä tulee aina käyttää. Välitilin merkitys on lisäksi olla apuna kun tiliotetta täsmäytetään Fivaldin osakirjanpitojen maksuihin ja suorituksiin.


Koska suoritukset kirjataan jo osakirjanpidoissa, yksi keino estää tuplakirjaukset pankkitiliotteen tiliöinneissä, on käyttää suorituksen kirjauksessa välitiliä Myyntireskontrassa ja Ostoreskontrassa. Tiliotteella kirjattaessa tapahtuma kuitataan välitililtä pois vastatilinään kirjanpidon pankkitili. Näin voidaan tarkistaa ja täsmäyttää tiliotteen saapumisen jälkeen, että jokainen suoritus on onnistuneesti siirtynyt pankkitille/pankkitililtä (=välitilin saldo on nolla).


Alla vielä havainnollistettuna, miten välitilikäsittely voidaan toteuttaa Visma Fivaldissa. Käytetyt tilit ovat esimerkkejä.


Myyntitapahtuma:

myyntisaamiset 1701 / myynti 3000


Viitesuoritus:

Välitili 1799 / myyntisaamiset 1701


Tiliote: 

Rahatili 1910 / Välitili 1799. 


Käytännössä näiden jälkeen tileille 3000 myynti ja 1910 rahatili jää saldot suoritetusta myyntitapahtumasta. 


Fivaldissa välitilit määritellään alla kuvatun mukaisesti.


Yrityksen perustietojen Pankkitiedot-välilehdellä valitaan pankkitilin tiliöinniksi myyntireskontran välitili, jos käytössä on konekielinen tiliote:


Yrityksen perustiedot - Pankkitilit - Konekielinen tiliote.jpg

 

Myyntireskontran Suoritukset-välilehdelle valitaan myyntireskontran välitili:


Välitili myyntireskontran perustiedot.jpg


Ostoreskontran Maksujen perustiedot -välilehdelle valitaan ostoreskontran välitili: 


Välitili ostoreskontra.jpg


Tästä postauksesta löytyy vinkkejä, miten voidaan toimia, mikäli välitilin saldo ei täsmä. Välitilikäsittelyn käyttöä kannattaa käydä läpi tarvittaessa konsultin kanssa. Yleensä konsultoinnin yhteydessä herää myös muita asiaan liittyviä yrityskohtaisia kysymyksiä, joihin konsultin asiantuntevuus on paras apu. Voit tehdä etäkonsultointitilauksen kätevästi suoraan palvelutilauslomakkeemme kautta.

 

Herättikö käyttövinkki kysymyksiä tai etkö päässyt sen avulla eteenpäin? Autamme mielellämme! Voit tehdä aloituksen aiheesta Keskustelut-osiossa tai olla yhteydessä sovellustukeemme.