Aloita uusi aihe
V

Visman edustaja

Visma

Myyntilaskulle eri verokantoja ja tiliöintejä

29-11-2023 3:46 pm tekijä Visman edustaja

Alkuperäinen julkaisu tehty 23.12.2022


Yhdellä laskulla voi olla luonnollisestikin eri verokantoja sekä tiliöintejä. Tuoterekisterissä tuotteelle valitaan oikean verokannan määrittelevä tiliöintikoodi tiliöintiryhmäkohtaisesti. Näin tuoterekisterissä voi siis olla eri verokannan sekä tiliöinnin omaavia tuotteita saman tiliöintiryhmän alla.

 

Tiliöintiryhmiä ja tiliöintejä käsitellään Myynnin perustiedoissa. Jotta laskutus eri verokannoilla toimii, tulee yritykseen olla siis perustettuna Myynnin Perustietojen Laskujen tiliöinti -välilehdellä ruudun yläosaan tarvittavat verokantakohtaiset tiliöinnit sekä ruudun alaosaan tarvittavat tiliöintiryhmät.

 

Kun perusasetukset ovat kunnossa, valitaan Myynninhallinnassa laskulle Tiliöintiryhmä-kohdassa haluttu tiliöintiryhmä, esim. "Myynti kotimaahan". Vastaava kohta Tilaustenkäsittelyssä on valikko nimeltään "Tiliöinti" (tarkoittaa siis nimestään huolimatta tilöintiryhmää, ei tiliöintikoodia). Laskun tuoteriveille haettaville tuotteille tulee verokanta sen mukaan, mikä kyseiselle laskulle valitulle tiliöintiryhmälle (eli tässä esimerkissä "Myynti kotimaahan") on valittu tuotteelle Tuoterekisterissä tiliöintikoodiksi. Käytännössä siis tuotteella A voi olla Tuoterekisterissä tiliöintiryhmälle "Myynti kotimaahan" valittuna esimerkiksi tiliöinti jossa on ALV 24% ja tuotteella B tiliöinti jossa on ALV 14%. Tällöin kun laskulla käytetään esimerkin mukaisesti "Myynti kotimaahan"-tiliöintiryhmää, tulee tuotteelle A laskulle verokannaksi 24% ja tuottelle B verokannaksi 14%.

 

Esimerkkituote A 24%:

ScreenHunter 7072.jpg

 

Esimerkkituote B 14%:

ScreenHunter 7073.jpg


Myynnin perustietojen "Laskujen tiliöinti"-välilehdellä voidaan valita oletuksena jokin tiliöintiryhmä, jolloin se tulee oletuksena kaikille tilauksille. Asiakaskohtainen oletustiliöintiryhmä voidaan määrittää Yritysrekisterissä Yritystiedot-välilehdellä.

 

HUOM! Mikäli tiliöintiryhmälle on määritelty Laskujen tiliöinti -välilehdellä oletustiliöinti (esim. Myynti 24%) tuo ohjelma aina kyseiselle tiliöintiryhmälle oletustiliöinnin (Myynti 24%). Oletustiliöintiä ei siis suositella määriteltävän, mikäli halutaan laskuttaa samalla laskulla kahta eri verokantaista tuotetta.

 

Huomioithan myös, että erityistapauksissa kuten esimerkiksi rakennuspalveluiden käännetyn arvonlisäveron tapauksissa laskutuskäytäntö on se, että kun käännettyä verovelvollisuutta sovelletaan, koskee tämä kaikkia tilauksen rivejä, mukaan lukien mahdolliset tavaratuotteet. Mikäli jollakin tuoterivillä ei sovelleta käännettyä verovelvollisuutta, tulee nämä tuotteet siis myydä omalla tilauksella normaalisti esim. Myynti kotimaa -tiliöintiä käyttäen. 

 

Herättikö käyttövinkki kysymyksiä tai etkö päässyt sen avulla eteenpäin? Autamme mielellämme! Voit tehdä aloituksen aiheesta Keskustelut-osiossa tai olla yhteydessä sovellustukeemme.