Aloita uusi aihe
V

Visman edustaja

Visma

Virkistystoiminnan 400 euron ylittävä osuus Fivaldin palkanlaskennassa

29-11-2023 3:46 pm tekijä Visman edustaja

Alkuperäinen julkaisu tehty 20.12.2022.


Tämä ohje koskee vain 400 euron (v.2024) ylittävää osuutta, joka maksetaan Fivaldin palkanlaskennan kautta.
 
Verottajan ohjeen (v.2024) mukaisesti Tulorekisteriin ei ilmoiteta verovapaita henkilökuntaetuja, kuten työntekijälle annettuja liikunta- ja kulttuurietuja. Jos liikunta- ja kulttuuriedun määrä kuitenkin ylittää laissa säädetyn vuotuisen verovapaan enimmäismäärän (400 euroa), verovapaan edun ylittävä osuus on veronalaista tuloa ja ilmoitetaan tulorekisteriin.
 
Jos veronalainen etu on annettu kollektiivisesti koko henkilökunnalle, veronalainen osuus ilmoitetaan oletusten mukaisesti tulolajilla Muu henkilöstölle suunnattu veronalainen etu (315), jolloin suoritus ei ole sosiaalivakuutusmaksujen alainen. Jos edun saa vain osa henkilökunnasta, suoritus on sosiaalivakuutusmaksujen alainen. Oletuksena tulolajissa on, että etu ei ole sosiaalivakuutusmaksujen alainen, minkä vuoksi tällaisissa tilanteissa tulolajiin 315 (Muu henkilöstölle suunnattu veronalainen etu) liitetään Vakuuttamistiedon tyyppi -tieto, jolla ilmoitetaan, että suoritus on
sosiaalivakuutusmaksujen alainen.
 
400 euron ylittävästä osuudesta toimitetaan aina ennakonpidätys.
 
Huom! Tarkista ajantasaiset ohjeet aina Verottajan sivustolta ja toimi niiden mukaisesti.

 

Pikaohje:

 
  1. Perusta uusi palkkalaji Rahapalkat-ryhmään Palkkalajit-rekisterissä. Tällöin palkkalaji on oikeassa ryhmässä ennakonpidätyksen pidättämistä varten.
  2. Valitse kyseinen uusi palkkalaji Poikkeukset-painikkeen taakse niille palkkalajeille (esim. työttömyysvakuutusmaksu, TyEL, tapaturmavakuutusmaksu, sotu), joissa ei 400 euron ylimenevää osuutta huomioida. Mikäli kyseessä on kuitenkin sotumaksun alainen ansio, silloin palkkalajia ei lisätä sotumaksu-palkkalajin Poikkeukset-painikkeen taakse.
  3. Palkkalaskelmaan syötetään palkkalajille vain 400 euron ylittävä osuus sekä vähintään ennakonpidätys ja tarvittaessa myös muut sivukulujen palkkalajit. Toimivuuden voi tarkistaa siten, että palkkalajille syötetty arvo korottaa vain ennakonpidätyksen perustetta ennakonpidätyksen palkkalajin rivillä sekä tarvittaessa myös sotumaksulla olevaa perustetta, mikäli veronalainen osuus on sotumaksun alaista.
  4. Tarkista maksetuksi merkinnän jälkeen Palkkatietoilmoitus Tulorekisteriin -websovelluksessa Lähetyserät-välilehden Näytä xml-tiedosto -painikkeesta avautuvasta pdf-esikatselusta, että tulonsaajilla näkyy tulolajilla 315 vain 400e ylittävä summa, mikäli tulolaji ilmoitetaan oletusten mukaisesti (ei minkään vakuutuksen alainen) tai että sen alapuolella näkyy Sairausvakuutumaksun alainen;  ”kyllä”-tieto, mikäli ilmoitettava tieto on sotumaksun alaista.

 

Lisätietoa tulolajikohtaisista vakuuttamisen poikkeustilanteista ja niiden määrittelystä Fivaldiin löytyy tästä postauksesta.


Herättikö käyttövinkki kysymyksiä tai etkö päässyt sen avulla eteenpäin? Autamme mielellämme! Voit tehdä aloituksen aiheesta Keskustelut-osiossa tai olla yhteydessä sovellustukeemme.