Aloita uusi aihe
V

Visman edustaja

Visma

Hyvityslaskun luominen suoraan Myyntireskontraan

29-11-2023 3:46 pm tekijä Visman edustaja

Alkuperäinen julkaisu tehty 12.12.2022, viimeisin päivitys tehty 12.12.2022.

Joskus voi tulla tarve tehdä hyvityslasku, jota ei asiakkaalle tarvitse lähettää ollenkaan. Yleislaskutuksen puolelta (Myynninhallinta, Tilaustenkäsittely, Sopimuslaskutus) tehtyä laskua ei voi poistaa, joten tilanne voi olla esimerkiksi sellainen, että alkuperäiselle laskulle on tullut virhe, mutta laskua ei ole vielä ehditty lähettää asiakkaalle. Koska virheellistä myyntilaskua ei ole mahdollista poistaa, tulee se hyvittää ns. sisäisenä hyvityksenä ja tehdä sitten uusi asiakkaalle lähetettävä lasku oikein tiedoin.

 

Hyvityslaskun voi tehdä toki myös yleislaskutuksen puolella, mutta sen voi luoda myös suoraan myyntireskontraan, mikäli laskua ei tarvitse lähettää. Tällä tavoin luodulle hyvityslaskulle ei lisätä lainkaan tuotteita, eikä siitä myöskään luoda laskun kuvaa, mutta sen saa tällä tavoin kuitenkin Myyntireskontraan, jolloin sen saa kuitattua päikseen virheelliselle veloituslaskulle.


1. Tarkista hyvitettävän laskun tiliöinnit

Hyvitettävän laskun tiliöinnit voi tarkistaa esimerkiksi Myyntireskontran Tiliote-välilehden kautta. Tuplaklikkaa kyseistä laskua eräpäivän kohdalta, ja avaa tiliöinnit seuraavan ikkunan Tiliöinti-painikkeella.

 

ScreenHunter 6896.jpg

 

2. Luo hyvityslasku
Hyvityslasku luodaan Myyntireskontran Laskut-välilehdellä. Ohjelma ehdottaa Yritystunnus-kenttään automaattisesti tiliotteella tarkastelemasi laskun asiakastietoa. Syötä hyvityslaskulle oikeat tiedot. Koska kyse on hyvityslaskusta, tulee summat syöttää negatiivisina. Lisätieto-kenttään on hyvä kirjoittaa mitä laskua hyvitetään. Tiliöintiriveille on tässä esimerkissä kirjattu edellä tarkistettua tiliöintiä vastaavat tiedot. Jos laskulla on useampia rivejä, niitä voi tässä halutessa myös yhdistellä, kunhan verokannat, tiliöinnit ja mahdollisesti myös seurantakohteet täsmäävät. Lasku kirjataan lopuksi "Kirjaa lasku"-painikkeella Myyntireskontraan.


ScreenHunter 6897.jpg

 

3. Kuittaa veloituslasku hyvityslaskulla
Myyntireskontraan kirjattu hyvityslasku näkyy Myyntireskontran Suoritukset-välilehdellä vastaavasti kuin yleislaskutuksen puolellakin luotu hyvityslasku. Hyvityslaskun ja veloituslaskun saa kuitattua päikseen valitsemalla ensin hyvityslasku (negatiivinen summa) ja napsauttamalla "Valitse hyvityslasku"-painiketta. Tämän jälkeen valitaan veloituslasku (positiivinen summa) ja napsautetaan "Hyvitä laskua"-painiketta.

 

ScreenHunter 6898.jpg

 

Herättikö käyttövinkki kysymyksiä tai etkö päässyt sen avulla eteenpäin? Autamme mielellämme! Voit tehdä aloituksen aiheesta Keskustelut-osiossa tai olla yhteydessä sovellustukeemme.

Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin