Alkuperäinen julkaisu tehty 07.12.2022, viimeisin päivitys tehty 25.03.2024.
Mikäli henkilön ansiot palkkatapahtumalla jäävät alle TyEL-alarajan, tulee palkanlaskijan itse arvioida palkkalaskelman syöttövaiheessa, jäävätkö TyELin alaisen kuukausikohtaiset ansiot rajan alle. Ohjelma ei voi tietää palkkalaskelman syöttövaiheessa, että onko tulossa lisää ansioita kyseiselle kuukaudelle, sillä joissain tapauksissa voi tulla monta palkkalaskelmaa yhdelle kuukaudelle ja jos ansio ylittää kuukausirajan, niin silloin TyEL kuuluu pidättää kaikista kuukauden palkkalaskelmista.
Vaihtoehto 1:
Poista TyEL-palkkalaji pois palkkalaskelmalta, jolloin TyEL:iä ei pidätetä palkkalaskelmalla ollenkaan.
Vaihtoehto 2:
Tiedon voi korjata suoraan palkkatapahtuman TyEL-riville. Jos ansio ei mene yli kuukausikohtaisen rajan, niin nollaa käsin TyEL ja laita rasti Syöttö-kohtaan, minkä lisäksi tulee Lisätiedot -välilehdeltä tulee nollata työnantajan osuus tiliöinnissä vastaavalla tavalla. Muista tallentaa muutoksen jälkeen tapahtuma tallennus-painikkeella.
Mikäli saat Palkkatietoilmoituksen esikatselussa Henkilö -välilehdellä virheen "Vain yksi työeläkevakuutusnumero sallittu..", katso toimintaohjeet tästä postauksesta.
Saman kuukauden aikana tuleekin toinen palkkakausi ja huomataan että alaraja ylittyykin
Mikäli kyseiselle kuukaudelle tuleekin toinen palkkakausi ja tulee tilanne, että alaraja ylittyykin ja ensimmäiseltä palkkakaudelta olisi pitänyt pidättää TyEL ja sitä ei ole pidätetty toimitaan seuraavan ohjeen mukaisesti:
Jos tulonsaajan vakuuttamisvelvollisuus on ilmoitettu virheellisesti tai olosuhde myöhemmin muuttuu, tiedot on korjattava mitätöimällä aiemmin annettu ilmoitus ja antamalla uusi ilmoitus. Tässä tapauksessa uusi ilmoitus täytyy siis antaa myös ensimmäiseltä palkanmaksukaudelta, koska olosuhde on muuttunut eikä aiemmin annettu Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi -tieto enää ole oikea.
Ensimmäisen palkanmaksukauden ilmoitus täytyy mitätöidä, minkä jälkeen ilmoitetaan uudella ilmoituksella muuttunut vakuuttamistieto (tieto työeläkevakuutuksesta, yhtiötunnus ja eläkejärjestelynumero). Jos tulonsaajalta ei ole peritty työntekijämaksuja, niitä ei ilmoiteta. Tulorekisteritietojen täytyy vastata todellisuutta, joten palkkatietoilmoitukset on tehtävä todellisten maksupäivien mukaisesti. Jos ensimmäisen palkanmaksukauden työntekijän osuus työeläkevakuutusmaksusta veloitetaan toisella palkanmaksukaudella, myös ilmoitus kohdistetaan toiselle palkanmaksukaudelle.
Toisen palkanmaksukauden palkkatietoilmoituksella ilmoitetaan koko peritty työeläkevakuutusmaksu (ja mahdollinen työttömyysvakuutusmaksu) toteutuneen mukaisesti.
Herättikö käyttövinkki kysymyksiä tai etkö päässyt sen avulla eteenpäin? Autamme mielellämme! Voit tehdä aloituksen aiheesta Keskustelut-osiossa tai olla yhteydessä sovellustukeemme.