Aloita uusi aihe
V

Visman edustaja

Visma

Yrittäjän YEL-vakuutustietojen ilmoittaminen Tulorekisteriin

29-11-2023 3:45 pm tekijä Visman edustaja

Alkuperäinen julkaisu tehty 01.12.2022, viimeisin päivitys tehty 01.12.2022.

Mikäli tulonsaaja on vakuutettu yrittäjän eläkelain mukaan, tulee yrittäjän eläkevakuutus (YEL) määrittää Palkansaajat-rekisterin ylävalikon Palkanlaskennan henkilöt | Perustiedot | Vakuutukset-välilehdelle. Tänne luodaan YEL-vakuutus ja valitaan vakuutuksen riville viimeiseen "Tieto työeläkevakuutuksesta"-kenttään arvo "Yrittäjän eläkevakuutus (YEL)".

 

YEL-vakuutukselle tulee syöttää Vakuutusnumero-kenttään numero. Kyseinen tieto on Fivaldissa pakollinen tieto, vaikka vakuutusnumero ei tällä hetkellä siirrykään tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella eikä erillisilmoituksella. Tästä syystä YEL-vakuutusnumero ei myöskään näy Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin -websovelluksen Henkilö-välilehdellä, vaan vasemman reunan Työeläkevakuutus-kohdassa lukee tällöin vain yleisesti YEL. Mikäli vakuutuksen numero ei jostain syystä ole tiedossa, voi vakuutusnumeroksi antaa myös arvon 0 tai 0-0. 

 

Screenshot_15.jpg

 

Palkansaajat-rekisterin Työsuhteet-välilehdelle tulee yrittäjän tietoihin valita Vakuutukset-kohtaan oikea YEL-vakuutus sekä tarvittaessa valita optio "Ei palvelusuhteessa", mikäli palvelusuhdetietoja ei yrittäjän osalta haluta nousevan Tulorekisteri-ilmoitukselle. "Tulorekisteri ammattinimike"-kenttään yrittäjille valitaan "00000 Ei ammattinimikettä", koska yrittäjät eivät ole lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piirissä. Tällöin Työsuhteet-välilehdellä ei myöskään tule olla valittuna optiota "Ei tapaturmapoikkeusta", eikä palkkalaskelmalla myöskään olla tapaturmavakuutuksen riviä. Näillä asetuksilla tulorekisteriin ilmoitetaan tarvittavat vakuuttamisen poikkeustilanteet, eli vakuuttamisvelvollisuutta ei ole työeläke- ja työtapaturma- ja ammattitautivakuutusten osalta. Valitse tarvittaessa "Ei palvelusuhteessa"-valinta aktiiviseksi, mikäli yrittäjä ei ole palvelussuhteessa. Fivaldi lähettää aina palvelussuhdetiedot palkkatietoilmoituksilla tulorekisteriin, vaikka kyseessä on vapaaehtoisesti annettava täydentävä lisätieto:

 

Screenshot_16.jpg

 

Mikäli palkkalaskelmalla ei ole työttömyysvakuutuksen eikä sotumaksun riviä, menee edellisten lisäksi tulorekisteriin myös työttömyys- ja sairausvakuutuksen poikkeustilanteet. Näiltä osin on huomioitava, että jos yrittäjän sairausvakuutusmaksut peritään muuta kautta, ei sotumaksun palkkalajia tule lisätä palkkalaskelmille, jotta yritykselle ei määrätä yrittäjän osalta sosiaalivakuutusmaksuja kahteen kertaan (vakuuttamisen poikkeustilanne sairausvakuutuksen osalta). 

 

Eläkkeellä olevalle yrittäjälle ei tarvitse ilmoittaa vakuutusta ollenkaan henkilötietojen Työsuhteet -välilehdelle mikäli hän ei ole enää vakuutuksen piirissä. Tällöin ei myöskään palkkalaskelmalla saa olla YEL-vähennysriviä.

 

Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin -websovelluksen Lähetyserät-välilehdellä on mahdollista tarkastella lähetettyjä aineistoja erän rivin lopusta löytyvän sinisen "Näytä XML-tiedosto"-painikkeen avulla. Tämä painike (nuoli ulos laatikosta) avaa lähetetyn aineiston esikatseluun, josta voi tarkistaa onko tulorekisteriin mennyt tieto siitä, että henkilö on YEL-vakuutettu. Tämä tieto näkyy palkkatietoilmoituksen esikatselun Vakuutustiedot-osiossa alla olevan kuvan mukaisesti:

 

Screenshot_14.jpg

 

Mikäli tulorekisteriin ei ole siirtynyt ennen 1.4.2020 tietoa siitä, että henkilö on YEL-vakuutettu, voi tämä johtua YEL-vakuutusnumerosta puuttuneesta väliviivasta. Vaikka itse vakuutusnumero ei siis siirrykään tulorekisteriin, niin ennen 1.4.2020 ilmoituksen luonnin yhteydessä on tarkistettu myös vakuutusnumeron muoto. Tätä logiikkaa on muutettu 1.4.2020 siten, että tieto henkilön YEL-vakuutuksesta menee tulorekisteriin YEL-vakuutusnumerosta puuttuvasta väliviivasta huolimatta. Mikäli YEL-vakuuttamiseen liittyvät tiedot on kuitenkin lähetetty virheellisesti ennen 1.4.2020, niin silloin kyseisistä palkkatietoilmoituksista tulee lähettää mitätöinnit ja uudet ilmoitukset, jotta YEL-vakuuttamisen tieto päivittyy tulorekisteriin.

 

Herättikö käyttövinkki kysymyksiä tai etkö päässyt sen avulla eteenpäin? Autamme mielellämme! Voit tehdä aloituksen aiheesta Keskustelut-osiossa tai olla yhteydessä sovellustukeemme.

Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin